Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Prezidentské voľby: Matovič a Fico sa potrebujú tak, ako kedysi Slota s Durayom, hovorí Hlina
Zdielať na

Prezidentské voľby: Matovič a Fico sa potrebujú tak, ako kedysi Slota s Durayom, hovorí Hlina

BRATISLAVA / O prekvapenie sa krátko pred uzávierkou postarali dvaja kandidáti. Jeden chce odchod z NATO a EÚ a ďalši o sebe hovorí, že je "bobkovým listom".

Zoznam prezidentských kandidátov je definitívne uzavretý. Druhýkrát v histórii medzi nimi ženu neuvidíte. O miesto v paláci sa pobije 11 mužov. 

Matovič a jeho kandidatúra o 5 minút 12

Posledné minúty včerajška podľa očakávania neboli nudné, pribudli tri nové mená. Igor Matovič si pozornosť znova zobral na seba. Tesne pred polnocou prišili jeho poslanci odovzdať vyzbierané podpisy, avšak tajili, kto vlastne bude kandidovať.

Michal Šipoš otváral dvere národnej rady, doslova o päť minút 12. Na otázky, koho prišiel zaregistrovať, nám odpovedal termínom. Dokopy desaťkrát. "Teda kto to je? Tak asi vás ešte sklamem dnes alebo v tento čas, ale všetky odpovede dostanete zajtra 9:30 na naše tlačovej besede. Zajtra vás pozývame všetkých 9:30 na tlačovku," vyjadril sa ešte v noci Šipoš.

Ráno ich líder oznámil, že to bude on sám, pričom sa porovnal s bobkovým listom, ktorý sa síce neje, ale jedlu dodáva chuť. Sám však potvril, že s druhým kolom neráta.  Chce iba najvážnejším ašpirantom klásť nepríjemné otázky, priniesť k urnám čo najviac ľudí a trochu voľby okoreniť. "Viete, aj do rôznych jedál sa dáva bobkový list a nikto ten bobkový list neje. Ale bez toho bobkového listu by to jedno nemalo tú pravú chuť," reagoval Matovič na tlačovej konferencii v stredu ráno. 

Našiel sa konzervatívny kandidát?

S takýmto dodávaním podkladov na poslednú chvíľu má problém aj správaním  má problém aj Veronika Remišová, ktorá sa do parlamentu dostala v koalícii s Matovičovým hnutím. Veronika Remišová ešte v nedeľu tvrdila, že kandidatúra Igora Matoviča je vylúčená. "Igor Matovič je mužom posledného okamihu," povedala už dnes pred tlačovou konferenciou na ktorej podporila "konzervatívneho kandidáta" historika Patrika Dubovského. Jemu dalo hlasy aj bývalé hnutie OĽaNO, Igor Matovič však nie. 

"Zámerom mojej kandidatúry je pritiahnuť k voľbám v oboch kolaćh časť voličov s konzervatívno-demokratickým zmýšľaním a hodnotami," vyjadril sa historik Dubovský.

Ku kandidatúra Igora Matoviča mal čo povedať aj jeho bývalý súputník Alojz Hlina. "Z viacerých uhlov by sa na to dalo pozrieť, ale  v danom momente je prioritné, že Smer ho potrebuje," povedal Hlina. 

Viac vo videu:

Obaja sú možný problém pre kandidáta, ktorému vraj uškodiť nechcú

Odborníci pritom upozorňujú, že kandidáti môžu spôsobiť pokles preferencií u jedného z dvoch favoritov. Tými si aktuálne podľa preferencií Peter Pellegrini (Hlas-SD) a v tesnom závese za ním Ivan Korčok. "Voliči Oľano aj voliči KDH, ktorým by mohol imponovať pán Dubovský ako konzervatívny kandidát - vieme, že dve tretiny by doteraz volili pán Korčoka," povedal šéf agentúry AKO Václav Hřích. 

Dubovský zdôraznil, že oni prichádzajú s ponukou, aby aj tí voliči, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, práve z toho zoskupenia Kresťansko-demokratického hnutia alebo takto zmýšľajúcich voličov, mali svojho kandidáta. 

"Sa nebojíte, že uškodíte pánovi Korčokovi v konečnom dôsledku? Povedzte mi, ako ste k tomu dospeli a možno sa stotožním s vašim názorom. Tak možno, že hlasy mu budú chýbať, ktoré budú vaše. Určite naše hlasy mu nebudú chýbať, alebo tie, ktoré budú moje," reagoval Matovič.

"Voliči chcú nezávislého prezidenta, ktorý bude vedieť s vládou spolupracovať, no aj sa ozvať, keď sa budú diať zlé veci a ku kandidatúre iných ľudí mi neprináleží vyjadrovať sa," reagoval Ivan Korčok.

U hlavného konkurenta bývalého ministra zahraničných vecí, v Hlase, ale zatiaľ nadšenie neprejavujú: "Zúfalé činy zúfalých ľudí komentovať nebudeme." 

Podobne reagovalo aj hnutie Progresívne Slovensko. "Pán Matovič má plné právo kandidovať, my máme zase plné právo s radosťou podporiť Ivana Korčoka," povedala pre Noviny PLUS TV JOJ hovorkyňa PS Alena Kuišová.

Švec na to ide víťazne odchodom z EÚ a NATP

Trojicu nových záujemcov v noci ešte uzavrel Róbert Švec. Hlavná agenda - odchod z Európskej únie aj NATO. A prečo tak neskoro? "Pretože poslední budú prví, pán Pellegrini má smolu, ideme na to víťazne, dávali sme to dokopy. Zákonná podmienka je splnená, takže tešíme sa na kampaň," povedal Švec ešte v noci. Verí vo výhru? "Určite áno," dodal. 

Zoznam je tak definitívne uzavretý - 11 mien. Favorizovaní Peter Pellegrini a Ivan Korčok, okrem nich aj Ján Kubiš, Krizstián Forró, Andrej Danko, Štefan Harabin, Marian Kotleba, Milan Náhlik, a od noci Róbert Švec, Igor Matovič a Patrik Dubovský. Väčšina vyzbierala 15 000 podpisov v uliciach, Pellegriniho, Matoviča a Dubovského podporilo 15 poslancov.

Otvorené trenice medzi jednotlivými kandidátmi sa ale začali už pred deadlinom, paradoxne medzi tými koaličnými.

"Dodnes mi Peter Pellegrini nezodpovedal, čo bude s Hlasom ďalej," sťažoval sa líder národniarov Andrej Danko. 

Peter Pellegrini odpovedal tým, že Slovensko konečne potrebuje pokoj a nie ďalšie rozbroje, nie ďalšie hádky a politické útoky. O palác totiž bojujú dvaja lídri vládnych strán, Andrej Danko dokonca vyzýval tretieho - Roberta Fica - aby sa zapojil. Jedno je isté, kampaň bude špinavá.

S Matovičom si za jeden stôl nesadnú

Prítomnosť Igora Matoviča navyše naruší televízne diskusie ako ich poznáme. Viacerí kandidáti už pred jeho vyhlásením avizovali, že si s ním za jeden stôl nesadnú. To, ako sa k tejto situácii postavia, podľa expertov do veľkej miery ovplyvní preferencie.Ide priamo do konfliktu, búši hlava-nehlava, bez ohľadu na to, či hovoríme o koaličných alebo opozičných strán.

"Sú z roka na rok drsnejšie. Minimálne prvé kolo predpokladám, že si všetci dajú záležať na tom, aby ich bolo počuť a s tým súvisia aj kontroverzie. Si zvážia, že pre nich bude mať nejaký význam ísť do diskusie, kde by napríklad mohlo dôjsť k nejakému veľkému konfliktu alebo si radšej povedia, že im to za to nestojí a budú radšej voliť iné formáty alebo absenciu," doplnil Hřích a jeho slová potvrdil aj politológ. 

"Sa budú vyťahovať rozličné dezinformácie, hoaxy, polopravdy, možnože až otvorené klamstvá."

Naša v poradí šiesta priama voľby prezidenta je na pláne 23. marca, no ešte nikdy v slovenskej histórii to neostalo iba pri jednom kole. To druhé by sa uskutočnilo 6. apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie