Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
SaS podáva ústavnú sťažnosť, hovorí o najväčšom porušení práv od čias poslanca Gauliedera
Zdielať na

SaS podáva ústavnú sťažnosť, hovorí o najväčšom porušení práv od čias poslanca Gauliedera

BRATISLAVA / Opozícia podáva na koalíciu ústavnú šťažnosť. Hovorí o najv§čšom porušení práv poslanca. Bude žiadať aj pozastavenie účinnosti rozhodnutí NR SR.

Maŕia Kolíková sa opiera o správanie koalície a to nielen v pléne, ale aj na výboroch v národnej rade, kde vládna väčšina znemožňuje poslancom diskutovať a klássť otázky. Na konferencii je aj poslankyňa Števulová z PS. "My tam nie sme za sebe, ale zastupujeme ľudí, ktorí nás volili," povedala exministerka spravodlivosti. Zdôraznila, že ide o najväčšie porušenie práv poslancov od čias poslanca Františka Gauliedera, ktorého Mečiarova väčšina pripravila o mandát. 

Správanie koalície označila za neprijateľné a ako príkaldy uviedla nielen to, ako minister Boris Susko dával stanivisko za vládu o tretej ráno. "Zhodli sme sa všetky opozičné strany, že treba využiť aj možnosť ústavnej sťažnosti," poznamenala, že ju podpísalo 49 poslancov opozície. 

Kolíková potvrdila, že budú žiadať zrušenie rozhodnutí NR SR napríklad aj pri skrátenom legislatívnom konaní v príapde zmien trestných kódexov a zároveň zastavila ich účinnosť. "Vieme, že je to bezprecedentné," poznamenala ďalej. 

Števulová uviedla, že koalícia neumožňuje poslancom debatovať a zároveň uviedla, že koalícia tlačí opozíciu do ultrakrátkych konaní. Zároveň ona bola poslankyňou, ktorej koalícia znemožnila pýtať sa otázky na ústavnoprávnom výbore. Uviedla, že PS má v pláne podať ústavnú sťažnosť aj v prípade schválenia trestného zákona nielen v druhom, ale aj treťom čítaní. 

Na tlačovej konferencii vystúpili aj zástupcovia KDH a Matovičovho hnutia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie