Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Týždeň v politike s Miroslavom Řádkom: Starý dobrý Robert Fico a trucpodnik Igora Matoviča
Zdielať na

Týždeň v politike s Miroslavom Řádkom: Starý dobrý Robert Fico a trucpodnik Igora Matoviča

BRATISLAVA / Politické udalosti posledného týždňa zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Miroslav Řádek. Komentoval 100 dní, ktoré má vláda za sebou, taktiež aj zoznam prezidentských kandidátov po finálnom uzatvorení, a bez povšimnutia nezostal ani summit v Bruseli, kde Robert Fico spolu s ostatnými hlavami štátov zahlasoval za ďalšiu podporu Ukrajiny.

100 dní vlády

Po prvých sto dňoch vládnutia nového kabinetu má politológ pocit, že opatrenia, ktoré vláda robí, sú kozmetické a nie až tak razantné, ako deklaroval predseda vlády pred voľbami. "Síce sa podarilo vláde "naškrabkať" na dôchodky, ktoré boli pre našich milých seniorov celkom štedré, ale napríklad sa nedarí úplne riešiť hypotéky tak, ako si to vláda možno predstavovala," doplnil s tým, že s hypotékami veľký problém ani nebol, ako na to poukazovali niektorí ekonómovia ešte pred voľbami, keď vtedajšia opozícia na čele s Robertom Ficom strašili tým, že ľudia nebudú mať na splácanie hypoték peniaze.

Zároveň dodal, že súčasná vláda ani nebola v opojení z vyhraných volieb, keďže prakticky od začiatku bola nervózna. "Síce to neznamená, že by sa mala vládna koalícia v dohľadnej dobe rozpadnúť, to si nemyslím," podotkol. Vzťahy v koalícii podľa neho podčiarkuje kuriózne vystupovanie Andreja Danka a jeho samotná kandidatúra na prezidenta, pričom sa ukazuje, že tým najviac problémovým hráčom koalície bude práve predseda SNS a nie jeho kolegovia z ďalších národných strán.

Fico v Bruseli

Podľa Řádka je zaujímavosťou zahraničná politika vlády, ktorá je podľa neho na vedľajšek kolaji a nie je jej venovaná dostatočná mediálna pozornosť, ako by si zasluhovala. "Sú notoricky známe názory predsedu vlády na ukotvenie Slovenska v medzinárodných vzťahoch, ako jeho klasické vyjadrenia o orientácii na všetky štyri svetové strany," doplnil s tým, že pripomenul Ficove vyjadrenie o tom, že v Kyjeve nie je vojna a že je tam normálny život. 

"Možno by potom stálo za otázku, prečo do toho Kyjeva nešiel," opýtal sa politológ s dovetkom, že to môže byť kvôli jeho strachu. Pripomenul pri tom aj to, že Fico nie je očkovaný, čo so strachom môže súvisieť. "Je každému jasné, že jednu líniu Robert Fico tvrdí a inú realizuje. Lebo aj na tom summite, kde sa hlasovalo za pomoc pre Ukrajinu, Robert Fico ani Viktor Orbán takí silní nie sú," pripomenul s tým, že keď sa pozrieme na programové vyhlásenie vlády, tak vidíme že Slovensko vníma, že v skutočnosti v nejakej dohľadnej dobe v rámci tohto funkčného obdobia dôjde k mieru na Ukrajine a Slovensko sa bude zapájať do obnovy Ukrajiny. Podľa Řádka je možné dedukovať medzi riadkami programového vyhlásenia to, že Fico ráta s tým, že sa Rusko nestiahne, pričom je to stále starý dobrý Robert Fico. 

"Čo je však zaujímavejšie, že od začiatku vytvorenia vlády ukazuje Európska únia a ukázali to minulý týždeň aj Spojené štáty, že už nebudú tak tolerantné k podobným verbálnym extempore predsedu vlády. Pretože jednak vieme o tom, že Smer má pozastavené členstvo v strane Európskych socialistov, ale Brusel, európsky parlament aj komisia sa jasne vyjadrili, že vnútorná politika v súvislosti so zmenami v Trestnom zákone bude pod veľkým drobnohladom a že Európska únia si tu bude sledovať svoje ekonomické záujmy, keď už nám teda prispieva do verejných financií prostredníctvom svojich fondov," ozrejmil.

Zároveň dodal, že postoje amerických partnerov ho prekvapili, keďže americký minister zahraničia komentoval vyjadrenia slovenského predsedu vlády o tom, že Ukrajina je pod protektorátom Spojených štátov. Antony Blinken pri tom ostro povedal, že toto sú nehodné slová spojenca v NATO. Řádek k tomu dodal, že Fico nebude čeliť opozícii len na domácej scéne, ale aj na medzinárodnej.

"Vidíme, že počas týchto prvých sto dní sa veľmi kriticky stavajú k vláde, možno až miestami s istou nadprácou niektoré médiá ako Denník Sme, N, alebo Aktuality a Markíza," doplnil Řádek na záver k domácej opozícii.

Kompletný zoznam prezidentských kandidátov

Zoznam podľa politológa priniesol zaujímavé mená, pričom je to najmä Igor Matovič, ktorý si podľa neho robí "trucpodnik" voči liberálnym stranám v opozícii. "Pravdepodobne aj priamo osobne voči Ivanovi Korčokovi, pretože on bol tiež jedným z ministrov, ktorý odišiel kvôli jeho štýlu vládnutia z vlády," dodal s tým že Matovič chce pútať pozornosť, keďže to je jediné, čo vie.

Řádek si myslí, že si treba počkať na to, ako sa vyvinie situácia okolo Štefana Harabina voči Andrejovi Dankovi, keďže sa v kuloároch rozpráva, že by sa Danko mohol vzdať kandidatúry v prospech Harabina. Toto by však boli zlé správy pre Petra Pellegriniho. "Tú zlú prácu, ktorú robí v neprospech Pellegriniho Andrej Danko, na tej druhej strane zase v neprospech Korčoka robí práve Igor Matovič," podotkol na záver.