Oblačno
20°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
PROTEST: Pred Národnou radou protestovali tisícky ľudí, kričali - "Fico, poď von"
Zdielať na

PROTEST: Pred Národnou radou protestovali tisícky ľudí, kričali - "Fico, poď von"

BRATISLAVA / Opozičné politické strany zorganizovali ďalší veľký protest. Tentokrát sa protestujúci presunuli pred Národnú radu, v ktorej prebieha diskusia o novele Trestného zákona.

Čo chce opozícia dosiahnuť?

Cieľom opozičných strán je ukázať koaličným poslancom v Národnej rade, že Slovensko je proti prijatiu promafiánskeho balíčka. "Hlasovaním za tento zákon pomôžu koaliční poslanci iba mafiánom, zlodejom a korupčníkom. Ukážme im, že Slovensko je proti. Že budeme znovu a znovu bojovať proti snahe Ficovej vlády zmocniť sa právneho štátu, spravodlivosti a všetkého na Slovensku. Oni nemôžu a nebudú mať všetko," uviedol Šimečka.

Protesty nič nezmenia, odkazuje Pellegrini

V exkluzívnom rozhovore pre JOJ24 sa predseda parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini vyjadril aj k dnešnému protestu, ktorý sa uskutoční pred Národnou radou: "Ja som si vždy ctil protesty. Pokiaľ sú protesty slušne, tak nemá dôvod štát proti nim zasiahnuť." Zároveň dodal, že protesty nezmenia to, že bude UŠP zrušený.

Smrtiaci koktejl pre spravodlivosť, hovorí Kolíková

Kolíková zdôraznila, že je nemysliteľné, aby koalícia presadila svoje vnímanie sveta. Koalícia podľa nej klame a nejde o restoratívnu justíciu. 

"Určite nie je náhoda, že pri Kaliňákovi, Ficovi, Suskovi stoja práve títo advokáti na tlačovkách. Chodia obhajovať za ministerstvo tento hanebný balíček," kričala Kolíková. "Fico nie je len klmaár, ale aj zbabelec," povedala Kolíková opierajúc sa o premiérsku návštevu Ukrajiny, ktorá sa nekonala v Kyjeve, ale v Užhorode. 

"Ak sa nám nepodarí teraz zastaviť tento hanebný balíček v parlamente, znovu pôjdeme na ústavný súd," zdôraznila exministerka. 

Holečková z KDH hovorí o ďalších generáciách

"Aj vďaka vám dnes už pán Pellegrini tuší, že asi nebude prezident! O novele trestného zákona sa malo hlasovať práve teraz! Vládna koalícia sa však a zľakla a presunula ho na zajtra! Ukazuje sa, že protesty majú zmysel a koalícia má z vás rešpekt!" začala svoj príhovor šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. 

Zdôraznila, že poslanci vládnej koalície sa už viac ako 2 mesiace snažia zničiť právny štát. "Chcú znížiť tresty za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť, chcú zvýšiť hranice škôd a skrátiť premlčacie doby pri trestných činoch. Ich prioritou po nástupe do vlády nie sú problémy bežných ľudí, teda vás, ale riešia problémy ich ľudí. Rušenie špeciálnej prokuratúry, ale aj rýchle personálne zmeny v bezpečnostných zložkách, nerobia pre Slovensko, nerobia pre vás, robia to pre "svojich ľudí"," uviedla ďalej a dodala, že chcú dosiahnuť beztrestnosť a s výsmechom pošliapať práva a hodnoty ľudí na Slovensku.

Akcentovala, že sa to snažia robiť zrýchlene, v tichosti a bez odbornej diskusie. "To nemôžeme dovoliť. My spoločne ich musíme zastaviť. Vládni poslanci sú teraz ukrytí v parlamente alebo vo svojich bytoch a domoch. Dúfali, že si tieto zmeny nikto nevšime. Pán Kaliňák tvrdil, že nikto nebude protestovať. Ale sú vás tu desiatky tisíc a ja vám ďakujem že nie ste ticho!" poznamenala šéfka poslaneck'ho klubu KDH. 

Šéfka poslancov KDH povedala, že chcú spravodlivé Slovensko pre občanov, ich deti a ďalšie generácie: "Preto chcem veriť, že sa v niektorých z vás ešte ozve pud sebazáchovy a za túto novelu nezahlasujete. A ešte predtým než skončím, by som sa chcela študentom právnickej fakulty Univerzity Komenského poďakovať za ich statočnosť ozvať sa.

"Namiesto diskusie si vyslúžili urážky, či už od pána premiéra alebo od pani Kurilovskej, alebo od nominanta Hlasu pána Burdu a je to veľmi smutný odkaz mladej generácii, že ani pán Fico, ani pani Kurilovska, ani pán Burda sa nedokázali študentom ospravedlniť. Preto by som sa im za nich chcela ospravedlniť ja a poďakovať im za ich statočnosť. Ďakujem, že ste dnes prišli. A nie ste ticho," uzavrela. 

Zostáva nám ústavný súd, apeluje Šimečka

"Nebudeme ako oni. Áno, vždy je zlé, keď treba protestovať pred parlamentom - okrem iného aj preto, lebo sa sem všetci nezmestíme. Ale situácia je vážna. Parlament má byť chrámom demokracie. Priestorom pre diskusiu a rozhodnutia. Táto koalícia ho však zmenila na poslušný nástroj Roberta Fica - vládni poslanci ani nevedia, ani nechcú vedieť, čo vlastne schvaľujú. A v čele tohto divadla sedí prezidentský kandidát, ktorý iba ticho drží, a dúfa, že mu to bude stačiť," začal šéf progresívcov.

"Že ste proti drakonickým trestom, lebo nefungujú? Aj im budete tvrdiť, že sú preplnené väznice a štát si to nemôže dovoliť? Aj im budete hovoriť, že chcete zosúladiť slovenské sadzby so zvyškom Európskej únie? Neexistuje silnejší dôkaz o falošnosti vládnych argumentov. Klamú drzo, úplne bez hanby! Skorumpovaný minister, ktorého usvedčia zo stámilionového úplatku, môže ísť domov s podmienkou. Ale pre Jozefa Šipoša 25 rokov natvrdo, hoci nič neukradol a nikomu neublížil," pokračoval s apelom na zmenu.

"Ešte stále máte pár hodín! O tomto to je, a celý čas bolo: nezaujíma ich nič iné a nikto iný než zopár oligarchov a politikov. AOni sa nemôžu z trestu vykúpiť, ako bohatí oligarchovia. Nepatria k vyvoleným, nemajú kamarátov v Smere. Pôjdu hniť do basy. To je spravodlivosť podľa Fica. Vláda sa už ani netvári, že má argumenty. Lebo to sa nedá obhájiť. Tento zákon nechcú občania, nechcú ho prokurátori, nechcú ho sudcovia, nechcú ho európske inštitúcie, hrozí nám strata miliárd na eurofondoch, a nechce ho ani 70% voličov Smeru, Hlasu a SNS! A predsa ho idú schváliť. Je im to jedno," dodal. 

"Myslia si, že im to všetko prejde. Treba ich vyviesť z omylu. Priatelia, oni sa vás boja. Hlasovanie presunuli na zajtra. Majú silné reči, konšpirujú o Sorosových peniazoch, pán Huliak už hovorí, že treba zákony, aby sme neprotestovali. V skutočnosti sa boja. Tak počúvajte dobre, pán Fico, pán Pellegrini, pán Danko. Počúvajte týchto ľudí. A dobre si rozmyslite, aké pokyny vydáte zajtra vašim poslancom. Myslia si, že zajtra to skončí. Ale my sa nevzdáme. Aj keď si to odhlasujete, prezidentka Čaputová to vráti, podáme ústavné sťažnosti - - a hlavne, my všetci prídeme znovu. Ďakujem!" uzvarel šéf PS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie