Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
NR SR: Novela trestných kódexov dostala zelenú, schválila ju tesná väčšina
Zdielať na

NR SR: Novela trestných kódexov dostala zelenú, schválila ju tesná väčšina

BRATISLAVA / Národná rada schválila trestné kódexy tesnou väčšinou.

Poslanci dali zelenú zmene trestných kódexov

Poslanci koalície odsúhlasili zmeny trestných kódexov. Schválilo ich 78 poslancov koalície. 

Peter Pellegrini podal návrh na ukončenie rozpravy k tomu to bodu. Argumentoval to odchýlením sa od témy rozpravy. Schválilo to 78 poslancov koalície. 

Nie som žena, hovorí Gašpar

"Nie som žena, neviem to pochopiť," reagoval Tibor Gašpar na faktické poznámky poslankýň. "Zákony sa vyvíjajú v čase," povedal Gašpar. 

Šéfka klubu KDH Martina Holečkova citovala počas faktickej poznámky príbeh znásilnenej ženy, ktorá o násilnom trestnom čine hovorila, ako o najväčšej hanbe a pri tom sa rozplakala. Poslankyňa Števulová sa bývalého policajného prezidenta pýtala, či mu "nie je hanba". Hovorila aj o tom, ako sa zrušenie premlčacích lehôt dotkne obetí. Aj ona mala v očiach slzy. Poslanci poslankyne odmenili potleskom na nohách. Kolíková upozornila na to, že problém je aj v tom, ako je znásilnenie definované. Remišová ich označila za pokrytcov. 

Chceme motivovať ženy, tvrdí smerácky nováčik

Nový poslanec za Smer-SD Richard Glück vo faktickej poznámke povedal, že zníženie premlčacích lehôt za znásilnenie a sexuálne zneužívanie bol koaličný zámer. "Pozrite sa na to, čo sa deje vo svete...  po 18 rokoch si žena spomenie, že bola znásilnená a nastane mediálny lynč," povedal s tým, že premlčacia doba začína znásilnením. "Asi si všimne, že ju niekto znásilnil," povedal a dodal, že ide "o dobrú a nevyhnutnú zmenu, ktorá bude motivovať ženy, aby tento trestný čin nahlásili" hneď po spáchaní. Poslanci opozície naňho začali vykrikovať hanba. 

Koalícia rozporuje zníženie premlčania pri zneužívaní mladistvých a znásilneniach

Proti znižovaniu premlčacích lehôt sa ohradil diskutujúci Alojz Hlina a vo faktických poznámkach sa voči tomu ohradili aj ďalší poslanci. Igor Matovič vidí za zámerom koalície aj kauzu Čistý deň, ktorá sa týkala zneužívania maloletých detí. "Vy mu idete naveky zalepiť ústa," vyčítal Matovič. Poslanec Tankó sa Hlinovi poďakoval: "Pred štyrmi dňami sa mi narodila dcéra a bojím, že bude vyrastať v krajine, ktorá ženy nechráni." 

Konflikt Blaha vs. Matovič

Alojz Hlina sa opakovane sťažoval na to, že v sále nie je predkladateľ. Pred ľuboša Blahu sa ostentatívne postavil Igor Matovič. "Toto nie je ústav pre duševne chorých," oboril sa Blaha na Matoviča. "Nebláznite, už ste to mohli mať za sebou," začal kričať Hlina. Peter Pellegrini sa vrátil do sály: "V treťom čítaní nie je povinná účasť navrhovateľa," oponoval opozícii predseda parlamentu. Matovič odmietol nechať prejsť poslanca Jána Mažguta. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Ďalšie nočné rokovanie

Poslanci vstúpili do tretieho čítania. Pellegrini dal na prihlásenie do rozpravy asi tri sekundy, opozícia začala kričať. "Ja vás nechám, potešte sa," povedal Pellegrini. Zatiaľ je 54 prihlásených opozičných poslancov. Peter Pellegrini dal vzápätí návrh, aby sa rokovalo až do skončenia bodu a následne hlasovali o zákone, ako o celku. Jeho návrh podporilo 78 koaličných poslancov. 

Hlasovanie o novele trestných kódexov, ktorá má 20 pozmeňujúcich návrhov

Poslanci schválili druhý pozmeňujúci návrh Tibora Gašpara. Podporilo ho 78 poslancov. 

Poslanci schválili body z prvého pozmeňujúceho návrhu poslanca Gašpara. Neschválili bod 44. Podporilo ho 0 poslancov. 

Peter Pellegrini, ktorý hlasovaniu celý deň predsedá sa pustil do hádky s poslancom Jozefom Pročkom, ktorý v pléne maľuje plagáty. Podľa Petra Pellegriniho si ich už priniesol vyfarbené, lebo "zatiaľ mal v ruke len červenú fixku, ale už ich má popísané aj čiernou". Upozornil ho na porušovanie rokovacieho poriadku, pretože poslanci si nemôžu nosiť pomôcky do pléna. 

Pozmeňováky Škopovej, Jakaba, Polláka ml., Bužu , Tankóa , Pročka , Šipoša a Krajčího (Slovensko) 

Pozmeňujúce návrhy poslankyne Anežky Škopovej nemohol byť odhlasovaný ako celok, kvôli schváleným bodom spoločnej správy, ale aj neschváleným bodom z pozmeňujúcich návrhov Grendela, Matoviča, Galka a Remišovej. Poslankyňa podala námietky, NR SR ich neschválila. Peter Pellegrini vyzval opozičných poslancov, aby námietky dávali najavo hlasnejšie. 

Rovnako dopadol aj pozmeňováky pod poslanca Jakaba, námietky ani v jeho prípade neprešli. Možné bolo o pozmeňovacom návrhu hlasovať len v šiestich bodoch, ktoré NR SR neschválila. 

Nebolo možné hlasovať ani o dvoch pozmeňujúcich návrhoch z dielne poslanca Petra Polláka ml. Podal v oboch prípadoch námietku. Poslanci ani jednej nevyhoveli.

Rovnaký osud stretol aj štyri návrhy poslancov Bužu a Tankóa, poslanci nevyhoveli ani ich štyrom námietkam.

Nedalo sa hlasovať ani o dvoch pozmeňujúcich návrhoch poslanca Pročka a poslanca Šipoša, neprešli ani ich námietky. Každý z ich podal dva pozmeňováky. Nevyhoveli ani poslancovi Markovi Krajčimu. 

Návrhy Veroniky Remišovej (Slovensko)

V prípade návrhu Matovičovej poslankyne Veroniky Remišovej bolo možné hlasovať len v bode 11. Koalícia ho neschválila, za bolo len 16 poslancov. V druhom návrhu bolo možné hlasovať v niekoľkých bodoch. Veronika Remišová, ktorá sa vrátila do sály vzniesla námietku, poslanci ju neschválili. NR SR neschválila ani jeden z bodov pozmeňujúceho návrhu.  

Pozmeňujúci návrh poslankyne Petrík a poslanca Vanča (PS)

Nebolo možné hlasovať ani o ďalšom opozičnom pozmeňujúcom návrhu. Poslankyňa Petrík vzniesla námietku, ktorú plénum neschválilo. Neprešili ani dva návrhy poslanca Vanča. Jeden NR SR neschválila, o druhom nebolo možné hlasovať. 

Pozmeňováky poslankyne Kosovej (PS)

Poslankyňa za PS podala dve pozmeňujúce návrhy, Nebolo o nich možné hlasovať, kvôli už schváleným bodom spoločnej správy. Poslankyňa vzniesla námietku, poslanci ju neschválili. 

Pozmeňujúci návrh Tamary Stohlovej (PS)

Hlasovať nebolo možné ani o tomto návrhu, poslanci námietku poslankyne za PS neschválili. 

Pozmeňujúce návrhy Števulová/ Plaváková (PS)

Ani o tom pozmeňujúcom návrhu nebolo možné hlasovať, kvôli schváleným bodom spoločnej správy. Námietku NR SR neschválila. Rovnaký osud stihol aj ďalšie návrhy poslankýň poslankýň. Dokopy boli tri. Počas hlasovanie začal vykrikovať Matovičov poslanec Jozef Pročko, ktorý sa zrejme hádal s koaličnými poslancami. Predseda NR SR ho niekoľkokrát upozornil, aby sa upokojil. "Žiadam o dôstojný priebeh rokovania," povedal. 

Pozmeňovák poslanca Hargaša (PS)

Poslanci nemohli hlasovať ani o návrhu ďalšieho poslanca za PS. Zákonodarcovia Neschválili ani jeho námietku. 

Pomeňujúce návrhy Plavákovej a Jurík (PS)

Tibor Gašpar uviedol, že už nie je možné hlasovať o pozmeňovákoch dvoch poslankýň PS Plavákovej a Jurík, nakoľko boli prijaté body spoločnej správy, ktoré sa vzájomne vylučujú s bodmi poslankýň. V oboch prípadoch poslankyne vzniesli námietku, ktorú poslanci a poslankyne neschválili v hlasovaniach. Rovnako dopadol aj tretí a štvrtý pozmeňujúci návrh a to vrátane námietok poslankyne Jurík. 

Pozmeňujúci návrh poslanca Šmilňáka (PS)

Poslanci nehlasovali o pozmeňujúcom návrhu, keďže predkladateľ mal podpis aj od Tomáša Hellebrandta, ktorý od dnes nie je poslancom NR SR. Predseda Peter Pellegrini nariadil hygienickú prestávku. 

Dva pozmeňujúce návrhy poslanca Galka (Slovensko)

Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyhlásil hygienickú prestávku. Poslanci budú v hlasovaní pokračovať o 13:20. Po prestávke poslanci pokračovali až do 13:53. Nakoľko o 14:00 musí byť hodina otázok a odpovedí, v hlasovaní budú poslanci pokračovať po 15:00. Poslanci sa po hodine otázok a odpovedí vrátili k hlasovaniu a pokračovali s jednotlivými bodmi poslanca pozmeňujúceho návrhu poslanca Galka. Poslanci majú pred sebou ešte stále 90 bodov. Poslanci napokon neschválili ani jeden bodov pozmeňujúceho zákona. 

Galko podal námietku aj v prípade druhého pozmeňováku, ktorý má cez 350 bodov. "Teraz bude maratón," povedal Pellegrini s tým, že ich čaká ešte 300 hlasovaní len v rámci tomto návrhu. Predseda NR SR avizoval aj hygienickú prestávku. 

Poslanci nevyhoveli námietke poslanca, keďže sa o niekoľkých bodoch už nedalo hlasovať. Zároveň Tibor Gašpar upozornil na chybné číslovanie. Neschválili ani jeden z 5 bodov, o ktorých sa dalo hlasovať.

Prvý pozmeňovák Galko/Grendel (Slovensko)

Poslanci hlasovali aj o pozmeňujúcich návrhoch z dielne poslancov Galka a Grendela. NR SR mala za sebou už okolo 40 hlasovaní. Poslanec žiadal, aby sa o každom bode hlasovalo jednotlivo. Poslanci koalície neschválili 57 bodov pozmeňujúceho návrhu zákona. O každom jednom hlasovali samostatne. 

Námietku z rovnakého dôvodu predložil aj poslanec Galko a koalícia ju opäť neschválila. Zo 141 prítomných bolo za 62 poslancov. Poslanci neschválili body 2 a 3. Z prvého pozmeňováku neschválili 

Pozmeňovák od Milana Majerského (KDH)

Z pozmeňujúceho návrhu Milana Majerského (KDH) bolo možné hlasovať len o dvoch bodoch, čo poslanec namietol. Koalícia jeho námietku neschválila. Za bolo len 62 poslancov. Poslanci neschválili ani body 4 a 11 z jeho pozmeňujúceho návrhu. Podporilo ich len 53 poslancov zo 142 prítomných. 

Pozmeňujúci návrh Igora Matoviča (Slovensko)

Z návrhu Igora Matoviča bolo možné hlasovať len o niektorých bodoch. Matovič podal námietku, ktorú poslanci koalície neschválili. Poslanci neschválili ani jeden z bodov. Bolo ich takmer 20. 

Návrh Gábora Grendela NR SR zmietla zo stola, lebo chýbal jeho podpis a to napriek tomu, že ho podporilo 15 poslancov. 

Pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej (SaS)

NR SR nemohla hlasovať o niektorých bodoch pozmeňujúceho návrhu Mária Kolíkovej. Tá predniesla námietku, ktorú koalícia neschválila. NR SR neschválila ani body 2 a 5 z jej pozmeňujúceho návrhu. Za tieto body bolo len 58 poslancov zo 145 prítomných. 

Z pôvodného návrhu novely

Poslanci neschválili body vyňaté na samostatné hlasovanie - 10, 23, 32, 37, 39, 49, 50, 52, 54, 64, 71, 81, 87 a 88. Tibor Gašpar upozornil, že bol podaný pozmeňujúci návrh, ktorý ich upravuje inak. Podporilo ich 0 poslancov. 

Poslanci schválili body spoločnej správy, ktoré neboli vyňaté na samostatné hlasovanie. Schválilo ich 78 poslancov koalície. 

Návrhy na vrátenie novely na dopracovanie

Dva pozmeňováky sa týkali vrátenia zákona na dopracovanie (Dostál/Čaučík) a niekoľko bodov vyňal na samostatné hlasovanie Tibor Gašpar. Poslanci neschválili návrh na vrátenie zákona na dopracovanie z dielne Ondreja Dostála. Za bolo len 65 poslancov. Rovnaký osud stihol aj jeho návrh, ktorý predložil spoločne s poslancom Čaučíkom (KDH). Podporilo ho opäť len 67 poslancov. 

Pozmeňujúce návrhy od Matovičovcov

Pozmeňujúce návrhy, ktoré opozícia nemohla predniesť prečítal Gašpar, ktorý je spravodajcom zákona. Dva boli z dielne Veroniky Remišovej, dva od Anežky Škopovej, po dvoch pozmeňovákoch predložili aj Július Jakab, Peter Pollák ml., poslanec Lukáš Buža, Viliam Tankóo, po jeden dodal Jozef Pročko. K poslancom, ktorý dali dva pozmeňováky k novele sa zaradila aj Michal Šipoš, Richard Vašečka a Marek Krajčí.

NR SR pristúpila k hlasovaniu o procedurálnych návrhoch. Koalícia neschválila ani jeden procedurálny návrh opozície. Bolo ich viac než 10. 

Opozícia namietala hlasovanie, podávala proceduráky

Veronika Remišová podala ďalší procedurálny návrh - žiadosť o stiahnutie novely trestných kódexov. Odôvodnila to jej diletantským vypracovaním. Mária Kolíková si procedurálnym návrhom vyžiadala, aby sa poslanci, ktorí sú v konflikte záujmov vyjadrili. Alojz Hlina si vyžiadal vystúpenie predkladateľa s tým, že chce, aby odôvodnil prečo sa skracuje premlčanie znásilnenie z 20 rokov na 10 rokov. 

Pridal sa aj šéf poslaneckého klubu PS Martin Dubéci, ktorý požiadal o presunutie hlasovania na 17:00. Odvolal sa na to, že niekoľko poslancov je v konflikte záujmov. Vyžiadal si aj to, aby o tom rozhodol ústavnoprávny výbor. 

Veronika Remišová požiadala vedenie NR SR, aby dala jej pozmeňujúce návrhy poslancom v písomnej podobe, prečítala ho a dala o každom bode hlasovať jednotlivo. Rovnakú stratégiu zvolil aj Jozef Pročko, Michal Šipoš, Júlis Jakab, Ľubomír Galko, Anežka Škopová a Peter Pollák ml. Zborovo sa odvolali na skrátenie rozpravy. 

Stanoviská poslaneckých klubov 

Za koalíciu sa vyjadril Tibor Gašpar, ktorý opätovne zopakoval rozvrat právneho štátu a prehlbovanie právnej neistoty. Vyzval poslancov koalície, aby hlasovali za pozmeňujúce návrhy, ktoré predložil do NR SR. 

Opozícia sa ostro ohradila  voči hlasovaniu, ktoré označuje za chaotické a neprofesionálne. Obviňuje Petra Pellegriniho, že za to môže on, keďže vedie NR SR. "Prisahali ste na ústavu," apelovala Kolíková (SaS) s tým, že sa odvolávala na slobodný výkon mandátu poslanca.

Opozícia sa jednotne vylovila proti novele. Aj KDH vyzvala koaličných poslancov, aby za túto škodlivú novelu nehlasovali. Holečková verejne vyzvala vedenie parlamentu, aby KDH nespájali s pozmeňujúcimi návrhmi z dielne Tibora Gašpara. Vyzdvihla aj to, že "dokonalá novela" si vyžiadala niekoľko pozmeňujúcich návrhov zo strany koalície. 

SaS, PS, OĽaNO a KDH si vyžiadali poslanecké grémium

Návrh predniesol šéf poslaneckého klubu za SaS Branislav Gröhling. Peter Pellegrini tak opäť prerušil schôdzu a zvolal poslanecké grémium. Poslanecké kluby si následne vyžiadali čas na rokovanie poslaneckých klubov. Hlasovať by sa tak malo o 15 minút. 

Noví poslanci v parlamente

Poslanci schválili aj to, že sa o vládnej novele sa bude hlasovať aj po 12:00. Opozícia bola proti, ale koaličná väčšina návrh schválila. O 14:00 čaká poslancov aj hodina otázok a odpovedí. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JOJ 24 (@joj24_official)

Predseda NR SR Peter Pellegrini so súhlasom troch poslaneckých klubov - Smer, Hlas a PS pristúpil k poslaneckých sľubom nových poslancov. Poslanci návrh schválili. Za PS nastúpi ako poslanec Richard Dubovický, ktorý nahradí Tomáša Helllebrandta a do Smeru prichádza Richard Gluck. Poslanci schválili nové mandáty náhradníkov a tí následne zložili poslanecké sľuby. 

Peter Pellegrini upozornil poslanca za PS, že sa nevie obliecť. "Upozorňujem, že toto bol najvýraznejší moment jeho v politickej kariére, ale nestál mu za to, aby  sa aspoň náležite na tento úkon obliekol," poznamenal Pellegrini s tým, že ho upozornil, že by mal dodržiavať predpísaný oblek, alebo kroj. Poslanec Dubovický mal oblek, ale namiesto košele a kravaty mal tričko. 

Rovnaký meter neuplatnil v prípade skladania sľubu predchádzajúcich poslancov. Napríklad Michal Truban mal počas skladania sľubu košeľu bez kravaty a poslanec Bartek za Hlas mal síce kroj, ale mimoriadne zle padnúci. 

Chcem urobiť za dosť procedúre, hovorí Susko

Predsedajúci Peter Žiga (Hlas-SD) vyhlásil päť minútovú prestávku. 

Boris Susko sa dokonca preriekol a povedal, že trestné činy stačí obhajovať, namiesto objasňovať. Protesty označil za nástroj prezidentskej kampane Ivana Korčoka, ktorá by bez sťažností opozície stratila svoj obsah. 

Minister odsúhlasil pozmeňujúce návrhy Tibora Gašpara, ale neschválil pozmeňujúce návrhy opozície. Znova zopakoval, že posledné tri roky sa významne porušovalo právo a odvolal sa na publikáciu ministerstva spravodlivosti. "My nemôžeme čakať, ale máme zodpovednosť voči občanom tejto krajiny," pokračoval s tým, že sa odvolal aj na mandát vo voľbách. Opozícia podľa neho vo svojich vyjadreniach zavádza. 

Gašpar opravuje chybu z dňa predtým

Hoci sa predpokladalo, že ráno ešte vystúpi minister Susko, napokon sa rozhodol už v rozprave nevystúpiť. Slova sa ujal Tibor Gašpar, ktorý znova predniesol svoj pozmeňujúci návrh a to z dôvodu chyby, ktorá sa stala včera. Požiadal aj o to, aby sa o bode 44 hlasovalo osobitne. 

Odsunuté hlasovanie

Poslanci majú dnes hlasovať o novele trestných kódexov. Včera to finálne potvrdil predseda parlamentu Peter Pellegrini v rozhovore pre JOJ24, hoci informácie z prostredia Hlasu o tom, že hlasovanie v stredu určite nebude mali Noviny PLUS TV JOJ už ráno. 

Z opozičných lavíc sa šírili správy, že sa koalícia obávala večerného protestu a aj to bol dôvod, prečo sa hlasovanie odsúvalo. Zástupcovia koalície toto popreli s tým, že "sa nemajú čoho obávať". Zároveň okolo piatej predložil ďalší pozmeňujúci návrh spravodajca Tibor Gašpar (Smer-SD). Podľa kuloárnych informácií vznikal predmetný návrh len včera. 

Súvisiace články