Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Európska komisia odporúča zníženie emisií o 90% do roku 2040
Zdielať na

Európska komisia odporúča zníženie emisií o 90% do roku 2040

BRUSEL / Európska komisia predložila odporúčanie na zníženie uhlíkových emisií do roku 2040 s cieľom stanoviť cestu ku klimatickej neutralite do roku 2050. Moderátor JOJ 24 Adam Zavřel sa o tejto téme rozprával s europoslancami Michalom Wiezikom z PS a Ivanom Štefanecom z KDH.

​Na základe podrobného hodnotenia Európska komisia odporúča zníženie čistých emisií skleníkových plynov o 90 % do roku 2040. Europoslanec Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska je spokojný s odporúčaniami komisie. "Návrh komisie je blízko 95 %, ktoré odporúčajú aj vedci a klimatológovia. Z tohto hľadiska som rád," dodal Wiezik.

Komisia v oznámení stanovuje niekoľko podporných politických podmienok, ktoré sú potrebné na dosiahnutie cieľa 90 % zníženia emisií. Tie zahŕňajú úplnú implementáciu dohodnutého rámca do roku 2030, zabezpečenie konkurencieschopnosti európskeho priemyslu, väčší dôraz na spravodlivý zelený prechod, rovnaké podmienky hry s medzinárodnými partnermi a strategický dialóg o novom rámci po roku 2030, a to aj s odvetvím priemyslu a poľnohospodárstva.

Europoslanec za KDH Ivan Štefanec chápe kritiku zástupcov priemyslu a farmárov, no je potrebné, aby každý prispel k spoločnému cieľu. "V našom záujme je udržať konkurencie schopnosť a pracovné miesta. My nechceme deindustrializovať alebo vyhnať farmárov z Európy," reagoval Štefanec.

Súvisiace články