Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Novela trestného zákona nás vracia do modernej Európy, tvrdí Smer
Zdielať na

Novela trestného zákona nás vracia do modernej Európy, tvrdí Smer

BRATISLAVA / Smer je s výsledkom parlamentného hlasovania spokojný a hovorí o Slovensku s nižšou kriminalitou a v modernej Európe.

Argumenty Suska

Smer trvá na tom, že zmeny, ktoré včera schválil parlament, vrátia krajinu do modernej Európy. Prehlásil to minister spravodlivosti Boris Susko, ktorý argumenoval aj drakonickými trestami, ktoré u nás doteraz mali byť, ale aj zlepšením ľudských práv.

"Tak, aby bol vymeraný spravodlivý trest," uviedol s akcentom na náhradu škody. Tvrdil aj, že opozícia "má krvavé oči" a "každého chce zavrieť na 20 rokov". Súdy podľa neho budú individualizovať tresty. Minister zdôrazňoval aj tlak na dosiahnutie spravodlivosti a potrestanie páchateľa. Výška škody je podľa neho naviazaná na minimálnu mzdu. 

Minister argumentoval aj transparentnosťou dohôd so spolupracujúcimi obvinenými a nevynechal ani tvrdenia o tom, že sa doteraz ohýbalo právo tak, aby obvinení spolupracovali. "Veci sa diali pod pokrievkou" povedal s tým, že spomenul ÚŠP, ktorá sa včerajším rozhodnutím ruší od marca. 

Znásilnenie sa vytrhlo z kontextu, tvrdí minister

Inštitút premlčania sa podľa ministra mení vo vzťahu k celému trestnému zákonu a 10 rokov na premlčanie je podľa neho úplne v poriadku, keďže sa nedajú zabezpečiť biologické stopy či "zranenia ženy". "My si samozrejme ženy vážime," poznamenal Susko ďalej. Dodal, že v prípade zneužívania mladistvých je premlčacia doba 15 rokov a začína plynúť dovŕšením 18 narodenín. Susko uviedol, že je "spokojný, ako sa nastavila trestná politika štátu". Verí, že na Slovensku klesne kriminalita.