Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Odvolávanie Šimkovičovej nakoniec nebolo, poslanci chýbali aj na tretí a štvrtý pokus
Zdielať na

Odvolávanie Šimkovičovej nakoniec nebolo, poslanci chýbali aj na tretí a štvrtý pokus

BRATISLAVA / Národná rada dnes nebude nakoniec rokovať o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej z funkcie ministerky kultúry. V parlamente nebola nadpolovičná väčšina ani na tretí a štvrtý pokus.

Dva pokusy v utorok

Návrh na odvolanie sa v zmysle rokovacieho poriadku presúva na ďalšiu schôdzu.

Poslanci neboli v utorok ráno uznášaniaschopní pri začiatku schôdze o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). V rokovacej sále nebola nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, prítomných bolo len 43. 

Keďže parlament nebol uznášaniaschopný, predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) presunul začiatok rokovania o hodinu. Ani na štvrtý pokus sa však na uznášaniaschopnosti poslancov nič nezmenilo a teda predseda NR SR schôdzu ukončil. 

Pondelkový pokus nevyšiel

Predseda parlamentu Peter Pellegrini neotvoril mimoriadnu schôdzu, ktorej súčasťou malo byť odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Pellegrini tak odložil ďalší pokus na otvorenie schôdze na utorok o 8:00 ráno. V parlamente sa neobjavila ani Šimkovičová, ktorá má na dnešný deň naplánovanú pracovnú cestu. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to potvrdil Roman Michelko z SNS, ktorý zároveň zdôraznil, že Šimkovičová sa chce v parlamente vyjadriť k návrhu na svoje odvolanie a uvádzaným argumentom.

Odvolávanie Šimkovičovej

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opoziční poslanci. Argumentujú nekompetentnosťou ministerky aj jej výrokmi či plánmi v oblasti kultúry. Strany PS a SaS jej vyčítajú, že nekomunikuje s relevantnými predstaviteľmi kultúrnej obce a nerozumie potrebám kultúry. Ministerka iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Podporu Šimkovičovej vyjadril aj predseda vlády Robert Fico: "Zvyknite si, že ministerkou kultúry je človek, ktorý má normálne, zdravé a slovenské názory, ktoré táto krajina potrebuje. To nie je človek, ktorý sa klania mimovládnym organizáciám. To nie je človek, ktorý vytvára tretiu toaletu pre ľudí, ktorí nevedia, či sú takí, alebo onakí. Je to človek, ktorý si uvedomuje, čo Slovensko potrebuje z pohľadu kultúry. Pani ministerka má majú plnú podporu. Koalícia ju podrží."

Nedostatočné množstvo podpisov

Opozícia plánovala odvolať ministerku kultúry už minulý týždeň. Zvolať mimoriadnu schôdzu sa im ale nepodarilo kvôli nedostatočnému množstvu vyzbieraných podpisov na jej otvorenie. Pod návrhom opozičných strán Progresívne Slovensko a SaS bolo podľa Petra Pellegriniho len 28 podpisov, pričom potrebných je 30. "Každý poslanec v parlamente by mal vedieť, že návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi musí zo zákona obsahovať minimálne 30 podpisov poslancov. A keďže ani cez víkend neprišiel návrh, ktorý by to spľňal, musím dnes podpísať rozhodnutie v ktorom konštatujem, že tento opozičný návrh nesplňuje podmienky dané ústavou," konštatoval predsa parlamentu. Opozičným poslancom odkázal, aby sa naučili pravidlá platné v NR SR.

Na túto chybu reagovala aj opozícia, podľa ktorej išlo o administratívny omyl. Opozičné strany Progresívne Slovensko a SaS tak podali opätovne návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

Súvisiace články