Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
NR SR NAŽIVO: Opozícia sa pokúsi budúci týždeň odvolať Šimkovičovú
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: Opozícia sa pokúsi budúci týždeň odvolať Šimkovičovú

BRATISLAVA / Poslancom vládnej koalície sa vo štvrtok večer podarilo schváliť kritizovanú novelu Trestného zákona. Pohlo sa aj odvolávanie ministerky za SNS Martiny Šimkovičovej.

Odvolávanie Šimkovičovej

Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej má byť v pondelok (12. 2.). Začať sa má ráno o 9.00 h. Informoval o tom predseda parlamentu Peter Pellegrini počas piatkového rokovania.

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opoziční poslanci. Argumentujú nekompetentnosťou ministerky aj jej výrokmi či plánmi v oblasti kultúry. Strany PS a SaS jej vyčítajú, že nekomunikuje s relevantnými predstaviteľmi kultúrnej obce a nerozumie potrebám kultúry. Ministerka iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Podporu Šimkovičovej vyjadril aj predseda vlády Robert Fico: "Zvyknite si, že ministerkou kultúry je človek, ktorý má normálne, zdravé a slovenské názory, ktoré táto krajina potrebuje. To nie je človek, ktorý sa klania mimovládnym organizáciám. To nie je človek, ktorý vytvára tretiu toaletu pre ľudí, ktorí nevedia, či sú takí, alebo onakí. Je to človek, ktorý si uvedomuje, čo Slovensko potrebuje z pohľadu kultúry. Pani ministerka má majú plnú podporu. Koalícia ju podrží."

Nájomné bývanie

Poslanci si v parlamente rovnako schválili aj, že Národná rada prerokuje návrh novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania v skrátenom legislatívnom konaní. Cieľom je zmeniť spôsob, akým sú určovaní členovia Predstavenstva Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania. Po novom by ich mala vymenúvať a odvolávať členská schôdza agentúry.

Skrátené legislatívne konanie

Návrh novely zákona o stavebnom zákone prerokuje Národná rada v skrátenom legislatívnom konaní. V parlamente si to odhlasovali poslanci. Legislatívnu zmenu by tak mali celú prerokovať ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu. Cieľom je posunutie účinnosti zákona o výstavbe o jeden rok, teda na 1. apríla 2025.

Nová stavebná legislatíva, schválená ešte minulý rok, mala začať platiť od 1. apríla 2024. K tomuto dátumu však do účinnosti vstúpi len jej časť, a to zákon o územnom plánovaní. Dôvodom posunutia platnosti zákona o výstavbe je podľa ministerstva dopravy najmä nepripravenosť začlenenia povoľovacích procesov stavieb, ktoré podliehajú procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Problémom je i časový sklz pri príprave potrebných vyhlášok či formulárov, ako aj omeškanie prípravy digitalizácie konaní vo výstavbe. Ďalším argumentom je nedostatočné personálne obsadenie Úradu pre územné plánovanie vyškolenými odbornými zamestnancami na uskutočnenie preberaného rozsahu povoľovacích konaní.

Podpora od KDH

Poslanec z KDH Igor Janckulík ocenil, že minister dopravy Jozef Ráž prišiel na poslanecký klub KDH, kde žiadal podporu k novele stavebného zákona. Janckulík ubezpečil ministra dopravy, že KDH podporí aj skrátené legislatívne konanie. "Treba hľadať čím rýchlejšie riešenie. V mestách a obciach nevedia, ako majú stavať a čo môžu stavať. Treba to rýchlo riešiť. Mrzí ma, že sme mali tento zákon predradiť pred novelu Trestného zákona," reagoval Janckulík.

Marián Viskupič z SaS rovnako vníma, že je zhoda na zjednodušení stavebnej legislatívy. "V tomto prípade aj ja vnímam, že toto skrátené legislatívne konanie má z veľkej časti svoje opodstatnenie," myslí si Viskupič.

Stavebný zákon

Poslanci Národnej rady začali 7. rokovací deň aktuálnej 9. schôdze diskusiou o skrátenom legislatívnom konaní k novele stavebného zákona. Cieľom novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku je posunúť účinnosť nového zákona o výstavbe o jeden rok, teda do 1. apríla 2025. Dôvodom je podľa minister dopravy Jozefa Ráža nepripravenosť na spustenie povoľovacích procesov podľa novej legislatívy.

Po prerokovaní tohto bodu by sa mali poslanci venovať ďalším, ku ktorým vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. Ide o novelu zákona o štátnej podpore nájomného bývania, o regionálnej investičnej pomoci či o sociálnom poistení. O 11. hodine by mali hlasovať o dovtedy prerokovaných návrhoch.

Schválená novela Trestného zákona

Koalícii schvália vo štvrtok večer v Národnej rade novelu Trestného zákona, o ktorej parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny prinesú zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Prináša aj zmeny pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj skrátenie premlčacích lehôt. Viac sa budú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho prostredia. Kritika opozície a prezidentky Prezidentka SR Zuzana Čaputová po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť. Jej prijatie v parlamente označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

"Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania," okomentovala Zuzana Čaputová schválenie novely Trestného zákona.

Opozičný poslanec Martin Šmilňak z KDH sa po schválení ospravedlnil občanom Slovensko, že opozícia nedokázala takéto zmeny zvrátiť: "Chcem občanom naozaj ospravedlniť, že sme aspoň túto vec nedokázali zvrátiť."

Súvisiace články