Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Politológ Lenč: Prezidentku čaká Sofiina voľba
Zdielať na

Politológ Lenč: Prezidentku čaká Sofiina voľba

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová sa podľa politológa Jozefa Lenča ocitla na konci svojho funkčného obdobia v jednej z najkritickejších situácií.

Návrh poslaneckého klubu PS pre Roberta Fica

Do podateľne Úradu vlády dnes doručili poslankyne za Progresívne Slovensko jednoduchú novelu Trestného zákona, ktoré vracia premlčaciu lehotu pri trestnom čine znásilnenia späť na 20 rokov vrátane návrhu na skrátené legislatívne konanie.

"Dnes dávame Robertovi Ficovi a vládnej koalícii šancu na nápravu ich fatálneho zlyhania," reaguje Zuzana Števulová, podľa ktorej je zníženie premlčacej doby znásilnenia hanebné a neospravedlniteľné. Od vlády žiadajú, aby tento návrh dnes prijali. Podľa Števulovej je to zodpovednosť tejto vlády a koalície, nie prezidentky, aby sa premlčacie lehoty dostali opäť z 10 rokov na 20.

Cieľom podľa Lucie Plavákovej je to, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť: "Už po jednom dni účinnosti môže táto novela zabezpečiť amnestiu pre mnohých ľudí." V Progresívnom Slovensko veria, že prezidentka Zuzana Čaputová si osvojí taký nástroj, ktorým dá najväčšiu Ústavnému súdu, aby mal priestor na rozhodnutie.

Ficová výzva prezidentke

Premiér Robert Fico včera vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby pri vetovaní novely Trestného zákona navrhla 20-ročnú premlčaciu lehotu pri trestných činoch proti životu a zdraviu, slobode a ľudskej dôstojnosti a rodine a mládeži. Koalícia by sa tak podľa neho zaoberala predĺžením premlčacej doby pri znásilnení, ktorú parlament Trestným zákonom skrátil na desať rokov. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti. "Koalícia sa bude touto pripomienkou zaoberať a opakujem napriek tomu, že je presvedčená o správnosti svojho návrhu, je pripravená prípadnému návrhu prezidentky v uvedenom rozsahu aj vyhovieť," povedal Fico.

Sofiina voľba Zuzany Čaputovej

Podľa politológa Jozefa Lenča sa prezidentka Zuzana Čaputová ocitla na konci svojho funkčného obdobia v jednej z najkritickejších situácií výkonu svojho mandátu: "Robert Fico sa rozhodol, že tentokrát nevyužije útoky na jej osobu, aby sa zapáčil volgárne radikálnemu voličovi, ale rozhodol sa - spôsobom sebe vlastným - zatiahnuť ju do svojich politických hier."

"Prezidentka sa ocitla pred Sofiinou voľbou. Môže zákon podpísať aj so zníženou dobou premlčania za násilné trestné činy a následne ísť do rizika, že to ÚS (možno) zablokuje. No, ak sa to nepodarí a začnú všetky zmeny platiť tak, ako to schválili v NR SR, budú Fico a zvyšok koalície hádzať vinu na prezidentku - veď pozrite sa, my sme to chceli opraviť, ale ona to pokazila. Neumožnila. Zmarila. Prípadne môže celý zákon alebo jeho časti vetovať. Vrátiť ich do NR SR - namietať veci o premlčaní. Spustiť však proces, ktorý môže trvať niekoľko dní, týždňov. Až tak, že hoc sa tam nakoniec zmenia premlčacie doby, pretože predsa je to len politicky ťažko obhájiteľné, ale podstata toho, čo chcel Fico dosiahnuť zostane zachovaná. Zmysel "amnestie" ostane a Ústavný súd už nestihne predmetné legislatívne zmeny stopnúť," myslí si Jozef Lenč, podľa ktorého ide čaká prezidentku ťažká voľba. Naopak pre Fica to podľa politológa vyzerá ako win-win situácia. Využiť prezidentku. Obštrukcie. Naivitu.

Súvisiace články

Najčítanejšie