Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Týždeň v politike podľa Řádka: Hra na mačku a myš a Kotlárove amnestie
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Řádka: Hra na mačku a myš a Kotlárove amnestie

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Miroslav Řádek. Vybral tri udalosti zo slovenskej politiky.

Kúsky "mladých vlkov"

"Hra na mačku a myš v podobe naháňačky Erika Kaliňáka s Mariánom Leškom v Bratislave a hovorcu hnutia Slovensko Matúša Bystrianskeho vďaka ktorému nielen naša domáca ba i medzinárodná verejnosť spoznala šarmantný "level of ingliš spiking" pani ministerky Šimkovičovej v Abú Dhabi," poznamenal politológ Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Popri zábave pri sledovaní oboch naháňačiek si môžeme ale položiť aj otázku, ako mali konfrontovaní reagovať - teda Leško a Šimkovičová na ktorých "ušili búdu" Kaliňák a Bystriansky. Domnievam sa, že tak Martina Šimkovičová ako aj Marián Leško zlyhali," poznamenal s tým, že obaja majú dostatok profesionálnych a životných skúseností vďaka ktorým mohli na situáciu reagovať s ďaleko vyššou mierou nadhľadu. "Nevadí. Možno nabudúce," poznamenal politológ. 

Protestná nálada upadá

"Popri tom ako na Slovensku pomaly upadá protestná nálada proti súčasnej vláde, je na vzostupe medzi poľnohospodármi v západnej Európe a začína "vrieť" v Maďarsku," pokračoval v hodnotení druhej udalosti, pričom dodal, že na to stačil škandál okolo amnestie udelenej dnes už bývalou prezidentkou Katalin Novákovou človeku zaplatenému do utajovania pedofilného škandálu.

"Nielen že pritom utrpela prestíž Orbánovho režimu, ale celá kauza vyhnala Maďarov na námestia a spôsobila najväčšie protivládne protesty za niekoľko ostatných rokov. Bolo by celkom paradoxné, ak by napokon Orbán prišiel o moc práve pre zlyhanie pri obrane konzervatívnych hodnôt, na čom si založil svoj súčasný politický imidž," pokračoval Řádek. 

Kotlárová amnestia na priestupky

Politológ Řádek uspomenul "akvizičnú" komisiu splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas covidovej pandémie Petra Kotlára prináša prvé výsledky v podobe návrhu amnestovať priestupky udelené počas mimoriadnej situácie. "Ak by podobná amnestia bola udelená, nielen že by vošla do dejín štátu a práva ako zaujímavý precedens, ale svojím spôsobom by potrdila slovenskú národnú právnu filozofiu v duchu "vyhraj voľby a rob si, čo chceš"," poznamenal. 

Politológ tretiu udalosť uzavrel: "Amnestia by ale mala veľmi praktický politický dopad - potrdila by všetkým odporcom očkovania správnosť ich svetonázoru, ale aj to, že pri jesenných voľbách do NR SR 2023 volili správne a že aj v budúcnosti sa budú môcť na svojich politikov spoľahnúť."

Súvisiace články