Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
NR SR: Pellegrini naťahuje čas pri novele Trestného zákona, reaguje hnutie Slovensko
Zdielať na

NR SR: Pellegrini naťahuje čas pri novele Trestného zákona, reaguje hnutie Slovensko

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady pokračujú od utorka rána v 9. schôdzi.

Novela Trestného zákona

Hnutie Slovensko vyčíta predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu, že chce tri týždne naťahovať čas na poslanie schválenej novely Trestného zákona na zverejnenie v Zbierke zákonov. Poslanec Národnej rady Gábor Grendel to označil za "špinavé taktizovanie, aby doručili beztrestnosť svojim ľuďom, aby im náhodou tento plán neprekazil Ústavný súd". Hnutie vyzvalo Pellegriniho, aby konal v súlade s verejným záujmom.

Grendel pripomenul, že pri rokovaní o novele Trestného zákona nútili poslancov rokovať v noci a obmedzili im čas na vystúpenie v rozprave. Pýta sa Pellegriniho, prečo siahol na práva poslancov, keď naťahuje čas pri zverejnení novely. Dodal, že tento čas mohli radšej stráviť rokovaním o novele v pléne NR SR.

Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková pre TASR uviedla, že Peter Pellegrini bude pri zverejňovaní novely Trestného zákona v Zbierke zákonov postupovať v zmysle zákona

Stopka pre novelu zákona o ochrane oznamovateľov

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) predloží vláde návrh na späťvzatie novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra. Zmeny si podľa ministra vyžadujú širšiu odbornú diskusiu, "aby neboli opäť zneužívané na politickú kampaň opozície". Chce takisto vytvoriť dostatočný časový priestor na diskusiu.

Zmeny v zákone sú podľa ministra potrebné, považuje však za dôležité viesť k nim širšiu diskusiu. "Aktuálne znenie návrhu novely sa v praxi ukázalo ako nedostatočné. Účelom tohto zákona má byť zabezpečenie ochrany občanov, ktorí sa rozhodli ohlásiť protispoločenskú činnosť vo svojom okolí, nie politická ochrana vybraných osôb, ktorí sa rozhodli zabetónovať vo svojich funkciách," uviedol Šutaj Eštok. Vláde chce predložiť návrh na späťvzatie novely, aby sa na diskusiu vytvoril dostatočný časový priestor a aby zmeny v zákone boli komplexné.

Vláda pôvodne navrhovala parlamentu schváliť novelu v skrátenom legislatívnom konaní. O novele mali poslanci Národnej rady SR rokovať v utorok. Z návrhu okrem iného vyplýva, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa už nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.

Domáce násilie

V parlamente sa dnes začala diskusia aj k domácemu násiliu, ktoré chýba v trestnom zákone. Doplniť by ho tam chceli poslanci za Progresívne Slovensko. "Navrhujeme tiež prísnejšie trestať domáce násilie v prítomnosti dieťaťa," dodala Beáta Jurík z PS.

"Domáce násilie sa týka tisícov osôb, prevažne žien, každý deň. Asi aj v tomto čase ako tu sedíme. My tu v Národnej rade by sme mali urobiť všetko preto, aby sme ľudí, ktorí to zažívajú, ochránili," doplnila Beáta Jurík.

Rozhadzovanie peňazí

Michal Truban v parlamente kritizuje vládnu garnitúru, že namiesto toho, aby šetrili alebo investovali, tak prejedajú našu budúcnosť. "Rozhádajú verejné zdroje na neefektívne, neadresné a populistické balíky. Zároveň stále viac zaťažujú a brzdia produktívnu a ekonomickú aktivitu," dodal Truban.

Poslanci z Progresívneho Slovenska navrhujú zvýšenie hranice odpisovania hmotného majetku z 1700 na 2400 eur, zvýšenie limitov superodpočtu na 200% pri nákladoch do 1 milióna eur a rýchlejšie odpisovanie administratívnych budov či tepelných čerpadiel a fotovoltaických panelov.

Podľa Alojza Hlinu z SaS sa predkladajú návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia v zlom čase. "Koalíciu to nezaujíma," konštatoval Hlina, podľa ktorého sa vláda zaujíma len o svojich ľudí. Poslanec za SaS verí, že raz bude parlament bude schvaľovať aj zákony na pomoc podnikateľom.

Návrh Progresívneho Slovenska

V úvode dňa prebrali opozičnú novelu zákona o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu SR, ktorú podali poslanci z Progresívneho Slovenska. Jej cieľom je zmena kvóra potrebného na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči generálnemu prokurátorovi z troch pätín poslancov NR SR na jednu pätinu poslancov.

Poslanci mali v utorok ráno začať rokovať o návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa však z rokovania ospravedlnil.

Presunuté hlasovanie

Poslanci Národnej rady nebudú vyše týždňa hlasovať o prerokovaných návrhoch aktuálnej schôdze. Najbližšie hlasovanie ich čaká v utorok 27. februára o 11.00 h. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) ešte minulý týždeň uviedol, že poslanci tak môžu počas celého týždňa prebrať čo najviac z bodov programu schôdze.

Súvisiace články