Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Analýzy Na hrane so Šimečkom a Hanusom: Útoky na novinárov sú predzvesťou úpadku demokracie
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Šimečkom a Hanusom: Útoky na novinárov sú predzvesťou úpadku demokracie

BRATISLAVA / 6 rokov od vraždy Jána a Martiny sa svet médií mení. Budú kvalitní novinári štvanou zverou? Ako informovať a kde je hranica medzi názorom a urážkou sme sa rozprávali s Martinom Milanom Šimečkom z Denníka N a Martinom Hanusom z konzervatívneho denníka Postoj.

Útoky na novinárov

V stredu 21. februára uplynie šesť rokov od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Situácia v spoločnosti sa ale do veľkej miery nezmenila. Politici aj po vražde novinára neprestávajú s útokmi na médiá a samotných novinárov, ktorých úlohou je len upozorňovať na pochybenia vládnych činiteľov. Podľa Šimečku sú útoky na novinárov veľkou témou v celom svete, keďže ide o predzvesť úpadku demokracie v danom štáte.

Šéfredaktor Postoja Martin Hanus pripomenul, že médiá majú veľkú moc. "Nemám rád, keď sa novinári bavia len ako obete a hovoria o politikoch, ktorí krivia debatu a prinášajú jej vulgarizáciu. My sme častokrát súčasťou toho istého problému," myslí si Hanus, podľa ktorého je úpadok všeobecný.

Kritika voličov koalície

Slovensko podľa šéfredaktora Postoja absolvovalo za posledné obdobie množstvo kríz, ktoré využil Robert Fico a svojou politikou sa trafil do väčšinového cítenia spoločnosti. Voliči Smeru si podľa Hanusa nespájajú vraždu Jána Kuciaka s Robertom Ficom. Šimečka vo svojom dnešnom komentári naopak tvrdí, že voliči vládnej koalície pri voľbách potvrdili rozsudok smrti spred šiestich rokov, keď teraz volili tých istých ľudí, ktorí sú za túto popravu politicky vinní. Martin Hanus s týmto výrokom nesúhlasí a považuje ho za prestrelený.

"Ja tým ľuďom neberiem právo takto hlasovať. Ja iba hovorím, že ste hlasovali nesprávne a ste za to politicky vinní," reagoval Šimečka.

Posun od vraždy Kuciaka

Situácia sa po vražde Jána Kuciaka zmenila a podľa šéfredaktora Postoja nemáme byť na čo hrdí. "Nevidím tu nasledovníkov Jána Kuciaka, ktorí by pracovali rovnakými metódami," myslí si Hanus, podľa ktorého sa aj mediálne prostredie zmenilo k horšiemu. Martin Hanus upozorňuje na alternatívne médiá, v ktorých nerobia skutoční novinári, a impérium Penty, ktorá vlastní bulvárne médiá. Šéfredaktor Postoja kritizuje aj štandardné médiá: "Mnohí novinári z kvalitných médií písali a píšu po vražde Kuciaka emocionálne. Niektorých novinárov vníma ako aktivistov, ktorí prispievajú k polarizácii v spoločnosti."

Šimečka vníma vývoj médií pozitívne: "Seriózne médiá sú radové lepšie ako boli pred dvadsiatimi rokmi. Kvalitou obsahu, jazykom a schopnosťou novinárov vyhľadávať obsah. Z tohto pohľadu je ten vývoj dobrý. Alternatíva a bulvár sa zhoršujú radikálne. Agresivitou a jazykom, ktorý je stále povrchnejši." Podľa Hanusa píšu dnešné médiá to, čo si myslia aj čitatelia a tým vytvárajú veľkú bublinu.

Zastrašovanie novinárov

Vládna koalícia už od krátko po voľbách označila niektoré médiá ako nepriateľské. Na tlačových konferenciách majú zakázané klásť otázky. Okrem takéhoto kroku proti médiám sa minulý týždeň rozhodli poslanci za stranu Smer podať trestné oznámenie na Martina Šimečku, keďže poslancom vládnucej strany sa nepáčili výroky novinára z Denníka N. "Ja sa na tom smejem. Som príliš skúsený, aby som sa zľakol. Problém je v inej veci. Ja v tom nie som dôležitý. Ide o zastrašovanie, ktoré miery na iných. Ja som iba vystrčená figúra," reagoval Šimečka.

Martin Hanus považuje trestné oznámenie na Šimečku za absurdné: "Ani smeráci neveria tomu, že to môže mať úspešnú koncovku. Je to len nástroj ich politickej propagandy." Podľa šéfredaktora konzervatívneho denníka to ale môže pôsobiť hrozivo na kontext doby v akej žijeme. 

Maďarská cesta

Viacerí odborníci hovoria o maďarskej ceste, ktorou sa vybrala vláda Roberta Fica. Viktor Orbán si počas svojho vládnutia rovnako vybral médiá, ktoré boli nepriateľské a predstavitelia vlády im odmietajú dávať rozhovory. Podľa Hanusa ešte nie sme ako Maďarsko: "Stále sme ešte na západe. Nie sme ešte blízko Maďarska." Šéfredaktor Postoja si zároveň myslí, že Robert Fico to nebude mať také ľahké ako Orbán, keďže čast médií na Slovensku je financovana svojimi čitateľmi. Podľa komentátora Šimečku potrebujú predstaviteľia vládnych strán štandardné médiá stále.

​Budúcnosť RTVS

Predseda SNS Andrej Danko už minulý týždeň verejne oznámil, že z RTVS by najradšej urobil štátne médium, ktoré by mohol riadiť. Takýto scenár kritizujú viacerí odborníci a novinári. "Keby som bol novinárom v RTVS, tak by som sa nepozeral s ružovou perspektívou. Ambícia Danka a Fica je zjavná, že ich cieľom je osedlať televíziu," myslí si Hanus.

Podľa Šimečku sa pokúsi nová vláda ovládnuť verejnoprávne médium na spôsob Maďarska a Poľska: "Nebudú tam hlasy opozície a kauzy, o ktorých píšu iné noviny. Podľa toho ľudia spoznajú, že je koniec s nezávislosťou televízie."

Súvisiace články

Najčítanejšie