Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vláda schválila zachovanie pôvodných lehôt pri znásilnení, opozícia hovorí o zahmlievaní
Zdielať na

Vláda schválila zachovanie pôvodných lehôt pri znásilnení, opozícia hovorí o zahmlievaní

BRATISLAVA / Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, by sa mali uplatňovať doterajšie premlčacie doby. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú vo štvrtok odsúhlasila vláda. Zároveň navrhuje parlamentu schváliť úpravu v skrátenom legislatívnom konaní.

Násilníkov chrániť nechceme, uviedol Michelko (SNS)

Michelko na otázky o zmenách v premlčacích lehotách pri znásilnení zdôraznil: "Nikoho zo sexuálnych delikventov nechceme chrániť, nemali sme problém s 20-ročnými premlčacími lehotami pri násilných trestných činoch. Kauzu z toho účelovo urobila opozícia"

"My sme nikdy nemali problém s tým, dať 20 rokov, išlo to preto, lebo sme si neuvedomili, ako bude zneužitá táto kauza. Nikoho nechceme zo sexuálnych delikventov chrániť, len sme nemali presné informácie, ale nebolo to tak, že by sme za každú cenu chceli toto robiť," uviedol poslanec v reakcii na dnešné kroky vlády. Držal sa pritom argumenotv, že pri schvaľovaní novelizácie mali poslanci k dispozícii informácie, že obdobné nastavenie lehôt "majú aj okolité krajiny a je to štandard".

"Nakoniec sa ukázalo, že sú tam aj iné skutky," dodplnil Michelko, ktorý zdôraznil že, "toto je najdlhšie prerokovávaný zákon v dejinách slovenského parlamentarizmu". Poznamenal, že ak by v novele ešte boli nejaké nedostatky, zrejme by ich už opozícia počas diskusie pomenovala.

Pri desaťročnej premlčacej lehote pri trestných činoch založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny nevidí problém. Poslanec za SNS zároveň tvrdí, že Úrad špeciálnej prokuratúry a Národná kriminálna agentúra (NAKA) urobili "zločineckú skupinu aj z premiéra", pričom zneužívali postupy. "Nebolo to kvôli premiérovi, ale pre to, ako pokrivila NAKA niektoré skutkové podstaty," reagoval na otázky o možnej účelovosti vládnych zmien v legislatíve.

Progresívci hovoria o fungujúcom tlaku

Progresívne Slovensko akcentovalo dôležitosť tlaku, ktorý koalícia cíti nielen z parlamentu, ale aj z námestí po celom Slovensku. 

"Ficova vláda uznala svoju hlúpu chybu pri zmene premlčacích dôb pri znásilneniach. Tento krutý návrh a jeho arogantná obhajoba vzbudili obrovský odpor v parlamente aj vo verejnosti. Narazili, a preto teraz ustupujú. Zďaleka sme však nevyhrali, pretože celá promafiánska novela Trestného zákona je nebezpečná. Preto musíme bojovať ďalej," zdôraznil Šimečka a dodal, že sa ukazuje, že v tomto zápase Slovensko má nádej.

Za znásilnenia sa len skrývajú, reaguje SaS

SaS zvolala tlačovú konferenciu NR SR. Mária Kolíková, ktorá v minulosti viedla ministerstvo spravodlivosti vidí za ministerským postojom zavádzanie. Je presvedčená, že vláda nechce dať priestor na rozhodnutiu ústadného súdu. "Veď vedeli o čom hlasujú a schválili to takto," ohradila sa Kolíková s akcentom, že ide o zahmlievanie, ale aj pokrytectvo. Vyčíta vládnej moci aj to, že opäť nedodala ani jeden dôvod na skrátené legislatívne konanie. 

KHD hovorí o možnej ústavnej kríze

Opozičné KDH sa v súvislosti s účinnosťou novely Trestného zákona obáva ústavnej krízy. Navrhuje preto posunutie účinnosti a opravu legislatívy. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca parlamentu a lídra kresťanských demokratov Milana Majerského. "Obávame sa, že tu je nastupujúca a hroziaca ústavná kríza, čo by bolo najhoršie, čo sa môže stať pre túto krajinu, že jedna skupina bude uznávať to, čo sa schválilo, druhá to bude spochybňovať," poznamenal. Apeloval preto na posunutie účinnosti novely na 1. januára 2025.

"Ešte ideálnejšie by možno bolo, aby si vláda uvedomila, že šliapla vedľa a išli zlou cestou a vytvorilo sa nové medzirezortné pripomienkové konanie, kde by to prešlo naozaj dôkladnou kontrolou," dodal Majerský. V danej veci treba podľa neho zvolať okrúhly stôl a pozvať zaň sudcov, ústavných právnikov či advokátov. Vláda vo štvrtok odobrila novelu Trestného zákona, ktorá ráta so zachovaním pôvodných premlčacích lehôt pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, a to 20 rokov. Zároveň navrhuje parlamentu schváliť úpravu v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť by mala zmena nadobudnúť 15. marca, čiže od rovnakého dátumu ako "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára.

Vládne argumenty

Hoci v parlamente argumentovali, že skrátenie premlčacích lehôt pri znásilnení je posunom dopredu, dnes je všetko inak. Vláda schválila na svojom štvrtkovom rokovaní zachovanie pôvodných lehôt. 

"Uvedomujúc si spoločenskú objednávku, cieľom predkladaného návrhu zákona je, aby v prípade trestných činov podľa prvej hlavy, druhej hlavy, tretej hlavy a deviatej hlavy osobitnej časti Trestného zákona, t.j. trestných činov proti životu a zdraviu, trestných činov proti slobode a ľudskej dôstojnosti, trestných činov proti rodine a mládeži a trestných činov proti iným právam a slobodám, zostala zachovaná doterajšia právna úprava zániku trestnosti v dôsledku premlčania," uvádza vláda v dôvodovoej správe. 

Vláda ďalej uvádza, že pri týchto trestných činoch sa budú uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to najmä dvadsaťročná doba v prípade zločinov, za ktoré Trestný zákon dovoľuje uložiť trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov. "Medzi takéto zločiny patria najmä vražda, zabitie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, zavlečenie do cudziny, znásilnenie, sexuálne násilie, sexuálne zneužívanie týranie blízkej osoby a zverenej osoby, obchodovanie s ľuďmi, únos a výroba detskej pornografie," dopĺňa materiál

Taraba hovorí o politickej téme opozície

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom.SNS) hovoril po rokovaní vlády o tom, že vláda stojí za tým, že tiešiť znásilnenie po 20 rokoch je nemožné.

"My si technicky absolútne stojíme za tým, aby sme podporovali obete, aby čo najrýchlejšie nahlasovali trestný čin znásilnenia, lebo vtedy je najefektívnejšie ho vyšetriť," povedal s tým, že argument o premlčacej dobe 20 rokov podľa neho neobstojí. Zároveň poznamenal aj to, že za vládnym rozhodnutím stojí aj to, že opozícia urobila s premlčacích lehôt politickú tému. 

Postup hlavy štátu, ktorá novelu trestných kódexov podala na ústavný súd, označil za "právne nezrozumiteľný"

Viac vo videu:

Jeho slová potvrdzuje ajminister Susko

Zmena legislatívy súvisí podľa Suska s tým, že v závere rokovania o predchádzajúcej novele sa v treťom čítaní otvorila téma skrátenia premlčacích lehôt pri násilných trestných činoch. "Keďže v danom procese už nebolo možné do toho nijakým spôsobom zasiahnuť, dali sme prezidentke možnosť, aby v rámci veta uplatnila pripomienku. Keďže prezidentka svoje právo nevyužila, využili sme svoju legislatívnu možnosť v rámci skráteného legislatívneho konania, aby sme zachovali status quo," vysvetlil minister. Pri trestných činoch proti životu a zdraviu, proti ľudskosti, proti rodine a mládeži a proti iným právam vláda zachovala premlčacie lehoty tak, ako sú teraz v platnom právnom stave.

Susko poznamenal, že sa napriek tomu domnieva, že tzv. generálne skrátenie premlčacích lehôt, ktoré parlament schválil 8. februára, je správne a naznačujú to aj mnohí odborníci. Myslí si, že opozícia z tejto témy urobila politickú tému na vyvolávanie strachu pred voľbami. Premlčacia lehota napríklad pri znásilnení podľa neho nie je riešením podstaty problému, pretože plynutím času sa oslabuje možnosť došetriť tieto skutky, čo vyplýva aj z policajných štatistík. Podstata problému spočíva podľa ministra v niečom úplne inom. "Treba nastaviť také pravidlá pre ženy, aby neboli pod tlakom a stresom, aby to nahlásili presne v čase, keď sa to stane," povedal s tým, že najviac prípadov sa objasní v roku, v ktorom sa skutok stal.

Odborník hovorí o neúprimnosti

Podľa politológa Radoslava Štefančika je pozadie za aktuálnou legislatívnou zmenou jasné a koalíciu obviňuje z klamstva. Odvolával sa pri svojich tvrdeniach práve na argumenty nielen ministra za Smer-SD Borisa Suska, ale aj na parlamentú debatu, ktorej sme boli svedkami. 

"Neboli úprimní, hovorili nepravdu a snažili sa to hodiť na pani prezidentku," povedal politológ Štefančík s tým, že je to bežná stratégia Roberta Fica, ktorý zlikviduje nielen stranu Hlas-SD, ale aj SNS. Poznamenal, ž teraz má výhodu v tom, že vinu môže smerovať aj na parlamentnú opozíciu. Druhou variantou podľa odborníka môže byť to, že aj premlčacie lehoty pri znásilnení sa skracovali pre nejakú konkrétnu osobu tak, ako to bolo pri ďalších úpravách trestnej politiky. "To by bolo tragédiou tejto krajiny," uzavrel Štefančík. 

Ohnivá debata

V parlamente sa pred čosi viac, pred približne dvoma týýdňama udiala búrlivá diskusia, ktorá uzavrela rozpravu k zmenám v trestných kódexoch. Poslanci sa dostali do ostrého konfliktu práve kvô§li premlčacím lehotám pri znásilneniach.

Proti znižovaniu premlčacích lehôt sa ohradil diskutujúci Alojz Hlina a vo faktických poznámkach sa voči tomu ohradili aj ďalší poslanci. Igor Matovič videl za zámerom koalície aj kauzu Čistý deň, ktorá sa týkala zneužívania maloletých detí. "Vy mu idete naveky zalepiť ústa," vyčítal Matovič. Poslanec Tankó sa Hlinovi poďakoval: "Pred štyrmi dňami sa mi narodila dcéra a bojím, že bude vyrastať v krajine, ktorá ženy nechráni." 

Žena si všimne, keď ju znásilnia, hovoril Glück

O rozruch sa postaral poslanec za Smer-SD Richard Glück, ktorí vo faktickej poznámke povedal, že zníženie premlčacích lehôt za znásilnenie a sexuálne zneužívanie bolo koaličným zámerom. 

"Pozrite sa na to, čo sa deje vo svete...  po 18 rokoch si žena spomenie, že bola znásilnená a nastane mediálny lynč," povedal s tým, že premlčacia doba začína znásilnením. "Asi si všimne, že ju niekto znásilnil," povedal a dodal, že ide "o dobrú a nevyhnutnú zmenu, ktorá bude motivovať ženy, aby tento trestný čin nahlásili" hneď po spáchaní. Poslanci opozície naňho začali vykrikovať hanba. 

Vyvolalo to šialenú reakciu opozície, ktorá sa proti jeho vystúpeniu zásadne ohradila. Dokonca aj Tibor Gašpar návrh obhajoval tým, že "zákony sa vyvíjajú v čase". Poslanec za SNS Rudolf Huliak tvrdil, že čakanie 10, 15 či 20 rokov pri znásilnení je proti sedliackemu rozumu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie