Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
SPOMIENKA NA JÁNA A MARTINU: Arogancia štátnej moci nemá v tejto krajine hraníc, hovorí otec Kuciaka
Zdielať na

SPOMIENKA NA JÁNA A MARTINU: Arogancia štátnej moci nemá v tejto krajine hraníc, hovorí otec Kuciaka

BRATISLAVA / Iniciatíva Za slušné Slovensko zorganizovala pri príležitosti výročia vraždy spomienkové zhromaždenia vo viacerých mestách na Slovensku aj v zahraničí.

Vládna koalícia chce všetko zničiť

Na spomienkovom zhromaždení vystúpili aj známi herci. Richard Stanke vo svojej reči pripomenul, že nikdy nezabudneme na Jána a Martinu. Zároveň vo svojej reči pripomenul, že momentálne sme svedkami politikov, ktorí v čase vraždy Kuciaka boli pri moci. "Pripomíname si, keď si tá istá skupinka z Threemy berie bezohľadne Slovensko späť," dodal Stanke, podľa ktorého sú odhodlani zničiť všetko, čo tu za ten čas vzniklo. "Majú pocit, že im patrí všetko a už nikto im nesmie stáť v ceste, no to sa veľmi mýlia," odkázal Stanke.

​​Fico opäť ohrozuje novinárov

Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc upozornil, že Robert Fico robí opäť z novinárov terče a ohrozuje slobodu tlače. "Vyzývame všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí, aby sa spojili v obrane slobody tlače a právneho štátu," dodal Szalai. V závere svojej reči citoval Jána Kuciaka, ktorý písal o dôležitosti protestov pri kauze Gorila.

Rodičia Jána a Martiny

V úvode spomienkového zhromaždenia poďakoval otec Jána Kuciaka všetkým ľuďom, ktorí pri nich celý čas stoja. Nezabudol pripomenúť aj fámy, ktoré sprevádzali vraždu Jána a Martiny. "Boli teórie, že to je organizovaný štátny prevrat a my sme platení pánom Sorošom, o ktorom ani nebolo počuť. Až kým to Fico nevytiahol," dodal Jozef Kuciak, poďla ktorého nemá arogancia štátnej moci v tejto krajine hraníc.

Zlatica Kušnírová neverí, že za vraždou bol len Marián Kočner. Dav ľudí začal kričať Fico do basy! Predstaviteľom vládnej koalície odkázala matka zavraždenej Martiny nech nezabúdajú, že nie sú páni tejto zeme. "Oni sú naši zamestnanci a žijú z našich daní," dodala Kušnírová, podľa ktorej si nemôžeme dovoliť, aby sa k nám politici takto správali. "Nakoniec spomeniem Jankové krédo, že neďakuj ale pamätaj. My teraz pamätajte, kto im to urobil a prečo."

Nezabúdame

Iniciatíva Za slušné Slovensko si chce podujatím pripomenúť ich odkaz boja za slušnosť a spravodlivosť. "Vražda vtedy zmenila Slovensko, spoločne sme sa postavili na námestia, aby sme bojovali za slušnosť a spravodlivosť. Vďaka spoločnému tlaku sme konečne naplno uvideli, v akom rozklade bolo Slovensko. Stali sme sa svedkami toho, ako sa v našej krajine zametala korupcia pod koberec, ako funkcionári zneužívali políciu, ako sa ubližovalo nevinným a slabším, ako sa vytvorilo prostredie našich ľudí, počas ktorého zavraždili novinára, ktorý písal pravdu. Dnes cítime, akoby sa na Slovensku vraždou Jána a Martiny nič nezmenilo. Staré časy sú späť. Novinári čelia útokom každý deň. Politici ani šesť rokov po vražde ich kolegu nemajú problém robiť z nich terče. Bez riadneho legislatívneho konania sa prijímajú zákony, ktoré doslova otriasajú spravodlivosťou. Naša demokracia je mladá a krehká, vláda práva nie je samozrejmá a je dnes ohrozená," dodáva Za slušné Slovensko.

Útoky na novinárov pokračujú

Počas dnešného dňa sa k výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyjadrila aj prezidenta Zuzana Čaputová, ktorá vníma, že ani po šiestich rokoch sme sa nedokázali poučiť a vyhrážky na adresu novinárov pokračujú. "Nezabúdam na smrť Jána a Martiny a na to, že zomreli kvôli Jánovej novinárskej práci. Pretože hľadal a odhaľoval pravdu, aby ju prinášal nám, občanom. A preto sa stal nepohodlným. Už 6 rokov chýbajú svojim blízkym, priateľom a nám všetkým. Ani po tejto dobe však neprestali vyhrážky novinárom, sledujeme rôzne útoky na občiansku spoločnosť, počúvame slová o vládnutí tvrdou rukou. Nenávistná rétorika aj z tých najvyšších miest robí terče z ďalších ľudí, dokonca z celých komunít. Spoločnosť po vražde Jána a Martiny dala jasne vedieť, že túži žiť v spravodlivej a slušnej krajine. Táto túžba je stále rovnako silná a naliehavá aj dnes. A verím, že urobíme všetko pre to, aby sa naplnila," dodala Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie