Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Slovania sa zabíjajú a západ to podporuje, tvrdí Fico. Politici reagujú na výročie vojny
Zdielať na

Slovania sa zabíjajú a západ to podporuje, tvrdí Fico. Politici reagujú na výročie vojny

Dnes uplynuli dva roky od agresívneho útoku Ruskej federácie na Ukrajinu. Špeciálna vojenská operácia, ktorá mala trvať pár dní, sa zmenila na dlho trvajúci konflikt. Ruskú agresiu odsúdila aj premiér Fico.

Ukrajina nesmie vstúpiť do NATO

Počas druhého výročia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine prichádzajú aj reakcia slovenských politikov, ktorí sa k danej téme vyjadrujú. Predseda vlády Robert Fico v relácii Sobotné dialógy potvrdil, že takto sa problémy medzi krajinami nemajú riešiť, no zároveň vysvetlil možné dôvody, pre ktoré tento konflikt pred dvoma rokmi začal.

"Neustále klamanie Ruskej federácie, že sa nebude rozširovať NATO a pomerne veľký vplyv západu na život na Ukrajine, tak toto všetko Rusi zhodnotili ako vážne bezpečnostné riziká. Ja súhlasím, že vstup ruských vojsk na územie Ukrajiny bolo porušením medzinárodného práva. Takto sa neriešia problémy," dodal Fico.

Podľa predsedu vlády sa západ snažil celú situáciu využiť a ich cieľom bolo zničiť Rusko, no konflikt na Ukrajine zamrzol. "Slovania sa zabíjajú a západ to podporuje," myslí si Fico, ktorý rovnako dodal, že by išlo o obrovskú chybu, ak by vstúpila Ukrajina do NATO. Takýto krok by ako predseda vlády blokoval.

Premiér verí, že Európska únia začne konečne riešiť aj mierové rokovania. "Ja nie som schopný z krajiny, ktorá ma 5 a pól milióna obyvateľov, zorganizovať nejakými mier," konštatoval Fico. Pri otázke, či by ústupky voči Rusku nepriniesli do budúcna ďalšie konflikty odpovedal Fico rázne: "Prečo by Rusi boli takí idioti, že by sa rozhodli napádať krajinu, ktorá je členským štátom NATO alebo sa približuje k NATO. Ja si to nemyslím."

Majú na svedomí tisícky obetí

Prezidentka Zuzana Čaputová upozornila na utrpenie, ktoré už druhý rok zažíva Ukrajina kvôli nezmyselnej vojne. "Už dva roky čelia naši susedia na Ukrajine utrpeniu, ktoré spôsobuje masívna vojenská agresia Ruska. Na svedomí má tisícky ľudských životov a škôd, ktorých následky bude cítiť niekoľko ďalších generácií. Často pritom počúvame, prečo sa Ukrajinou vôbec zaoberáme. Je to preto, že na Ukrajine sa bojuje aj za rešpekt k štátnej suverenite a územnej celistvosti, ktoré boli pošliapané a vyžaduje ich každá krajina, aj Slovensko. Je to preto, že je našim bezpečnostným záujmom mať suseda, ktorý má na svojom území mier a prosperuje. Je to preto, že sme ľudia a utrpenie iných v nás vzbudzuje súcit a potrebu pomôcť," reagovala hlava štátu.

Čaputová vo svojom vyhlásení poďakovala Slovákom, ktorí podporujú Ukrajincov. "Záujem a empatia s inými, ktorí trpia, nie je prejav naivity ani slabosti. Je to prejav ľudskosti. Ja vám práve za takúto podporu Ukrajine a Ukrajincom, za vašu solidaritu, za otvorenie vašich sŕdc a domovov pre utekajúcich pred hrôzami vojny ďakujem. Sme na správnej strane dejín, na strane medzinárodného práva, na strane väčšiny krajín sveta, ktoré ruskú agresiu odmietajú," dodala prezidentka.

Podporujeme Ukrajinu

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom vyjadril podporu Ukrajine. Podľa Šimečku je nutné, aby Rusko konečne zastavilo inváziu: "Náš odkaz do Moskvy je aj po dvoch rokoch jasný a stále ten istý. Slovensko stojí za naším susedom. Okamžite zastavte vašu odpornú vojenskú inváziu, ktorá nemá mať v civilizovanom svete žiadny priestor."

"Vyjadrujeme zároveň úprimnú sústrasť stovkám tisíc obetí tejto nezmyselnej, krutej agresie. A ďakujeme všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí sa nezištne zapojili do pomoci Ukrajine a jej obyvateľom," dodal Michal Šimečka v závere.

Rusko je agresor

Podľa Ivana Korčoka je zrejmé, kto je v tomto konflikte agresorom a obeťou. "Rusko je agresor a Ukrajina jeho obeť. Len málo situácii v živote a politike je tak jednoznačných," reagoval kandidát na prezidenta.

"Výsledok vojny na Ukrajine bude mať zároveň fatálny dopad na bezpečnosť Slovenska a celej Európy. Slová predsedu vlády o tom, že v Kyjeve nie je vojna, alebo slová predsedu parlamentu o tom, že v Kyjeve padne nejaká raketa len sem-tam sú zbabelé a poškodzujúce záujmy Slovenska."

Pre Slovensko je dôležité, aby sa Rusko nepodarilo na Ukrajine uspieť, myslí si Korčok: "Bezpečnosť Ukrajiny zvyšuje našu bezpečnosť a prosperujúca Ukrajina znamená nové príležitosti na rozvoj pre východ Slovenska. Podporovať Ukrajinu a robiť všetko preto, aby sa ubránila je preto nielen našou povinnosťou, ale je v našom záujme."

Materiálna, humanitárna a rozvojová pomoc Ukrajine

Slovensko chce aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc Ukrajine. Podporí aj zapojenie slovenských subjektov do jej obnovy. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár pri príležitosti druhého výročia začiatku vojny na Ukrajine.

"Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú, v medzinárodne uznaných hraniciach s perspektívou v Európskej únii po splnení všetkých kritérií stanovených pre všetky kandidátske krajiny. Nášmu susedovi chceme aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc a podporíme zapojenie slovenských subjektov do obnovy Ukrajiny," uviedol minister.

Podotkol, že SR apeluje na čo najskoršie začatie mierových rokovaní. "Preto podporujeme mierové aktivity vrátane iniciatívy prezidenta Ukrajiny vedúce k tomuto cieľu," ozrejmil. Slovensko je podľa jeho slov pripravené konštruktívne sa zapojiť do procesov na medzinárodnej scéne, ktoré môžu prispieť k ukončeniu tejto vojny. "Pre SR je aj naďalej dôležité, aby bol budúci mier pre Ukrajinu komplexný, spravodlivý, trvalý a plne v súlade s kľúčovými princípmi Charty OSN. Iba taký prispeje k posilneniu celoeurópskej stability a bezpečnosti," skonštatoval. Dodal, že Slovensko vyjadruje solidaritu so všetkými obeťami vojenskej invázie.

Schvaľovanie konfliktu je neprípustné

Podľa opozičnej strany KDH je podporovanie Ruska a jeho krokov v tomto konflikte neprípustné. KDH vyjadrilo počas druhého výročia vojny jasnú podporu susednej Ukrajine: "Už dva roky trvá hanebná ruská agresia na Ukrajine. Tisícky obetí, odlúčených rodín, zničených domov či kostolov už nikto nevráti späť. Akékoľvek schvaľovanie či zľahčovanie tohto konfliktu je neprípustné a neľudské."

"Vyjadrujeme ľútosť nad všetkými obeťami vojny na Ukrajine. Či si to uvedomujeme alebo nie Ukrajina zvádza boj aj za našu demokraciu, slobodu a pokoj. Veľmi ľahko sa môže stať, že ruské vojská budú na našej hranici a čo ich zastaví od pokračovania ďalej? Rusko označilo Slovensko za nepriateľský štát a preto každý kto ruské útoky schvaľuje, bojuje proti Slovensku." dodala strana vo svojom vyhlásení.

"Je hrdinské a cnostné pomáhať ľuďom utekajúcim pred vojenským konfliktom a v tom budeme aj v KDH aj na všetkých úrovniach pokračovať. Ukrajina potrebuje našu aj európsku pomoc."

Statočnosť Ukrajincov

Mária Kolíková z SaS ocenila statočnosť nášho suseda, ktorý už druhý rok odoláva agersii Vladimíra Putina a jeho režimu. Víťazstvo Ukrajiny je podľa Kolíkovej dôležité aj pre samotnú Európu a Slovensko: "Dva roky agresie Ruska na Ukrajine. Ukrajina každým dňom ukazuje nesmiernu statočnosť. Sama však nedokáže čeliť násobne silnejšiemu útočníkovi. Nepokorenie Ukrajiny, jej víťazstvo je dôležité nielen pre ukrajinský národ, ale pre mier v Európe, na Slovensku obzvlášť. Stojíme pri Ukrajine."

Súvisiace články

Najčítanejšie