Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Západ je pripravený vyslať Putinovi odkaz, že na Ukrajine nezvíťazí
Zdielať na

Západ je pripravený vyslať Putinovi odkaz, že na Ukrajine nezvíťazí

V Paríži sa dnes uskutoční stretnutie partnerov z Európskej únie a NATO, na ktorom by sa malo diskutovať o situácii na Ukrajine. Fico kvôli stretnutiu zvolal bezpečnostnú radu štátu.

Približne 20 predstaviteľov EÚ a NATO sa v pondelok stretne v Paríži, aby ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyslali posolstvo európskeho odhodlania v otázke Ukrajiny a vyvrátili naratív Kremľa, že Rusku je súdené víťazstvo vo vojne. S odvolaním sa na Elyzejský palác o tom informovala agentúra Reuters.

Dôvod stretnutia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pozval svojich európskych náprotivkov do Elyzejského palácu na schôdzku, ktorú oznámili na poslednú chvíľu. Podľa jeho poradcov sa uskutoční v dôsledku eskalácie ruskej agresie v priebehu posledných týždňov vrátane letu Putina na bombardéri schopnom jadrového útoku.

"Chceme Putinovi poslať veľmi jasný odkaz, že na Ukrajine nezvíťazí," povedal Macronov poradca novinárom. "Naším cieľom je zničiť túto myšlienku, ktorú nám chce nahovoriť - že by nejakým spôsobom vyhral."

Pracovné stretnutie by podľa najnovších informácií nemalo byť príležitosťou na oznámenie nových dodávok zbraní pre Kyjev, ale skôr na hľadanie spôsobov, ako byť efektívnejší na bojisku, ako aj na zlepšenie koordinácie medzi spojencami a Ukrajinou.

Účasť krajín

Na pondelkovej schôdzke sa očakáva účasť nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza, britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona, holandského premiéra Marka Ruttea, španielskeho predsedu vlády Pedra Sáncheza, ako aj lídrov škandinávskych a pobaltských krajín. USA bude zastupovať Jim O'Brien, námestník ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti, zatiaľ čo Kanadu tamojší minister obrany Bill Blair. Susedné Poľsko bude zastupovať prezident Andrzej Duda, českú delegáciu povedie premiér Petr Fiala a Slovensko bude zastupovať Robert Fico.

Fico očakáva eskaláciu napätia

Premiér Robert Fico kvôli plánovanému stretnutiu lídrov zvolal na pondelok ráno bezpečnostnú radu a vládu, rokovať chce aj s koaličnými partnermi. Vo videu na sociálnej sieti potvrdil, že na to má jasné dôvody. "Z informácií o témach, o ktorých máme v pondelok hovoriť, ide mráz po chrbte. Aj preto musím ráno hovoriť s bezpečnostnými, spravodajskými a politickými zložkami štátu," vyhlásil premiér, ktorý očakáva, že západ pôjde do totálnej eskalácie napätia a ďalšej bezhraničnej vojenskej a finančnej podpory Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie