Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Fico tvrdí, že opozícia sa snaží stopnúť európske zdroje, europoslanec oponuje, že to nedáva zmysel
Zdielať na

Fico tvrdí, že opozícia sa snaží stopnúť európske zdroje, europoslanec oponuje, že to nedáva zmysel

BRATISLAVA / Vláda rokuje na východe Slovenska. Uznesením zaväzuje jednotlivých členov k zlepšeniu situácie nielen v okrese Michalovce, ale aj v Sobranciach. Investovať v regióne plánuje 1,5 milióna. Zdroje chce čerpať z eurofondov.

Fico tvrdí, že opozícia lobuje za stopnutie zdrojov pre Slovensko

Robert Fico žiada opozíciu, aby prestala žiadať stopnutie zdrojov z EÚ. Opozícia podľa neho chodí po európskych orgánoch a žiada, aby Slovensku zobrali peniaze. Robert Fico to prehlásil na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. Zároveň ju požiadal, aby s tým prestala. "Kde sa dá, robíme, čo môžeme, ale opozícia chodí po orgánoch Európskej komisie, Európskeho parlamentu a navrhuje, aby Slovensko bolo potrestané za to, že robíme suverénnu zahraničnú politiku, a boli nám zobrané finančné prostriedky," vyjadril sa predseda vlády a označil to za nehoráznosť.

Zároveň podotkol, že oni "takéto špinavosti nerobili". Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) priblížil, že žiaden akt zo strany Komisie ani Únie nenastal, ani nebolo avizované, že by sa Slovensku mali zastaviť eurofondy. "Hovorím to preto, lebo zástupcovia opozície za SR bojujú na úrovni Európskeho parlamentu a Európskej komisie proti SR," skonštatoval. Raši doplnil, že prebieha len neformálna komunikácia s Európskou úniou.

My nemusíme hovoriť nič, Európska komisia vidí, čo sa deje, hovorí Hojsík

Europoslanec Martin Hojsík označil premiérove slová za klamstvo. Pre Noviny PLUS TV JOJ sa vyjadril, že jeho tvrdenia sú nielenže nepravdivé, ale ani nedávajú zmysel. "My nepožadujeme, aby Slovensko prišlo o európske peniaze, celé je to v rukách Roberta Fica," vyjadril sa europoslanec, ktorý dodal, že komisia je samostatná a musí dohliadať na dodržovanie európskych peňazí. 

"Európska komisia ako prvá začala upozorňovať, že takto sa to nerobí," zdôraznil Hojsík a dodal, že rovnaké varovanie dostal Robert Fico aj od Európskej prokuratúry. Pripomenul aj list Didier Reyndersa, ktorý vyzýval vládnu väčšinu ešte v deň hlasovania, aby návrh stiahla a začala s EÚ rokovať o úpravách. "Za toto môže Progresívne Slovensko?" pýtal sa ďalej Hojsík a na záver poznamenal, že je to práve Robert Fico, ktorý je ochotný európske zdroje riskovať pre "záujem svojich ľudí"

Vláda sa chystá investovať vyše milióna z európskych zdrojov

Slovenská vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) sa na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Michalovciach venuje predovšetkým sociálno-ekonomickou situáciou a vybranými problémami v okresoch Michalovce a Sobrance. Nástrojom má byť analýza sociálno-ekonomickej situácie a vybraných problémov spomínaných okresov. Návrhy sa týkajú zlepšenia v sociálnej a hospodárskej oblasti.

Uznesenie obsahuje návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov z rozpočtu kapitoly Všeobecná pokladničná správa v sume 1 622 000 eur, ale aj návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov z rozpočtu kapitoly Všeobecná pokladničná správa v sume 2 500 000 eur podľa bodu.

Vláda navrhuje uvoľnenie finančných prostriedkov na projekt výstavby garáží pre hasičskú techniku na Hasičskej stanici Veľké Kapušany v sume 400 000 eur, ale aj presun pridelených prostriedkov z fondov EÚ z priorít cieľa politiky 4 Sociálnejšia a inkluzívnejšia Európa vykonávajúca Európsky pilier sociálnych práv Programu Slovensko 2021 – 2027 pridelenej Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky a Ministerstvu školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky na aktivity priority aktívneho začlenenia rómskych komunít v gescii Úradu vlády Slovenskej republiky.

Čo Fico ukladá svojim ministrom

  • Ministrovi investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie za Hlas-SD Richardovi Rašimu ukladá vyhlásiť z európskych fondov v súčinnosti s partnermi z miestnej a regionálnej samosprávy výzvu v rámci špecifického cieľa RSO 4.2 zlepšenie rovného prístupu k inkluzívnym a kvalitným službám v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy a celoživotného vzdelávania do celkovej alokácie v gescii Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky prostredníctvom nástroja integrovaných územných investícií, a to do 30. apríla 2024 zabezpečiť predloženie návrhu vyčlenenia finančnej alokácie na aktivity priority aktívneho začlenenia rómskych komunít na schválenie Monitorovaciemu výboru Programu Slovensko 2021 – 2027 a to taktiež do 30. apríla 2024
  • Ministrovi investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ministrovi školstva, výskumu, vývoja a mládeže za Hlas-SD Tomášovi Druckerovi prikazuje vyhlásiť výzvu z európskych fondov v sieti stredných škôl zaradených k 31. marcu 2024 v územnej pôsobnosti samosprávnych krajov na základe definovania potrieb zamestnávateľov a podmienok  inteligentnej špecializácie v regiónoch Slovenska s orientáciou na domény "Inovatívny priemysel pre 21. storočie a Mobilita pre 21. storočie, a to do 30. septembra 2024. 
  • Podpredsedníčke vlády a ministerke hospodárstva za Hlas-SD Denise Sakovej ukladá iniciáciu vyhľadávania strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícii a obchodu a možnosti podpory etablovaných výrobných závodov v okresoch Michalovce a Sobrance, a to vrátane výroby dielov pre automobilový priemysel v súvislosti s významnou investíciou v Strategickom parku Valaliky, a to do 31. decembra 2027.

  • Ministrovi vnútra za Hlas-SD Matúšovi Šutaj Eštokovi požiadať Ministerstvo financií Slovenskej republiky o povolené prekročenie limitu výdavkov v rozpočtovej kapitole Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na účel a do sumy podľa bodu B.3. tohto uznesenia, a to do 15. marca 2024.
  • Ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny za Hlas-SD Erikovi Tomášovi ukladá prostredníctvom príslušných úradov práce, sociálnych vecí a rodiny realizovať opatrenia pre potreby regionálneho trhu práce vyvolaných realizáciou projektu významnej investície v Strategickom parku Valaliky, priebežne ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny ministrovi školstva, výskumu, vývoja a mládeže vyčleniť v súčinnosti s riadiacim orgánom Programu Slovensko 2021-2027 finančnú alokáciu z priorít cieľa politiky 4 Sociálnejšia a inkluzívnejšia Európa vykonávajúca Európsky pilier sociálnych práv Programu Slovensko 2021 – 2027 pridelenej Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky a Ministerstvu školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky maximálne v sume navýšenia výšky finančných prostriedkov vyčlenených pre menej rozvinuté regióny, ktorá bola predmetom zmeny č. 2 výzvy "Miestne občianske a preventívne služby" vyhlásenej v priorite cieľa politiky 4 Sociálnejšia a inkluzívnejšia Európa vykonávajúca Európsky pilier sociálnych práv Programu Slovensko 2021 – 2027.
  • Cieľom je aj výzva na aktívne začlenenie rómskych komunít, ktorá je v gescii Úradu vlády Slovenskej republiky, do 15. marca 2024 predložiť Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky ako Riadiacemu orgánu Programu Slovensko 2021 – 2027 návrh vyčlenenia finančnej alokácie podľa bodu B.4. tohto uznesenia, do 15. marca 2024 podpredsedovi vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov ministrovi investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ministrovi dopravy posúdiť možnosti a navrhnúť postupy na čerpanie zdrojov z nadnárodných fondov a iniciatív Európskej únie vrátane Nástroja na prepájanie Európy (CEF) za účelom dobudovania infraštruktúry a logistických kapacít v prihraničnej oblasti s Ukrajinou a o navrhovaných riešeniach písomne informovať vládu, do 31. augusta 2024

  • Podpredsedovi vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov za Hlas-SD Petrovi Kmecovi v súčinnosti s orgánmi miestnej štátnej správy a územnej samosprávy identifikovať príležitosti okresu Sobrance pri tranzite, logistike a iných oblastiach v súvislosti s potenciálnou povojnovou obnovou Ukrajiny, do 31. decembra 2024
  • Podpredsedovi vlády a ministrovi životného prostredia za SNS Tomášovi Tarabovi ukladá predložiť na rokovanie vlády aktualizáciu "Koncepcie vodnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030 s výhľadom do roku 2050", do 31. marca 2024 predložiť na rokovanie vlády "Návrh zmeny Programu odpadového hospodárstva Slovenskej republiky na roky 2021 – 2025",  a to do 31. marca 2024 poskytnúť Ministerstvu dopravy SR a Národnej diaľničnej spoločnosti maximálnu súčinnosť v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie na projekt D1 Bidovce – štátna hranica SR, priebežne do vydania záverečného stanoviska.
  • Ministrovi dopravy za Smer-SD Jozefovi Rážovi ml. zabezpečiť štúdiu realizovateľnosti pre stavbu diaľnice D1 Bidovce – štátna hranica SR/UA, do 30. júna 2024 zabezpečiť dokončenie majetkovoprávneho vysporiadania stavby R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, I. úsek, do 31. decembra 2024 zabezpečiť za účelom zvýšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky vykonanie veľkoplošnej opravy na ceste I. triedy „I/18 Petrovce nad Laborcom - Topoľčany“ v celkovej dĺžke 2,62 km, do 31. decembra 2024 zabezpečiť za účelom zvýšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky vykonanie veľkoplošnej opravy na ceste I. triedy „I/19  Orechová - Krčava“ v celkovej dĺžke 3,3 km, do 31. decembra 2024.

  • Zabezpečiť podanie žiadosti o rozhodnutie o umiestnení stavby pre stavbu „I/19 a III/3736 križovatka pred obcou Horovce“, do 31. decembra 2024 zabezpečiť z dôvodu zvýšenia kultúry cestovania verejnosti a splnenia štandardov železničných staníc začatie prác na vypracovaní projektovej dokumentácie na rekonštrukciu železničnej stanice v Michalovciach, do 28. februára 2025.
  • Zabezpečiť modernizáciu a rozvoj železničných prekladísk umožňujúcich prepravu tovaru medzi Ukrajinou a Slovenskom na hranici s Ukrajinou s cieľom navýšenia objemov prepráv smerujúcich z Ukrajiny a na Ukrajinu, priebežne ministerke zdravotníctva naďalej zabezpečovať prostredníctvom príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva priebežné bezplatné odbery kontrolných vzoriek vody obciam na vodnom toku rieky Slaná, do 31. decembra 2024.
  • Dohliadnuť na pridelenie doplnkového Programu pediatrickej infektológie II. a III. úrovne pre Nemocnicu s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, a. s. a plynulé zabezpečenie chodu daného pracoviska, do 31. mája 2024 ministrovi cestovného ruchu a športu v spolupráci s orgánmi územnej samosprávy a záujmovými organizáciami cestovného ruchu podporiť oživenie cestovného ruchu na vodnej nádrži Zemplínska šírava, do 31. mája 2026.

  • Začať rokovania o možnej finančnej podpore prístavby zimného štadióna - tréningovej haly v Michalovciach s primátorom mesta Michalovce a zvážiť možnosť dobudovania zimného štadióna z dôvodu možnosti uchádzať sa o dejisko majstrovstiev sveta v hokeji do18 rokov do 30. septembra 2024
  • Ministerke kultúry za SNS Martine Šimkovičovej prostredníctvom Pamiatkového úradu Slovenskej republiky venovať náležitú pozornosť ochrane drevených kostolíkov na východnom Slovensku zapísaných v Zozname svetového dedičstva UNESCO, do 31. decembra 2027.
  • Ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za Smer-SD Richardovi Takáčovi zabezpečiť prevod pozemkov v k. ú. Bidovce, obec Bidovce, parcela č. 1375/40 s výmerou 1 239 m2 a parcela č. 1375/41 s výmerou 1 213 m2 vo vlastníctve Slovenskej republiky v správe Slovenského pozemkového fondu pod správu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, do 31. júla 2024 pripraviť analýzu fungovania štátneho podniku LESY Slovenskej republiky a na základe výsledkov analýzy zvážiť zmenu organizačného poriadku aj na základe požiadaviek jednotlivých regiónov, do 31. marca 2024
  • Predsedovi Správy štátnych hmotných rezerv SR pripraviť analýzu možnosti zriadenia strediska Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky na území východného Slovenska s cieľom zmierniť riziko dopadu nepriaznivých krízových situácií na obyvateľov daného regiónu, do 30. júna 2024
  • Splnomocnencovi vlády SR pre rómske komunity v súčinnosti s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR prijať účinné opatrenia na podporu zapájania príslušníkov rómskych komunít do trhu práce v regióne východného Slovenska s cieľom využitia týchto rezerv pracovnej sily; do 31. decembra 2024

Schvaľovanie víz pre občanov tretích krajín

Okrem toho je na programe aj schválenie národných víz pre občanov tretích krajín, investičná pomoc pre michalovskú spoločnosť Lichtgitter FRP Slovakia či štatút Ministerstva cestovného ruchu a športu SR. Spoločnosť Lichtgitter FRP Slovakia by mala dostať na zriadenie novej prevádzky v Michalovciach štátnu investičnú pomoc vo výške 1,229 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu.

Firma plánuje na východe Slovenska spustiť výrobu plastových roštov vystužených sklenými vláknami (FRP). Investičné náklady by mali prekročiť 6,3 milióna eur a vzniknúť by malo do konca roka 2027 spolu 54 nových pracovných miest. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa bude zaoberať aj štatútom Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

V návrhu sú stanovené hlavné úlohy ministerstva, zásady riadenia či organizačná štruktúra rezortu. Zvýšiť by sa mohol v prípade schválenia návrhu počet národných víz v profesiách z oblasti dopravy či priemyslu. Návrh rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny ráta s nárastom národných víz v priemysle na 10.000 ročne. Má sa tak zefektívniť prijímanie príslušníkov vybraných tretích krajín. Ide najmä o automobilovú výrobu, ktorá vykazuje nedostatok pracovnej sily.

Súvisiace články

Najčítanejšie