Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Konflikt pre SIS na seba nenechal dlho čakať, kroky vlády rozčúlili opozíciu. Vláda tvrdí, že všetko je podľa zákona
Zdielať na

Konflikt pre SIS na seba nenechal dlho čakať, kroky vlády rozčúlili opozíciu. Vláda tvrdí, že všetko je podľa zákona

BRATISLAVA / Zmena štatútu SIS sa stala ďalším klinom medzi vládnou väčšinou a opozíciou. Zatiaľ, čo vládni poslanci sú presvedčení o tom, že ide o jediný možný krok, opozícia hovorí o podaní na generálnu prokuratúru.

Vláda nemala inú možnosť, tvrdí Gašpar

Podľa poslanca za Smer-SD Tibora Gašpara je krok vlády, ktorá chce zmeniť štatút SIS, len reakciou na postoj hlavy štátu. Vyjadril sa tak po zasadnutí parlamentného výboru pre kontrolu Slovenskej informačnej služby. 

"Predseda vlády si vždy vyberá šéfa SIS a chce pracovať s človekom, ktorému dôveruje. Tento stav sa doteraz nenaplnil, pani prezidentka povedala, že ho nemieni tak skoro vyriešiť, tak nebolo možné inak postupovať," vyjadril sa Tibor Gašpar o ktorom sa dlhol hovorilo, ako o kandidátovi do čela SIS.

Na rokovaní vlády pred viac, ako týždňom však jeho ministerský kabinet schválil nomináciu Pavla Gašpara - syna Tibora Gašpara. Ten sa pred novinármi tlmočil aj sv oj predpoklad o tom, že zmena štatútu SIS vznikla v koordinácii s predsedom vlády. Netajil ani presvedčenia, že táto zmena je v súlade so zákonom. 

O správnosti krokov vlády je presvedčený aj ďalší koaličný poslanec za Hlas-SD a bývalý redaktor TV JOJ Samuel Migaľ. Slová opozície označil za politikárčenie.

"To, čo sa deje zmenou tohto štatútu, je vyslovene organizačná záležitosť spravodajskej služby, a naďalej platí, že riadnym riaditeľom SIS bude človek, ktorý splní všetky zákonné podmienky a zároveň bude vymenovaný prezidentom SR do funkcie," vyjadril sa s akcentom na to, že SIS bude mať vďaka zmene štatutára, ktorý umožní jej normálne fungovanie. Potvrdil úvahy, že Pavol Gašpar by mohol byť možným ďalším námestníkom, ktorý by mal prevziať kompetencie. 

Pellegrini tvrdil, že odobratie právomocí hlave štátu nie je témou. Vyjadril sa tak minulý týždeň v relácii Na hrane TV JOJ. "Ja nepodporím takýto návrh, aby sa prezidentovi odobrali kompetencie menovať šéfa SIS," povedal v relácii a tvrdil, že debata s premiérom Ficom na túto tému už prebehla a predseda vlády jeho výhrady akceptoval. K zmenám štatútu sa líder Hlasu a kandidát na prezidenta zatiaľ nevyjadril. 

​Opozicia hovorí o účelovosti, plánuje podanie na GP

Predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) sa pred médiami vyjadrila, že je zrejmé, že spomínaná zmena štatútu, ktorú minulý štvrtok priznal v NR SR premiér Robert Fico, je účelová. Kolíková je zároveň presvedčená, že na utajenie dokumentu neeistuje dôvod.

"Som presvedčená, že takáto zmena štatútu neobstojí v právnom štáte. Neexistuje, aby sme nevedeli, kto vedie SIS, aby zákon nepredpokladal nejaký postup a námestník, ktorý ani nemá takýto priestor podľa zákona, mal určovať osobu, ktorá by mala viesť SIS," reagovala bývalá ministerka spravodlivosti a pritom priznala, že má v pláne iniciovať návrh poslancov opozície na generálnu prokuratúru. Zároveň sa chce obrátiť na samotnú SIS, aby štatút odtajnila.

Poslanci za PS Martin Dubéci a Zuzana Števulová skonštatovali, že dianie na mimoriadnom výbore len prehĺbilo ich obavy o demokratické procesy v krajine. "Od vládnej koalície sme nedostali uspokojivé odpovede. Neexistuje totiž dôvod, aby bol dokument, na základe ktorého sa má vyberať riaditeľ SIS, v utajenom režime. Tento postup je škandalózny a podľa nás aj nezákonný," reagovali po zasadnutí. 

Poslanec Gábor Grendel (Slovensko, KÚ, Za ľudí) tvrdí, že na výbore sa potvrdilo, že vládna koalícia novelou štatútu SIS obchádza zákon, aby sa potenciálne mohol stať riadiacim pracovníkom Pavol Gašpar bez toho, že by bol vymenovaný prezidentkou. Nový štatút považuje za politicky a mocensky neprijateľný, keďže prenáša zodpovednosť za dočasný výbor riadiaceho pracovníka SIS na námestníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie