Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Štefančík o kandidátkach do EP: Volebná účasť je otázna, aj napriek známym tváram
Zdielať na

Štefančík o kandidátkach do EP: Volebná účasť je otázna, aj napriek známym tváram

BRATISLAVA / Hosťom v štúdiu JOJ 24 bol politológ Radoslav Štefančík. Zhodnotil kandidátne listiny jednotlivých strán, s ktorými budú bojovať o miesta v Európskom parlamente.

Prekvapenia na kandidátkach?

Politológ Ekopnomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík v štúdiu JOJ 24 priznal, že ho prekvapili aj mená a ľudia, ktoré sa pohybujú mimo prostredia politiky. "Vyzerá to, že niektoré strany stavajú na také nepolitické tváre," povedal v úvode s tým, že tento trend je badať nielen v eurovoľbách, ale aj v prezidentských voľbách či voľbách do NR SR. 

Je politická ponuka obmedzená?

Na jednotlivých kandidátkach sa objavili ministri, ale aj podpredsedovia parlamentu a poslanci. To, podľa odborníka prekvapenim nie je, keďže politická ponuka je podľa neho obmedzená a na kandidátkach do EP je to cítiť. "Úplne bežne sa stáva, že tí poslanci alebo europoslanci, ktorí sú už v predchádzajúcom období zvolený, tak je pochopiteĺné, že sa snažia obhájiť svoju pozíciu," reagoval.

"Máme tu aj politické strany, ktoré zvolili zvláštnu stratégiu a na tých 15 miest nanominovali na kandidátku práve ľudí, ktorí sú ministrami, poslancami, alebo štátnymi tajomníkmi," pokračoval Štefančík s dôrazom na to, že podľa neho si politické strany nie s=u schopné plniť základné funkcie, ktoré v demokraciách majú a to je nábor politických členov a personálu. "Politická strana musí byť schopná dosadiť svojich členov na jednotlivé volené funkcie. Pokiaľ toho strana nie je schopná, tak nie je schopná plniť funkcie, ktoré sa od nej očakávajú," doplnil. 

Podvody na voličoch?

Kandidátky rozdelil podľa toho, ktorí nominovaní vnímajú EP ako pokračovanie svojej politickej kariéri a na tých, ktorí nechcú nastúpiť do Európskeho parlamentu. "Myslím, že je to nepoctivé voči ich voličom," uviedol odborník ďalej. 

"Je to určite zlá vizitka tej konkrétnej politickej strany, ktorá nominuje ľudí, ktorí nemajú záujem o výkon funkcie," poznamenal politológ ďalej s tým, že je to nefér v prípade, že boli navolení aj do národného parlamentu. Zároveň stranám vyčíta, že konkrétna debata o témach je zatiaľ mimo centra debát. 

Trafika pre kohokoľvek?

Štefančík pripomenul aj to, že Európsky parlament bol v minulosti často trafikou pre vyslúžilých politikov, ale dnes je to podľa neho o tom, že sú to politici, ktorí zostanú vo svojich funkciách, alebo sa dostanú do EP po tom, čo ich predchodcovia na ikandidátke svoje mandáty odmietnu.

Politológ vyzdvihol aj to, že v politických stranách sa už dnes nenosí výchova prirodzených lídrov a preberačov štafety. "Toto mnohé politické strany zanedbávajú," pokračoval ďalej. 

Odchod novinárov do politiky je podľa politológa do istej mieri prirodzený, pretože aj oni sa v živote vyvíjajú a ich poznateľnosť môže pomôcť po celom Slovensku. "Voličské správanie na Slovensku je mimoriadne perzonalizované," poznamenal, pričom však vyčíta stránám, ak takíto ľudia kandidujú bez potrebnej prípravy. 

Bude účasť toho roku vyššia?

Politológ pripustil, že tento rok by sme sa mohli dočkať vyššej voličskej účasti v eurovoľbách a to práve vďaka mediálne známejším tváram. "Je veľmi veľa ľudí, ktorí sú známi či už cez televíznu obrazovku, alebo cez sociálen siete," povedal s tým, že však netreba zabúdať na to, že voľby do Európskeho parlamentu budú už štvrté v poradí a môže dôjsť k únave voliča. Po voľbách do NR SR čakajú Slovensko dve kolá prezidentských volieb a až potom sa budú voliť zástupcovia krajiny v Európe. Účasť je teda podľa politológa viac, ako otázna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie