Oblačno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Ľudia by si mali kandidátky v prvom rade poriadne preštudovať
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Ľudia by si mali kandidátky v prvom rade poriadne preštudovať

Zdroj: AKO pre JOJ 24

BRATISLAVA / Privítali by občania viac krúžkov na volebných hárkoch? Výsledok prieskumu pre JOJ24 od agentúry AKO hodnotil Václav Hřích.

"Zdá sa, že to uvedomenie si, že môžeme krúžkovať, závisí od toho, ako to žiadajú samotní kandidáti," poznamenal Hřích na úvod, pričom pripomenul, že donedávna sa hlasovalo vyslovene stranícky. Práve osobnosti na kandidátkach následne ľudí prosili o krúžok. 

Slovensko je v tejto téme rozpoltené. Tí, čo by viac krúžkov privítalo, vedú len "o pol hlavy". Potvrdili to dáta prezentované šéfom AKO Václavom Hříchom. 

Čo prezradili čísla?

Celkom 47,7 % opýtaných si myslí, že budúca vláda by mala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov:
• 20,0 % si myslí, že by určite mala,
• 27,7 % uviedlo, že by asi mala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov.

Celkom 41,1 %, si myslí, že budúca vláda by nemala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov:
• 15,4 % si myslí, že by určite nemala,
• 25,7 % uviedlo, že by asi nemala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov.

• 10,5 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,7 % nechcelo odpovedať.

Osobnostiam štyri krúžky stačia

Podľa osobností je kľúčové, aby si ľudia tie štyri krúžky vybrali poriadne a tú kandidátku si poctivo preštudovali. Štyri krúžky sú podľa nich dosť a stačia. ​Iní by zase prijali, keby sa dalo krúžkovať naprieč stranami. Vedeli by sa skôr prikloniť k zmene volebného obvodu. Práve jeden volebný odvod zapečatil v tomto volebnom období líder OĽaNO Igor Matovič.

Voliči sa výnimočne zhodujú

Za zmenu by boli voliči Republiky, ale aj hnutia Sme rodina. Stranám tento systém pritom vyhovuje, pretože nemusia zháňať kandidátov v jednotlivých regiónoch a nie sú nútené budovať štruktúry.

Viac vo videu:

Súvisiace články