Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Opozícia v súvislosti so Šimkovičovej zákonom volá ľudí do ulíc, Jarjabek (Smer-SD) hovorí, že hystéria prišla neskoro
Zdielať na

Opozícia v súvislosti so Šimkovičovej zákonom volá ľudí do ulíc, Jarjabek (Smer-SD) hovorí, že hystéria prišla neskoro

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Koalícia argumetnuje tým, že zákon o RTVS je zatiaľ len hrubým materiálom z dielne rezortu kultúry. Nevylučuje zmeny.

Jarjabek hovorí o zbytočnej hystérii

Poslanec za Smer-SD a bývalý šéf rady RTVS Dušan Jarjabek pre Noviny PLUS TV JOJ zdôraznil, že zatiaľ ide len o návrh rezortu kultúry, ktorý prejde štandardným legislatívnym procesom, a to vrátane medzirezortného pripomienkového konania v ktorom sa návrh práve nachádza.

Predpokladá aj obsažnú diskusiu v parlamente a pozmeňujúce návrhy v druhom čítaní. Akcentoval však aj to, že k téme sa na straníckej úrovni ešte nestretli, lebo materiál je čerstvý a prezentuje svoje postoje k téme.

"Nepreskakujme režimy. Ten materiál je pracovný materiál ministerstva kultúry," uviedol s tým, že sa okolo zákona rozpútala hystéria. Argumentoval, že zákon musí prejsť aj vládou a zaoberať sa ním bude aj koaličná rada. "Hystéria, ktorá sa objavila, to je pre mňa istým spôsobom aj protivné," poznamenal a pripustil, že predkladateľ nemusí všetky pripomienky z MPK akceptovať. Hystéria mala podľa jeho názoru nastať, keď sa zrušili koncesionárske poplatky. 

"To bol podľa mňa kameń úrazu," zdôraznil Jarjabek ktorý potvrdil, že preňho je v rámci RTVS dôležité nielen financovanie inštitúcie, ale aj organizačná štruktúra. Pripomenul, že v minulosti navrhoval zvyšovanie koncesionárskeho poplatku, ktorý by bol naviazaný na infláciu, ale jeho návrh neprešiel. vedel by si predstaviť aj opätovné zavedenie koncesionárskeho poplatku, hoci by mal byť len symbolický. "Nech to je len 1 euro," vysvetľoval s tým, že by to bol aspoň symbol pričinenia sa verejnosti na financovaní verejnoprávnej inštitúcie.

Jarjabek uviedol aj to, že preňho je kľúčové, ak nedôjde k rozdeleniu, aby televízia a rozhlas fungovali omnoho viac autonómne. "Stále som zástancom rozdelenia na televíziu a rozhlas," povedal s tým, že hovoríme o dvoch verejnoprávnych inštitúciách, ktoré by mali svojich intendantov a "tí by sa mali spovedať generálnemu riaditeľovi"

Peter Pellegrini je pripravený nový zákon podporiť

Strana Hlas-SD je pripravená podporiť navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Urobí tak v prípade, že bude spĺňať všetky atribúty. Argumentovala najmä hospodáreniím a štruktúrami vysielaného programu. Líder Hlasu, prezidentský kandidát a predseda NR SR to uviedol počas návštevy Berlína.

Pellegrini zdôraznil aj to, že strana Hlas zákon sleduje, hoci o jeho znení ešte nediskutovali. Doplnil aj to, že zákon sa nebude prijímať v skrátenom konaní, ale štandardnou parlamentnou cestou. "Pokiaľ bude zákon ako taký spĺňať hlavne tieto atribúty, aby sa zlepšila ekonomika samotnej slovenskej televízie, aby sa zlepšila jej popularita u divákov, aby sa zlepšila štruktúra vysielaného programu, tak samozrejme my sme pripravení takéto návrhy zákona podporiť," vyhlásil Pellegrini na tlačovej besede po rokovaniach v Berlíne.

Pellegrini poslal odkaz aj zamestnancom RTVS, ktorých uistil, že  "nikto nejde RTVS ani rušiť ani nič s ňou robiť, práve naopak". Zároveň ich vyzval, aby sa nenechali zatiahnuť do vnútropolitických bojov a aby počkali na konečné znenie právnej normy, ktorá prejde parlamentom. 

Opozícia vyzýva do ulíc

Počas včerajšej diskunej relácie TV JOJ Na hrane avizovali dnešný protest obe opozičné strany. Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš zdôrazňoval, že je dôležité, aby sa na odbor postavili občania. Valášek akcentoval, že opozícia opäť zvolala ľudí do ulíc. Dodal, že zajtrajší protest sa bude orientovať proti ovládnutiu verejnoprávneho média zo strany vlády. "Pripomínam, že demokracia je prostredie, kde sa ľudia rozhodujú na základe dostupných informácií," pokračoval Valášek.

Šipoš zdôraznil, že koalícia rozkladá postupnými krokmi demokraciu. "Teraz nastupujú a brúsia si nože na médiá," dodal Šipoš s tým, že politici môžu robiť len to, čo im dovolia ich kompetencie. "Môžeme sa snažiť odďaľovať ten proces," pokračoval. "Vládni politici sa budú inak iba hrať na demokraciu," uzavrel Šipoš. V Spišskej Novej Vsi sa na protest postavili zástupcovia verejného sektora aj kultúry. Nechýbala Jana Oľhová, či Martin Geišberg a politický analytik Grigorij Messežnikov.

Aj strana SaS sa dnes postavila pred médiá s výzvou na podpis hromadnej pripomienky. "Včerajšia tlačová beseda rezortu kultúry bola absolútnou hanbou a ukážkou toho, že sa ľudia ako Andrej Danko, Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba neštítia ničoho. Urážky voči novinárom, vulgarizmy v priamom prenose, osobné útoky na riaditeľa RTVS. Zaznelo takmer všetko, ale nič podstatné a ani žiadny konkrétny návrh, prečo predložili do MPK takýto hanebný návrh zákona," povedal predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Kultúra a verejnoprávnosť na Slovensku dostali podľa jeho slov po včerajšom vystúpení pani ministerky facku, z ktorej sa budú zviechať ešte dlho. SNS pritom neuviedla jediný dôvod na zrušenie RTVS, isté je podľa neho len to, že ide o priame politické ovládnutie tejto inštitúcie.

Predkladateľ v konflikte s vedením 

Ministerstvo zas argumentuje zlým hospodárením, zlými podmienkami, či neplnením si verejnoprávnych funkcií. "Aby sa veci dali do poriadku nie v tom zmysle, ako ich vy dezinterpretujete, že chcem ovládnuť RTVS. My chceme dať, naozaj, len veci do poriadku," tvrdí štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala. "Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, so zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami," uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS).

"Nemyslím si, že tá snaha vstúpiť do RTVS pominie, ale mojim cieľom je, aby sa tie paragrafy o odvolaní riaditeľa bezdôvodne a podobne, zmenili. Pochybujem, že sa podarí obhájiť ten priestor. Možno sa to podarí odložiť a nebude to také dramatické, lebo to, ako je to napísané je tvrdá sekera," povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

I pre kontrolu hospodárenia a rozvoj inštitúcií vidí SNS problém hlavne v osobe generálneho riaditeľa. Ten po slovách Tarabu zvažuje i právne kroky. "Nikdy táto vláda nebude nalievať peniaze do inštitúcie, ktorú riadi bezdomovec zasypaný exekúciami," povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS)."Ja zvažujem, že urobím aj kroky na ochranu mojej osobnosti, lebo to považujem za prekročenie rámca. Radil som sa aj s právnikmi . Toto ešte v čas oznámim. Naozaj si myslím, že toto je už cez hranicu," tvrdí Machaj.

Súvisiace články