Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
PROTEST: My sme tu doma a Slovensko si nedáme, skandovali tisícky ľudí v hlavnom meste
Zdielať na

PROTEST: My sme tu doma a Slovensko si nedáme, skandovali tisícky ľudí v hlavnom meste

BRATISLAVA / Hlavné mesto ovládol už deviaty protest. Novelu tretného zákona vystriedal návrh zákona o zmenách v RTVS. Kto iný ak nie my? Kedy ak nie teraz? pýtala sa Magda Vášáryová.

"Poďme spoločne ukázať, že Slovensko je viac ako Fico," vyhlásil líder PS a podpredseda Národnej rady Michal Šimečka. "Ohlásili frontálny útok na RTVS, chcú ovládnuť a zničiť nezávislé médiá. Toto im naozaj nesmie prejsť," zverejnilo PS na sociálnej sieti. 

Za SaS sa verejnosti prihovorila Vladimíra Marcinková a za PS Zora Jaurová, ktorá akcentovala, že ministerka na tlačových konferenciách nadáva novinárom. Jaurová zdôraznila aj návrh európskej legislatívy, ktorá má ovládaniu médií zabrániť. Sľubuje aj garanciu slobody.

Zástupkyne kultúrnej obce. Herečky Michaela Čobejová a Zuzana Porubjaková prečítali stanovisko Českej televízie a rozhlasu, ktorá sa postavili na stranu verejnoprávnej televízie. Kritizovala, že navrhovaná legislatíva je v rozpore s európskou legislatívou, ktorou sa má práve teraz zaoberať aj Európsky parlament. Česká televízia kritizuje aj odvolanie generálneho riaditeľa bez udania dôvodu.

Producentka Wanda Hrycová si počas príhovoru zaspomínala na Rádio Twist, ktoré fungovalo počas éry Mečiarizmu a zdôraznila, že je nemiestne, aby niekto dnes kritizoval Ľuboša Machaja, ktorý sám financoval slobodné médium na Slovensku. 

Bývalá politička, ale aj diplomatka Magda Vášáryová prirovnávala vládne snahy k Maďarsku a Poľsku a menovala tri rady, ktoré mal dať Robertovi Ficovi Viktor Orbán. "To, čo dnes robí Robert Fico a jeho kamarila, to nie je originálny recept, ale recept Viktora Orbána," uviedla a zdôraznila, že Slovensko má silnú občiansku spoločnosť. 

Koaličné hlasy

Dušan Jarjabek, poslwnec za Smer-SD dnes pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že zatiaľ ide len o návrh rezortu kultúry, ktorý prejde štandardným legislatívnym procesom, a to vrátane medzirezortného pripomienkového konania v ktorom sa návrh práve nachádza.

Predpokladá aj obsažnú diskusiu v parlamente a pozmeňujúce návrhy v druhom čítaní. Akcentoval však aj to, že k téme sa na straníckej úrovni ešte nestretli, lebo materiál je čerstvý a prezentuje svoje postoje k téme. "Nepreskakujme režimy. Ten materiál je pracovný materiál ministerstva kultúry," uviedol s tým, že sa okolo zákona rozpútala hystéria. Argumentoval, že zákon musí prejsť aj vládou a zaoberať sa ním bude aj koaličná rada.

"Hystéria, ktorá sa objavila, to je pre mňa istým spôsobom aj protivné," poznamenal a pripustil, že predkladateľ nemusí všetky pripomienky z MPK akceptovať. Hystéria mala podľa jeho názoru nastať, keď sa zrušili koncesionárske poplatky.

Strana Hlas-SD avizovala, že je pripravená podporiť navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Urobí tak v prípade, že bude spĺňať všetky atribúty. Argumentovala najmä hospodáreniím a štruktúrami vysielaného programu. Líder Hlasu, prezidentský kandidát a predseda NR SR to uviedol počas návštevy Berlína.

Pellegrini zdôraznil aj to, že strana Hlas zákon sleduje, hoci o jeho znení ešte nediskutovali. Doplnil aj to, že zákon sa nebude prijímať v skrátenom konaní, ale štandardnou parlamentnou cestou. "Pokiaľ bude zákon ako taký spĺňať hlavne tieto atribúty, aby sa zlepšila ekonomika samotnej slovenskej televízie, aby sa zlepšila jej popularita u divákov, aby sa zlepšila štruktúra vysielaného programu, tak samozrejme my sme pripravení takéto návrhy zákona podporiť," vyhlásil Pellegrini na tlačovej besede po rokovaniach v Berlíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie