Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Špeciál Analýzy na hrane: Druhé kolo volieb bude referendum o politickej podobe Slovenska, hodnotí Hřích
Zdielať na

Špeciál Analýzy na hrane: Druhé kolo volieb bude referendum o politickej podobe Slovenska, hodnotí Hřích

BRATISLAVA / V špeciálnom vydaní Analýz Na hrane sa Janka Krescanko Dibáková a šéf agentúry AKO pozreli na výsledky prieskumu, ktorý mapoval nielen preferencie kandidátov, ale aj možnú účasť v prvom aj druhom kole.

Celý priebeh volieb sledujeme TU. 

Aktuálny report preferencií odzrkadľuje aktuálnu voľbu voličov, nakoľko  ich dozbieralo včera. Václav Hřích z agentúry AKO však uviedol, že už sa v prieskume podarilo zachytiť odstúpenie Andreja Danka, ktorý sa v odpovediach takmer nevyskytoval. Trendy sú však také, ako ukazovali posledné týždne. 

Akú účasť očakávame?

Až 86 % opýtaných by išlo voliť. Hřích však poznamenal, že to sú ľudia, ktorí sa podieľajú na prieskumoch. "Sú aj ľudia, ktorí majú averziu na politiku," poznamenal a dodal, že netreba zabúdať, že máme aj 10 % ľudí, ktorí žijú v zahraničí. Zároveň však povedal, že očakáva reálnu účasť medzi 50 až 60 %. 86,2 % ľudí sa priznalo, že by išlo voliť. 7 % voliť neplánuje a nerozhodnutých je viac ako 5 %. 

Aké sú predpoklady pre voľby v prvom kole?

Vyhral by Peter Pellegrini so 40,4 %, nasleduje ho Ivan Korčok s 38,6 % a tretí je Štefan Harabin s viac ako 10 %. Štvrté miesto si stále drží Igor Matovič s 2,9 %. Ďalší kandidáti už mali po 1 %. "Najviac získal Štefan Harabin. Títo traja akoby vysávali čísla ostatným kandidátom," zhodnotil Hřích. 

Kto má najväčšie šance?

Igor Matovič podľa Hřícha toľko deklaroval, že voľby nechce vyhrať, že jeho voliči uprednostňujú iného kandidáta. "Na to, aby mal Štefan Harabin šancu, by musel niektorý z favoritov urobiť zásadnú chybu, alebo odstúpiť z volieb," poznamenal Hřích s tým, že takou chybou by muselo byť niečo, čo by výrazne sklamalo voličov. 

Aká bude účasť v druhom kole?

Až 88,1 % opýtaných sa k urnám chystá aj v druhom kole. To, že by sa rapídne znížila účasť v druhom kole podľa šéfa AKO nehrozí. 

Aj druhé kole by však podľa prieskumu vyhral Peter Pellegrini a to s 52,9 %. Ivan Korčok by zostal niekde okolo 38 %. "Museli by nastať dva extrémy," poznamenal expert s tým, že extrémna situácia by musela nastať na oboch stranách.

"To, čo bude kľúčové je mobilizácia a to nie iba vlastných, ale aj cudzích voličov," zhodnotil. Zatiaľ delí kandidátov okolo 5 %. "V našich číslach je to viac ako 120-tisíc voličov," uviedol Hřích ďalej a dodal, že v prípade súčtu Roberta Fica a Andreja Kisku po prvom kole nedosahovala ani 50 % a medzi nich sa prerozdelili neúspešní kandidáti. 

Ako to vidia voliči strán?

Asi nie je prekvapením, že voliči smeru podporujú Petra Pellegriniho a Ivanovi Korčokovi dajú hlas tí, čo volili PS. Svoju podporu však Korčok má aj medzi voličmi KDH. "Kľučové budú odporúčania pre Petra Pellegriniho," poznamenal odborník s tým, že to bude závisieť aj od toho, či Robert Fico vyzve svojich voličov, aby dali hlas Petrovi Pellegrinimu. 

Čo bude rozhodujúcou témou?

Hřích špecifikoval, že aj v parlamentných voľbách bolo vidieť, že témy už nie sú až tak dôležité. Pellegrini nadviazal na kampaň z parlamentných volieb a akcentoval pokoj. "Druhé kolo volieb bude referendum o politickej podobe Slovenska," doplnil Hřích s tým, že to bude koalícia vs opozícia. 

Hřích reagoval aj na včerajší duel na TV Markíza. Pripomenul, že Ivan Korčok týždne hovoril o tom, že sa mu Peter Pellegrini vyhýba, ale potom možnosť ho konfrontovať nevyužil. "Ivan Korčok musí zabrať," poznamenal s tým, že prvé kolo je eliminačné a v nedeľu ráno začína súboj o palác znova - od nuly.

Súvisiace články

Najčítanejšie