Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vláda riešila medveďa aj 200-tisíc eur pre Kubu. Ďalšia vláda má byť "legislatívnou srmšťou"
Zdielať na

Vláda riešila medveďa aj 200-tisíc eur pre Kubu. Ďalšia vláda má byť "legislatívnou srmšťou"

BRATISLAVA / Hlavnou témou vlády boli medvede a ich strety s obyveteľmi niektorých častí Slovenska, kabinet Roberta Fica však schválil aj stabilizáciu príspevku za ubytovanie utečenca a to na výšku 6 eur za noc.

Z dielne rezortu hospodárstva je novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Súčasťou tohto návrhu je posilnenie kompetencií Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ale aj zmeny zákonov o tepelnej energetike, podpore obnoviteľných zdrojov energie, ale aj zákona o energetike.

Súčasťou informatívnych materiálov je aktualizácia Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne ministerstva financií. Podľa nej dostupnosť a spotreba základných potravín v SR nie je ohrozená. Premiér Robert Fico avizoval, že ďalšie rokovanie vlády bude legislatívnou smršťou.  

Hlavnou témou vlády sa stal medveď

Vláda na viacerých miestach Slovenska zvažuje mimoriadnu situáciu. Dôvodom je výskyt synantropných medveďov. Povinnosť zabezpečiť zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch pripadla Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD).

Za rizikové okresy vláda považuje Banskú Bystricu, Brezno, Banskú Štiavnicu, Detvu, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Prievidzu, Partizánske, Poprad, Ružomberok, Rimavskú Sobotu, Turčianske Teplice, Žilinu, Žarnovicu, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považskú Bystricu.

Za rozhodnutím je najmä nárast počtu konfliktných situácií medveďa a obyvteľov. "Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne," uvádzalo sa v dokumente.

Aké vláda navrhuje riešenia?

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) podľa materiálu zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

"V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd," uviedol envirorezort. Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa Šutaja Eštoka ochrana ľudí žijúcich v mestách.

"Umožní nám to aj v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy budú posilnené, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil," povedal šéf rezortu vnútra.

Priklonil sa k tomu aj minister školstva za Hlas-SD Tomáš Drucker, ktorý uviedol: "Nemôžeme tu mať medvede, ktoré nám chodia po sídliskách miest a ohrozujú nám ľudí. Tu sa už nemôžeme baviť o tom, že sme im narušili teritórium."

200-tisíc pre Kubu

Vláda na zasadnutí v Bratislave schválila aj humanitárnu pomoc pre Kubu v hodnote 200-tisíc eur. Cieľom je stabilizovať humanitárnu situáciu a pomôcť jej v súvislosti so zhoršujúcou sa dostupnosťou potravín.

Namiesto Gašpara Sedliak

Ministerstvo spravodlivosti sa dočkalo aj nového štátneho tajomníka. Po tom, čo pred pár týždňami vláda odvolala Pavla Gašpara, ktorý sa stal námestníkom SIS, vymenovala Michala Sedliaka. Funkcie sa ujme už zajtra. Sedliak v ostatných rokoch pracoval na generálnom riaditeľstve Zboru väzenskej a justičnej stráže a od novembra 2022 bol poverený vedením ZVJS.

​Nove vedenia súdov

Novým prednostom Okresného úradu Košice bude Tomáš Kysela, doterajší šéf úradu Košice-okolie. Na jeho doterajšie miesto nastúpi Lukáš Mato. Do funkcií ich v stredu vymenovala vláda. Kysela vystrieda na Okresnom úrade Košice odvolaného Martina Petrušku.

Súvisiace články

Najčítanejšie