Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Erik Kaliňák hovoril o lustrovaní médií a novinárov prostredníctvom SIS. Irónia vam nič nehovorí? odkázal z Instagramu
Zdielať na

Erik Kaliňák hovoril o lustrovaní médií a novinárov prostredníctvom SIS. Irónia vam nič nehovorí? odkázal z Instagramu

BRATISLAVA / Poslanec, šéf poradcov predsedu vlády Roberta Fica a kandidát do EP Erik Kaliňák sa na tlačovom brífingu po zasadnuti vlády vyjadril, že požiadal SIS o to, aby dala preveriť bankové účty slovenských novinárov a médií. Stalo sa tak po tom, čo ho Česká kontrarozviedka označila za politika podporovaného Ruskom kvôli rozhovoru pre portál Voice of Europe.

Český Denník N informoval o tom, že Česká kontrarozviedka zistila a na vyše tristo stranách zdokumentovala, že web financovali priamo z Moskvy a z Ruska v hotovosti platili niektorých politikov z Nemecka, Francúzska, Poľska, Belgicka, Holandska a Maďarska. Kontrarozviedka mala podľa médií z Česka pracovať na prípade už od minulej jari a spojila sa s ďalšími piatimi tajnými službami.

Voice of Europe sa rozprával nielen s poslancom za Smer a šéfom poradcov predsedu vlády, ale rozhovor urobila aj s dvoma europoslancami -  Milanom Uhríkom a Miroslav Radačovským. Rozhovor im dal napríklad aj Ján Čarnogurský. Ešte v decembri im poskytla rozhovor aj ministerka kultúry za SNS Martina Šimkovičová. 

Podľa Českých tajných sa takto Moskva snažila zasahovať a ovplynovať nielen eurovoľby, ale premiér ČR Petr Fiala zdôraznil, že ide aj o ovplyvňovanie demokratických procesov v Európe. 

Preverenie majetku médií a osobných účtov novinárov ako vtip?

Erik ​Kaliňák označil rozhovor za začiatočnícku chybu, pretože si nepreveril prepojenia. Vzápätí dodal, že požiadal námestníka SIS Pavla Gašpara, aby preveril účty slovenských médií a novinárov. "Práve preto som už včera kontaktoval Pala Gašpara a požiadal ho o hĺbokovú kontrolu finančných prepojení všetkých slovenských médií, ako aj osobných účtov všetkých aj tu stojacich novinárov," povedal Kaliňák na úrade vlády. 

Urobil tak vraj preto, aby sa nedostal do situácie, že ho niekto opäť označí za "dvojitého alebo trojitého agenta". "Môj rozhovor mal po dvoch týždňoch asi 54 videní a jeden komentár," poznamenal šéf premiérových poradcov na margo rozhovoru s tým, že tým pádom môže svoju kampaň do eurovolieb považovať za vybavenú. To, že by bol platený zo zahraničia podľa neho vylučuje skutočnosť, že má bezpečnostnú previerku. 

Odkaz zo sociálnych sietí 

"Dámy a páni novinári, irónia vám zrejme nič nehovorí. Prepáčte, ale na absurdné obvinenia frustrovanej opozície a zúfalých médií, že som ruský agent, odmietam reagovať inak, ako ironicky," napísal Erik Kaliňák na svojom účte na sociálnej sieti. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Erik Kaliňák (@kalinakerik)

Súvisiace články

Najčítanejšie