Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Debata v NR SR sa poriadne vyostrila: Ticho, ja mám slovo, shut up! kričí Michelko a hovorí o idiotovi
Zdielať na

Debata v NR SR sa poriadne vyostrila: Ticho, ja mám slovo, shut up! kričí Michelko a hovorí o idiotovi

BRATISLAVA / V NR SR sa strhla poriadna mela. Do konfliktu sa dostal Roman Michelko s Jozefom Pročkom.

Poslanci o 14:00 ukončili rokovací deň, v debate budú pokračovať v utorok od 9:00.

Michelkov výbuch

Na poslankyňu v rozprave reagoval aj Roman Michelko, ktorý je predkladateľom návrhu a aj pozmeňujúceho návrhu. Osopil sa na poslanca Matovičovho hnutia Jozefa Pročka, ktorý obviňoval SNS, že v kultúre chce rozhodovať o všetkom. "Dobre, ticho," začal Michelko a pokračoval v kriku s tým, že on má slovo. "Ticho, ja mám slovo, shut up... idiot," rozkričal sa Michelko, ktorý chcel naspať čas, o ktorý ho Pročko svojimi reakciami pripravil. 

Opozícii vyčítal, že so svojimi výhradami neprišla za ním, ale hovorila s ostatnými ľuďmi v koalícii. Hovoril, že je otvorený diskusii. 

To, že radikálna zmena prihádza práve pozmeňujúcim návrhom sa nepozdáva ani poslancovi Ondrejovi Dostálovi (SaS), ktorý sa rovnako priklonil k tomu, že rozumnejšie by bolo, aby sa celý proces zastavil a odložil. 

Je mi do plaču z toho zmaru, hovorí Jaurová

Poslanci  v piatok ráno pokračujú v diskusii k novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá začala ešte včera večer. Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) sa pýta predkladateľa šéfa výboru Romana Michelka (SNS), či chce tvoriť zásadnú legislatívu pozmeňujúcim návrhom.

Zmeny podľa nej znamenajú podriadenie fungovania fondu ministerstvu kultúry za nejasných podmienok. Fond podľa nej stratí verejnoprávny charakter Jaurová kritizuje Michelka za pozmeňujúci návrh, ktorý predložil na výbore. Myslí si, že sa ním zásadne mení fungovanie fondu. Pozmeňujúci návrh nemá podľa nej oporu v pôvodnom návrhu.

Pýta sa Michelka, čo sa zmenilo od prvého čítania a prečo tento návrh nevložil už do pôvodného znenia novely. Touto zmenou sa podľa Jaurovej koncentrujú všetky právomoci pri prideľovaní podpory rade fondu. Myslí si, že FPU po tejto úprave skolabuje. "Takúto radikálnu zmenu nie je možné urobiť od prvého júna," dodala. Pripomenula, že treba dohodnúť nové schémy štátnej pomoci. "Je mi úprimne do plaču z toho zmaru," povedala na margo toho, že takéto kroky fondy zničia. 

​Michelko tvrdí, že fond potrebuje vyššiu kontrolu

Poslanec a šéf parlamentného výboru Roman Michelko spoza rečníckeho pultu zopakoval, že literárny fond v minulosti nepodporil vydanie niektorých jeho kníh z jeho vydavateľstva. "V rozhodnutiach komisií sú niektoré problémy," povedal počas rozpravy s tým, že rada fondu je najschodnejším riešením. Akcentuje, že nepodporenie dobrého projektu musí byť možné zvrátiť. 

Michelko vyčíta fondom aj to, že neexistuje schéma, ktorá by podporila projekty, ktoré sa nedajú realizovať za dlhšie obdobie, než jeden rok. "Rozmýšľal som o čo tu ide, lebo ten až hysterický odpor som nevedel pochopiť," povedal s tým, že podpora umenia nezanikne, ale organizácie stratia monopol. Dodal, že by opozícia mohla prestať s "démonizovaním nás" a nemajú z nich robiť ľudí, ktorí "nevedia jesť príborom". 

Proti zmenám sa postavil aj samotný fond, členovia komisií avizujú demisie

"Podľa koaličných poslancov je v súčasnosti veľa nespokojných žiadateľov, ktorí sa navyše nemajú voči hodnoteniam komisií kam odvolať," napísal Fond na podporu umenia na svojom profile na sociálnej sieti.

"Navrhli preto zmenu zákona, ktorá túto situáciu nijako nerieši. Po prijatí tejto novely sa nespokojní žiadatelia taktiež nebudú môcť voči rozhodnutiu odvolať. Plánované zvýšenie rozpočtu o 1% nijak zásadnejšie nezníži ani počet nepodporených projektov a nespokojných žiadateľov. Rozhodovanie o podpore akurát prejde z 300 odborníkov a odborníčok na 13 člennú radu," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie