Skoro jasno
23°
Bratislava
Regína
5.9.2024
Úseky železničných tratí, ciest a diaľníc budú mať status strategickej investície
Zdielať na

Úseky železničných tratí, ciest a diaľníc budú mať status strategickej investície

BRATISLAVA / Minister dopravy Jozef Ráž ml. v stredu (10. 7.) predstavil 16 projektov, ktoré vláda označila ako strategické investície. Zjednodušene povedané, malo by to pre ne priniesť odbúranie byrokracie a rýchlejšiu stavbu. Veľkú časť z toho balíka tvorí modernizácia železníc. Problémové oblasti sú tri. Západ Slovenska (najmä Záhorie), Kysuce a oblasť pod Tatrami.

Na Záhorí smerom na Rakúsko (AT) a Česko (ČR) bude strategickou investíciou projekt modernizácie železničnej trate Devínska Nová Ves - štátna hranica SR/ČR, úsek Malacky (mimo) - Kúty, či projekt zdvojkoľajnenia trate Devínska Nová Ves - štátna hranica SK/AT (Marchegg), ako aj projekt modernizácie železničnej trate Devínska Nová Ves - štátna hranica SR/ČR.

Na severnom Slovensku bude strategickou investíciou investičný projekt modernizácie železničnej trate Čadca - Krásno nad Kysucou, ako aj modernizácia železničnej trate Žilina - Košice v úseku Liptovský Mikuláš - Poprad - Tatry (mimo), 5. etapa, traťový úsek Liptovský Hrádok - Paludza (Liptovský Mikuláš).

Na severovýchodnom Slovensku sa strategickou investíciou stal investičný projekt modernizácie železničnej trate Žilina - Košice, úsek trate Poprad Tatry (mimo) - Krompachy, časť: A2 Markušovce (mimo) - Vydrník (mimo).

Výnimkou nie sú ani diaľnice

Za strategické investície boli označené výstavby nových úsekov diaľnice D3, a to Žilina Brodno - Kysucké Nové Mesto, ako aj Kysucké Nové Mesto - Oščadnica. Zároveň aj Oščadnica - Čadca - Bukov, druhý profil. Strategickou investíciou sa stala aj výstavba diaľničného privádzača Lietavská Lúčka, I. etapa a výstavba nového úseku diaľnice D1 Turany - Hubová. Týka sa to aj niekoľkých úsekov rýchlostných ciest, konkrétne R2 Šaca - Košické Oľšany, I. úsek či úseku R2 Zvolen Západ - Zvolen Východ. Za strategickú investíciu bol označený aj úsek R2 Zacharovce - Bátka, úsek R4 Lipníky - Kapušany a úsek R2 Bátka - Figa.

Všetky návrhy boli vypracované na základe žiadostí Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) podpísal prezident Peter Pellegrini 26. júna.

Súvisiace články