Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Progresívne Slovensko vyzýva Hlas, aby žiadal rekonštrukciu vlády
Zdielať na

Progresívne Slovensko vyzýva Hlas, aby žiadal rekonštrukciu vlády

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / ​Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva koaličnú stranu Hlas-SD, aby žiadala rekonštrukciu vlády. Odísť by podľa PS mala najmä ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Na tlačovej konferencii vo štvrtok 15. 8. o tom informovali predseda PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka a podpredsedníčka PS Zora Jaurová.

Výmena ministrov

Výmena dvoch ministrov súčasnej vlády je podľa Šimečku aj v záujme Hlasu-SD. Tvrdí, že voliči tejto vládnej strany nesúhlasia s nižšími trestami, ktoré priniesla novela trestných kódexov z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ani s krokmi Šimkovičovej v oblasti kultúry.

"Stále máte možnosť zapísať sa do dejín inak, než len ako slepé črevo strany Smer-SD. Stále môžete ukázať, že vaša existencia v tejto koalícii má zmysel. Myslím, že aj vaši voliči očakávali od strany Hlas-SD v tejto koalícii, že bude hlasom zdravého rozumu. Že bude brzdiť a tlmiť tie najhoršie impulzy napríklad z dielne Slovenskej národnej strany," apeloval na koaličných politikov Šimečka.

Nesúhlasia, ale aj tak hlasujú

Podľa Jaurovej poslanci Hlasu-SD s krokmi ministerky Šimkovičovej v oblasti kultúry nesúhlasia, no napriek tomu za ne hlasujú. Jaurová ich vyzvala, aby prišli na mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá, na ktorom chcú opoziční poslanci diskutovať o odvolaní riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a riaditeľky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej.

"Opozičným politikom, ktorí burcujú spoločnosť nenávisťou, želáme rozum a zodpovednosť. Hlas sa bude naďalej venovať práci pre ľudí, aby sa na Slovensku žilo lepšie," reagoval minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie