Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smer-SD zbieral na proteste učiteľov podpisy na referendum. Komora učiteľov sa dištancuje, vyzýva aj organizátorov
Zdielať na

Smer-SD zbieral na proteste učiteľov podpisy na referendum. Komora učiteľov sa dištancuje, vyzýva aj organizátorov

BRATISLAVA / Hoci na proteste nechceli politikov, Smer-SD využil príležitosť a na proteste zbieral podpisy na referendum. Komora učiteľa sa od tohto politického konania zásadne dištancuje.

"Slovenská komora učiteľov ako podporovateľ protestu zamestnancov školstva, organizovaného OZPŠaV 15. júna 2022, sa ohradzuje voči aktivitám politickej strany SMER-SD, ktorá zneužila toto zhromaždenie na svoje vlastné politické účely. Vyzývame vedenie odborového zväzu školstva, aby k uvedeným aktivitám, ktoré nesmerovali k podpore protestu, ale k zberu podpisov pod referendum, zaujalo stanovisko," napísala Komora učiteľov na sociálnej sieti. 

Pravdou je, že hoci organizátori nechceli na proteste politikov, pred NR SR sa s nimi stretol koaličný poslanec za Sme rodina Patrik Linhart a stream z protestu si robil aj opozičný Hlas-SD v zložení Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok. 

Ten sa v relácii Na hrane TV JOJ vo štvrtok večer vyjadril, že protest podporil, lebo obaja jeho rodičia sú pedagógmi. Minister financií zase situáciu komentoval tým, že "niečo tu smrdí". V relácii obvinil opozíciu, že učiteľov na protesty určite zvážala. Šutaj Eštok toto tvrdenie poprel.

Odborári 

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, pod vedením Pavla Ondeka informoval, že sa ostro ohradzuje voči vyjadreniam ministra financií Igora Matoviča v relácii Na hrane TV JOJ, v ktorej naznačil, že strana Smer organizovala náš protest zamestnancov školstva 15.6.2022 v Bratislave a že pomáhala zvážať protestujúcich autobusmi.

"Tieto vyjadrenia ministra financií sú nepravdivé a domnievame sa, že sú len jeho snahou o presun pozornosti od vlastnej neschopnosti nájsť finančné zdroje na primerané ohodnotenie zamestnancov školstva a vykrytie zvýšených nákladov na prevádzku škôl a školských zariadení. Protest organizovali zamestnanci Odborového zväzu školstva, dopravu účastníkov zabezpečovali naši regionálni funkcionári a náklady boli hradené výlučne z členských príspevkov našich členov," uviedol Ondek vo vyjadrení pre médiá.

Ondek ďalej zdôraznil, že uvedené vyjadrenia ministra financií dehonestujú snahu všetkých účastníkov protestu, z ktorých mnohí na protest cestovali dlhé hodiny z celého Slovenska. "Zároveň znevažujú hlavný cieľ protestujúcich, ktorým bolo poukázať na dlhodobo nedostatočné financovanie školstva a tým na hazardovanie s budúcnosťou našej krajiny. Odborový zväz školstva ďalej zdôrazňuje, že náš protest bol čisto odborárskou záležitosťou a nevystúpil na ňom predstaviteľ žiadnej politickej strany či hnutia, čo môže potvrdiť všetkých viac ako 15 000 zúčastnených ľudí," pokračoval Ondek ďalej. 

Šéf odborárov ďalej poznamenal, že takúto informáciu vyhlásili na proteste a rovnako odpovedali všetkým politikom, vrátane Igora Matoviča, ktorí chceli na našom proteste vystúpiť. "Zároveň ale upozorňujeme, že sme nikomu nemohli brániť sa na proteste zúčastniť. Z tohto dôvodu nemôžeme vylúčiť, že sa v dave medzi protestujúcimi vyskytli aj zástupcovia politických strán. Súčasne sa ale dištancujeme od akýchkoľvek politických aktivít, zbierania podpisov a podobne, ktoré sa na našom proteste mohli diať a ktorým sme žiadnym demokratickým spôsobom nemohli zabrániť," dodal na záver. 

Vyzbierali niekoľko stoviek podpisov

O zbere podpisov na referendum informoval na sociálnej sieti Smer-SD, pričom jedným z hlavných zberačov bol Erik Kaliňák. Ten pre Noviny PLUS potvrdil, že vyzbierali "niekoľko stoviek podpisov", hoci presné číslo nevedel povedať. 

Na sociálnej sieti SMER - SD zverejnil, že v roku 2019, 2020 zvýšil mzdy pedagogickým a nepedagogickým pracovníkov o 20%. "Zatiaľ čo Matovičova vláda, ktorá učiteľom sľubovala, že bude pre nich školstvo prioritou, dali už druhý rok za sebou obrovskú NULU! Štátny rozpočet v tomto roku očakáva miliardové nadpríjmy a 10%-né zvýšenie platov učiteľov, ktoré predstavuje 180 mil. eur, by hravo zvládol. Jedinou prekážkou je Matovičova vláda a ich vzájomné konflikty, kvôli ktorým trpí celé Slovensko!" tvrdí Smer-SD.