Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
OĽaNO sa vymedzilo proti spolupráci s ĽSNS a Republikou: Podľa politológa Štefančíka sú to prázdne reči
Zdielať na

OĽaNO sa vymedzilo proti spolupráci s ĽSNS a Republikou: Podľa politológa Štefančíka sú to prázdne reči

BRATISLAVA / Sme rodina, ale aj OĽaNO sa posledné týždne pohráva s možnosťou menšinovej vlády, ktorú by podporovali odídenci z ĽSNS zhromaždení okolo poslanca Tomáša Tarabu. Po tom, čo sa poslanec Štefan Kuffa vyjadril, že s ich podporou by aktuálny vládny trojlístok nemal počítať, sa ozval o aj hnutie OĽaNO.

Poslanci sa vyjadrili v rámci spomienky na obete rómskeho holokaustu, ku ktorému došlo počas Druhej svetovej vojny. "Tento pamätný deň zároveň využívame na to, aby sme jasne a zreteľne dali najavo, že Hnutie OĽaNO jednoznačne vylučuje akúkoľvek spoluprácu s fašistami z ĽSNS a ich odnožou, stranou Republika, ako aj politikmi, ktorí akýmkoľvek spôsobom popierajú, či popierali holokaust," uviedlo OĽaNO v tlačovej správe. 

Podpora ĽSNS, ale aj súznenie hlasovaní, nie je novinkou

Či už išlo o tzv. "ochranu života", alebo pranierovanie sexuálnych menšín, panovala v prípade väčšiny poslancov OĽaNO a pravicových extrémistov z opozície pozoruhodná zhoda. Naposledy s ĽSNS ťahal za jeden povraz minister financií Igor Matovič, ktorý si u nich vyloboval podporu svojho prorodinného balíčka a následne s ĽSNS, ktorej líder Marian Kotleba je odsúdený za propagáciu nacizmu, (rovnako ako líder Republiky Milan Mazurek) podarilo prelomiť veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá mala k spomínanému balíčku zásadné pripomienky. 

​Podľa politológa ide o prázdne reči OĽaNO

Politológ Radoslav Štefančík OĽaNO odporučil, aby sa poriadne zamyslela. "Termín fašizmus politológia nepozná a uznávam, že aj pravicový extrém, je trochu vágny termín," povedal politológ s tým, že výraz fašizmus sa v jeho vnímaní viaže na konkrétny režim v Taliansku. 

"OĽaNO  by sa malo dobre pozrieť do zrkadla a preskúmať, čo vidí v odraze," poznamenal odborník, ktorý zdôraznil, že prienik s pravicovým extrémom tam je. Zároveň upriamil pozornosť aj na skutočnosť, že ak niekto kandidoval na kandidátke extrémistickej strany, tak sa s jej názormi stotožňuje a má podobné videnie sveta. Nepopierať Holokaust podľa odborníka dostatočné nie je.

"Taraba a spolm reps. Kuffovci si názory ĽSNS osvojilo v momente, keď prijali miesta na ich kandidátke. Toto z nich už nikto nič nezmyje," dodal politológ na záver a pripomenul, že protirómska rétorika bola jedným zo základných pilierov programu ĽSNS.