Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Zistenia Novín PLUS: OĽaNO tvrdí, že chce dovládnuť s SaS, napriek tomu sa už majú rozdeľovať ministerské kreslá
Zdielať na

Zistenia Novín PLUS: OĽaNO tvrdí, že chce dovládnuť s SaS, napriek tomu sa už majú rozdeľovať ministerské kreslá

BRATISLAVA / Hoci OĽaNO oficiálne uvádza, že jeho prioritou je dovládnutie v štvorkoalícii s SaS, a to až do termínu riadnych volieb, predsa len sa už hovorí o presunoch a obsadzovaní ministerstiev, ktoré sa uvoľnia po odchode ekonomických liberálov.

Milanová namiesto Gröhlinga, Kozelová namiesto Milanovej?

Podľa informácií TV JOJ bude mať OĽaNO záujem o rezort školstva a to po odchode ministra za SaS Branislava Gröhlinga. Nakoľko o ministerstvo kultúry śtandardne nebýva bitka, aj tento rezort by mal zostať hnutiu Igora Matoviča. Natáliu Milanovú by mala na pozícii šéfky kultúry vystriedať poslankyňa za hnutie OĽaNO a členka výboru pre kultúru a médiá Monika Kozelová. 

Bude boj aj o spravodlivosť?

Zatiaľ čo v súvislosti s ministerstvom spravodlivosti sa hovorí o tom, že by ho mohol obsadiť Juraj Šeliga (Za ľudí), záujem o Kolíkovej rezort má mať podľa informácií Novín PLUS TV JOJ aj Milan Vetrák (OĽaNO). Práve predseda ústavnoprávneho výboru sa na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti vyjadroval o "poslaneckých atómovkách", ale aj o tom, že si na jeseň "zabagrujú"

To, že by spravodlivosť vôbec nemusela zostať v rukách strany Veroniky Remišovej (Za ľudí), potvrdil aj poltiológ, ktorý upozornil na to, že Za ľudí by mohlo odísť z tejto krízy o jedno ministerstvo ľahšie. Ak sa totiž Mária Kolíková vráti do parlamentu, jej náhradníčka poslankyňa Alexandra Pivková z parlamentu odíde. Remišovej by tak zostali len traja členovia zákonodarného zboru. 

"Neviem, odkiaľ je ta informácia, lebo aktuálne sa tou otázkou nezaoberám. Venujem sa čo najlepšie práci vo funkcii predsedu ústavnoprávneho výboru a verím, že sa premiérovi podarí niečo vymyslieť na zachovanie štvorkoalície," vyjadril sa Milan Vetrák pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Chceme dovládnuť s SaS, tvrdí hovorca OĽaNO

Matúš Bystriansky pre Noviny PLUS TV JOJ pobavene poznamenal, že "žasne nad novinárskymi informáciami". Zároveň však uviedol, že Matovičovo hnutie sa snaží o rokovania. "Našim cieľom je dovládnuť v štvorkoalícii so stranou SaS až do termínu riadnych volieb," uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky. Tú istú formuláciu zopakovala aj Monika Kozelová. 

Práve dnes prišiel predseda vlády Eduard Heger s tým, že sa snaží o úpravu koaličnej zmluvy tak, aby vyhovovala aj SaS, ktorú predseda vlády vyzval k zodpovednosti. Naopak podľa Igora Matoviča sa už rozpad zvrátiť nedá. Vládu pritom dnes vyzvala k expresnému riešeniu aj hlava štátu. 

Vládnu krízu treba vyriešiť čo najskôr. Predstavitelia koalície by mali nájsť riešenie, ktoré bude znamenať, že patová situácia už nebude pokračovať. Vyhlásila to v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá deklarovala, že bude plniť svoju úlohu pri strážení ústavných hraníc.

"Ak sa naplnia avizované kroky o demisii, tam je úloha prezidenta úplne jasná, keďže vymenúva členov vlády na návrh premiéra," uviedla Čaputová. Dodala, že je v kontakte s jednotlivými predstaviteľmi inštitúcií a vlády. V súvislosti so situáciou apeluje na vyriešenie vládnej krízy a upozornila na blížiace sa ťažké časy a vyzdvihla potrebu stabilnej a funkčnej vlády. V sobotu (20. 8.) by sa malo uskutočniť ďalšie rokovanie predstaviteľov vládnych strán na riešenie krízy.

Tá sa vyostrila po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). SaS a OĽANO sa následne obviňovali zo spolupráce s fašistami a z klamstiev. SaS vypovedala koaličnú zmluvu a požaduje odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.