Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komu môže pripadnúť rezort spravodlivosti? Kolíková bola zo Za ľudí, tí však môžu skončiť naprázdno, reaguje odborník
Zdielať na

Komu môže pripadnúť rezort spravodlivosti? Kolíková bola zo Za ľudí, tí však môžu skončiť naprázdno, reaguje odborník

BRATISLAVA / Termín vypršania ultimáta od SaS sa blíži ku koncu a v koalícii zatiaľ nie je jasná dohoda. Jednou z ministrov, ktorí "hodia uterák do ringu" tak môže byť aj Mária Kolíková, šéfka rezortu spravodlivosti. Hovorí sa o dvoch jej možných náhradníkoch, ktorí to zatiaľ nepotvrdili. Podľa politológa Tomáša Koziaka však budú mať vládne strany problém s hľadaním odborníkov.

Vládna kríza rozpútala okrem iného aj dohady o tom, kto môže v prípade odchodu SaS nahradiť ich ministrov. Tí v súčasosti zastupujú štyri rezorty - školstva, hospodárstva, spravodlivosti a zahraničných vecí.

V prípade ak by vládna kríza ostala bez konečného riešenia, všetci ministri za SaS totiž podajú koncom augusta demisie. To znamená, že odchod liberálov z koalície by bol zavŕšený a nových ministrov by museli spomedzi seba vybrať zvyšné tri koaličné strany - OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Je však otázne, ako by sa medzi sebou dohodli.

Jedným z možných kandidátov na post ministra spravodlivosti je aj šéf ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO). Ten na štvrtkovej (18.8.) tlačovej konferencii potvrdil, že podobné reči vo svojom okolí počul od viacerých ľudí. "Mne to ešte nikto takto nepovedal. Skutočne, my sme sa o tom v OĽaNO vôbec nebavili," dodal poslanec s tým, že nevie potvrdiť, či je najhorúcejším kandidátom na post ministra spravodlivosti. "Mám ešte dosť veľa nedokončených vecí, ktoré som chcel stihnúť ako predseda ústavnoprávneho výboru, keby to aj bolo relevantné," dodal.

Kolíková bola pôvodne ministerkou Za ľudí

Post ministra spravodlivosti v súčasnosti zastupuje Mária Kolíková. Tá sa do vlády dostala z kandidátky strany Za ľudí, v súčasnosti je oficiálnou členkou SaS. Do strany vstúpila v júni tohto roku.

​Odchodu Kolíkovej zo Za ľudí predchádzali niekoľkomesačné hádky s líderkou strany Veronikou Remišovou. Stáli proti nej viacerí poslanci, ktorí napokon skončili v klube SaS. Vicepremiérke vyčítali napríklad to, že nechce zvolať snem, ktorý by rozhodol o jej ďalšom pôsobení na predsedníckej stoličke. 

Po dlhotrvajúcich sporoch napokon zo Za ľudí minulú jeseň odišli šiesti poslanci Marek Hattas, Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký, Ján Benčík, Tomáš Lehotský a Michal Luciak, ktorí neskôr posilnili klub SaS. V poslaneckom klube Za ľudí tak ostali štyria poslanci, čím sa rozpadol. Na jeho zotrvanie by bolo potrebných aspoň osem členov. 

Šeliga ako nový minister?

Je teda otázne, či by po odchode SaS z koalície pripadlo práve ministerstvo spravodlivosti do rúk späť strane Za ľudí. "My sme doteraz hovorili, že ten post patrí strane Za ľudí a ja som nezaznamenal žiadny signál zo strany vedenia OĽaNO, že by v tom zmenilo názor," povedal Vetrák s tým, že podľa neho by bol "prvý na rane" poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Vetrák dodal, že ak by sa rozhodlo inak, nielen OĽaNO, ale aj Sme rodina má medzi sebou poslancov, ktorí sa venujú tejto problematike. "Cítim sa dobre ako predseda ústanoprávneho výboru, ale pokiaľ sa veci vyvinú tak, že si niekto začne myslieť, že je potrebné, že ktokoľvek z nás troch (poslanci OĽaNO Milan Vetrák, Dominik Drdul alebo Lukáš Kyselica, pozn. red.) má ísť vykonávať funkciu ministra spravodlivosti, tak sa s tým budeme vážne zaoberať. Vrátane mňa," zakončil Vetrák.

Samotný Šeliga nepotvrdil ani nevyvrátil, či by podobnú ponuku akceptoval. "Robíme všetko pre to, aby SaS ostala v koalícii," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Ako si strany rozdelia ministerstvá, je otázne

Podľa politológa Tomáša Koziaka by sa v prípade odchodu SaS z vlády mali nové ministerské posty pravdepodobne vyberať podľa počtu poslancov v daných kluboch. "Od volieb sa mocenské pomery v rámci koalície zmenili. A zmenili sa práve tým, že poslanci z jednotlivých klubov odchádzali do iných politických klubov či strán. To sa týkalo aj OĽaNO, aj Za ľudí," dodal Koziak.

Zdôraznil, že v prípade odchodu SaS by sa ich ministerstvá delili už len medzi tri politické strany. "V tom prípade im rezort spravodlivosti môže pripadnúť," dodalKoziak však pripustil aj možnosť scenáru, podľa ktorého by v prípade prerozdeľovania rezortov Za ľudí nemalo nárok na žiadne ministerstvo. "Teoreticky to možné je, ale nemyslím si, že by ich nechali bez ministerstva," povedal odborník.

V prípade prerozdeľovania ministerských postov by však podľa odborníka mala nová trojkoalícia veľký problém nájsť medzi sebou odborníkov. "Vidím obrovský problém pri hľadaní nového ministerstva zahraničných vecí, aj pri ministerstve hospodárstva. V týchto oblastiach je potrebné nájsť skúsených ľudí, ktorí majú autoritu a budú vedieť viesť rezort," zakončil Koziak.

Súvisiace články

Najčítanejšie