Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veľvyslanec Ondrejcsák: Je hnusné, keď povieš, že jeden národ je nadradený druhému
Zdielať na

Veľvyslanec Ondrejcsák: Je hnusné, keď povieš, že jeden národ je nadradený druhému

BRATISLAVA / Udalosti posledných dní na poli zahraničnej politiky a diplomatických vzťahov nenechali chladným ani veľvyslanca SR v Londýne. Róbert Ondrejcsák ostro skritizoval nacionalistické princípy, ale aj mentálne zostávanie v histórii.

"Je mi odporný akýkoľvek nacionalizmus. Je hnusné, keď povieš, že jeden národ je nadradený druhému. Hnusí sa mi z celého srdca a duše. Nič na tomto svete neprinieslo viac utrpenia, smrti, nešťastia, ako keď niektorí začali kričať, že sú lepší ako iní, lebo hovoria iným jazykom. Alebo že im niečo viac na základe nejakého mýtického, historického, akéhokoľvek práva, či od Boha patrí...," poznamenal Ondrejcsák na sociálnej sieti. Je na mieste sa domnievať, že reagoval práve na šál s Veľkým Uhorskom, ktorý si na futbalový zápas obliekol maďarský premiér. 

Veľvyslanec zároveň zdôraznil, že sa mu hnusí akékoľvek škatuľkovanie. "Uráža ma to. Intelektuálne aj emocionálne. Mám rád históriu, študoval som históriu, dodnes čítam dosť veľa odbornej historickej literatúry. Mám, myslím si, že aj slušnú zbierku historických máp. Keď chcete, ukážem vám také divoké mapy... ale nekreslím ani mapy, ani hranice, lebo na to slúži medzinárodné právo, nie naše vysnívané pohľady na históriu. História je jedna z najzaujímavejších a najkreatívnejších vied, ktoré si dokážem predstaviť. Krásna, rozmanitá, intelektuálne extrémne náročná na pochopenie všetkých tých súvislostí a nuáns. Ale... história je história, súčasnosť je súčasnosť," pokračoval Ondrejcsák ďalej. 

Nezneužívajme históriu, lebo budú zomierať ľudia

Diplomat poznamenal, že história by nemala byť zneužitá, lebo budú zomierať ľudia. "Prednedávnom sa vraždilo na Balkáne, lebo sa kreslili čudesné mapy, dnes zomierajú ľudia na Ukrajine.. lebo nejaký maniak vymyslel, že nejaké územie patrí Rusku... Nehrajme sa s históriou, nerysujme nové čiary na mape, nehrajme sa s ohňom. Neklesnime na krčmovú úroveň a neriešme pseudovedu, že kto tu bol skôr, kto čo komu ukradol... neriešme, kto je lepší, lebo je to absurdná myšlienka v kontexte národov," dodal ďalej. 

Veľvyslanec položil aj niekoľko zaujímavých otázok. "Akože existuje normálny človek, ktorý je presvedčený, že keď sem prišli Slovania, tak miestni Avari, byzantskí Gréci, zvyšky Rimanov, a neviem ešte kto, im v mieri odovzdali územie? Za dobré slovo? Alebo keď došli Maďari, že Slovania a Bulhari im ponúkli svoju zem len tak? Je ešte niekto príčetný medzi Maďarmi, kto verí bájke, že za kus zeminy a vody Slovania predali celú Karpatskú kotlinu Maďarom? Však si už vymyslite niečo aspoň trošku intelektuálne náročnejšie.... A že keď sem prišli Slovania a potom Maďari, tak že nikto z nich nevraždil, aby to tu ovládli??? Jasné, že vraždili. Všetci, bez výnimky," uviedol ďalej a spomenul niekoľko ďalších faktov, ktoré pochádzajú práve z dôb minulých. 

Syndróm zakomplexovaných národov

Ondrejcsák správne poznamenal, že história je plná agresívnych prejavov nevinímajúc históriu Veĺkej Moravy, ale aj stredovekého Uhorska. "Zapamätajte si jednu vec: neexistuje dobrý národ, ktorý sa vždy a v každej situácii zachoval správne... a neexistuje zlý národ, ktorý stál vždy na nesprávnej strane dejín.. všetci, ale že úplne všetci tu máme maslo na hlave... Koncept "večne dobrého národa" je absolútne ahistorický a dnes už úplne sprostý romanticko-nacionalistický koncept z 19. storočia... my žijeme v roku 2022. A že kto tu bol skôr? Ale koho to zaujíma? Prečo je to také dôležité? Viete kto tu bol skôr? Neandertálci," rozhočil sa diplomat pričom tieto debaty označil za pseudointelektuálnu naháňačku a nevedecké mýty, ktoré si osvojili zakomplexnované národy v 19. storočí. 

Z toho má prameniť aj celý dešpekt k iným národom. "Ináč stále žiť v minulosti musí byť strašne depresívne, ubíjajúce. Treba sa už konečne oslobodiť od duchov minulosti, lebo skončíme ako Srebrenica alebo Mariupoľ. Všetci, bez výnimky. Aj tí, ktorí kreslia, aj tí, ktorí snívajú, aj tí, ktorí kričia," uzavrel veľvyslanec SR Róbert Ondrejcsák.