Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Erika Ňarjaša dosadil Matovič do vedenia Tiposu. Poslanci protestujú, Ňarjašov exkolega vyzýva Hegera na jeho odvolanie
Zdielať na

Erika Ňarjaša dosadil Matovič do vedenia Tiposu. Poslanci protestujú, Ňarjašov exkolega vyzýva Hegera na jeho odvolanie

BRATISLAVA / Svojej funkcie sa dočkal len deň pred odchodom jeho stranníckeho šéfa Igora Matoviča z postu ministra financií. Bývalý tanečník spoločenských tancov síce za prácu vo vedení Tiposu zatiaľ nedostáva plat, ale to nič nemení na tom, že neprešiel žiadnym výberovým konaním.

O šťastí, ktoré postretlo neúspešného kanidáta v župných voľbách Erika Ňarjaša informoval portál Aktuality. Nominácia, ktorá sa urobila napriamo a bez výberového konania a to len deň pred koncom ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), pobúrila Ňarjašovho exkolegu z poslaneckého klubu. 

Rozhnevaný Krúpa

"Vyzývam Eduarda Hegera, ktorý je dočasne poverený riadením ministra financií, aby s okamžitou platnosťou odvolal z predstavenstva Tiposu poslanca OĽANO Erika Ňarjaša. Je neprijateľné, aby poslanec OĽANO - Erik Ňarjaš, ktorý sa celý svoj profesionálny život venuje tancu, dostal za odmenu teplé miesto v Tipose," rozčúlil sa Krúpa na sociálnej sieti.

"Navyše, Igor Matovič ho do funkcie menoval len deň pred svojím oficiálnym koncom. Hnutie OĽANO už dávno nie je protikorupčným hnutím, ale eseročkou jedného muža, ktorý výmenou za lojalitu neváha urobiť zo štátnej akciovej spoločnosti trafiku pre kamarátov. Ak nemá Erik Ňarjaš dostatok sebareflexie, vyzývam Eduarda Hegera, aby ho s okamžitou platnosťou odvolal," reagoval predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

Pohoršený je aj Viskupič z SaS

Po angažovaní sa a neúspechu v župných voľbách, sa Erik Narjaš pred vianocami stal členom predstavenstva štátnej lotériovej spoločnosti Tipos. Čakali by ste nejaké výberové konanie? Netreba. Stačilo rozhodnutie Igora Matoviča. Rozhodol 23.12.2022, len pár hodín pred svojim koncom na pozícii ministra financií - a pán poslanec Narjaš má novú funkciu," reagoval predseda výboru pre financie a rozpočet.

Podobnosť s predchádzajúcimi vládami podľa ekonomického liberála nie je náhodná."Keby sedel na stoličke ministra financií nejaký smerák, transparentnosť by nevyzerala inak, ako to čo Matovič predviedol pár hodín pred svojim odchodom. Môžno je pán Narjaš skutočne perfektný finančný guru. O to viac ma však mrzí, že v posledných takmer 3 rokoch nestíhal chodiť odovzdávať svoje znalosti a skúsenosti ani len na Výbor pre financie a rozpočet...nemá ani 50% účasť," vyratúval Viskupič, pričom o problematickej dochádze poslancov na výbory sa hovorí celé mesiace. 

"Hnutie OĽANO už dávno nie je protikorupčným hnutím, ale eseročkou jedného muža, ktorý výmenou za lojalitu neváha urobiť zo štátnej akciovej spoločnosti trafiku pre svojich kamarátov.  Vyzývam Eduarda Hegera, ktorý je dočasne poverený riadením ministra financií, aby s okamžitou platnosťou odvolal z predstavenstva Tiposu poslanca OĽANO Erika Ňarjaša. Ak nemá Erik Narjaš dostatok sebareflexie, verím že dočasne poverený premiér Eduard Heger schopnosť sebareflexie má a čo najskôr napraví toto zlyhanie Igora Matoviča," zverejnil predseda finančného výboru Marián Viskupič. 

Kritizuje aj mimoparlamentná Dobrá voľba

Rado Baťo najprv citoval z vyjadrení Erika Ňarjaša, že nebude funkciu zastávať tak, že bude v Tipose dennodenne, ale v Tipose bude skôr poradcom a to nielen na úrovni kreatívy, ale má v pláne aj nastavovať rámce, ktorý by malo následne plniť IT oddelenie. Ňarjaš zároveň poprel, že by za jeho nomináciou bola "nejaká černota". "Poslanec OĽANO Narjaš hovorí o svojom pôsobení v predstavenstve štátneho Tiposu, kam ho na poslednú chvíľu vymenoval exminister Matovič. Pozrite, dobrá správa je, že tí najhlúpejší nám už vládnu. Môže to ísť iba hore, hlbšie sa fyzicky nedá," komentoval situáciu predseda strany Dobrá voľba Rado Baťo.

Ňarjaš sa zároveň netají tým, že po ďalších voľbách by sa rád uchádzal o funkciu štátneho tajomníka na ministerstve financií.

OĽaNO má s obsadzovaním postov problém dlhodobo

Čo sa týka OĽaNO nejde o prvú prapodivnú nomináciu. Niekoľko ich spomenul aj politológ Jozef Lenč. Ambiciózny Erik a politika našizmu obyčajných ľudí. Sociálna. Konzervatívna. Organizovaná. Fabrika na trafikantov - Marosz, Mrva, Galko, Stančík, Ňarjaš...." zverejnil politológ. 

Exposlanec za OĽaNO Andrej Stančík sa dostal na ministerstvo zahraničných vecí a v kuloároch sa hovorilo, že išlo o bohapustý obchod, ale aj upratanie liberálneho Stančíka z parlamentu. 

Ján Marosz sa dostal do čela Slovenského pozemkového fondu a to bez výberového konania, alebo skúseností s vedením podobnej organizácie. Ján Marosz bol predtým učiteľom. Podobne to bolo aj v prípade Jána Mrvu z OĽaNO, ktorý sa predtým angažoval v komunálnej politike. Ten sa bez výberového konania dostal do vedenia Úradu geodézie. Mrva však aspoň je vzdelaním geodet.