Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Politici reagujú na Milanovej stratégiu: Jej unikátny prístup neveští nič dobré, kritizuje Hlas-SD, Kollár pochválil dáta
Zdielať na

Politici reagujú na Milanovej stratégiu: Jej unikátny prístup neveští nič dobré, kritizuje Hlas-SD, Kollár pochválil dáta

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Niekoľko mesiacov pred predčasnými voľbami predstavila ministerka kultúry svoju stratégiu do roku 2030. Podľa politických odporcov je to nielen drzosť, ale vyčítajú ministerke aj to, že premrhala investície do kultúry z plánu obnovy.

Zora Jaurová (Progresívne Slovensko) a strana SaS sa napriek osloveniu k téme nevyjadrili.

Je pozitívne, že niečo také vzniklo, reaguje Kollár z Modrej koalície

Podľa opozičného poslanca a predsedu strany Spolu, ktorá vytvorila základ pre Modrú koalíciu Mikuláša Dzurindu, je pozitívne, že stratégia na základe dát vôbec vznikla. "Je fajn, že po roku 1989 niekto vytvoril stratégiu na základe dát, lebo tie, čo vznikali doteraz, boli skôr pocitové," povedal Kollár pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Otázkou však zostáva, či sa s plánom dočasne poverenej ministerky Milanovej stotožní aj ďalšie vedenie rezortu. "Za mňa je posun, že koncepčne tá koncepcia vzniká na základe detailnejšieho poznania toho prostredia na základe dát, ale taktiež v nej ide o snahu o zmapovanie toho sektora. To, že to prichádza na záver funkčného obdobie, tak to je pochopiteľné, lebo takýto koncept nevytvoríte za rok," povedal Kollár s tým, že na prijatie takejto stratégie je potrebný širší politický konsenzus.

Laššáková poukazuje na plán obnovy

Exministerka kultúry Ľubica Laššáková (Hlas-SD) uviedla, že odvolaná ministerka kultúry Natália Milanová na záver svojho funkčného obdobia konečne predstavila materiál – Stratégiu rozvoja kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030, ktorý mala vypracovať v zmysle úlohy z uznesenia vlády ešte z júla 2020. "Ministerka na úvod tlačovej konferencie povedala, že stratégie sú povinnou jazdou, avšak na ministerstve k nej pristúpili unikátnym spôsobom, čo v prípade Milanovej neveští nič dobré," vyjadrila sa Laššáková pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Laššáková zdôraznila, že ak chcela ministerka Milanová slovenskej kultúre skutočne pomôcť a nebrať to ako povinnú jazdu, mala sa spojiť v máji 2021 s kultúrnou obcou. "Vtedy 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo protestný otvorený list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií a žiadali, aby pri schvaľovaní Plánu obnovy a odolnosti SR venovali pozornosť chýbajúcim investíciám do kultúry a kreatívneho priemyslu a apelovali na vládu SR o zaradení kultúry do predložených reforiem," pokračovala poslankyňa, ktorá sa počas svojho pôsobenia vo vláde a na rezorte kultúry taktiež nevyhla kritike od predstaviteľov kultúry, a to predovšetkým pre rušenie dotácie na vzdelávacie a kultúrne projekty LGBTI+ komunity.

Laššáková dodala, že umelci v liste upozorňovali aj na to, že počas prípravy slovenského plánu obnovy nebol kultúrny a kreatívny sektor nijakým spôsobom zahrnutý do jeho tvorby alebo zapojený do konzultácií. "Výsledok poznáme – Plán obnovy a odolnosti bol schválený tak, že úplne ignoruje oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu. Ministerka Milanová nedokázala naformulovať ciele, opatrenia a presadiť stratégiu pomoci kultúre na vláde a získať tak z Plánu obnovy a odolnosti financie pre kultúru. Poslušne sklonila hlavu pred Matovičom a Hegerom a ako Popoluška si sadla do kúta," dodala Ľubica Laššáková, ktorá zhrnula, že v súčasnosti je stratégia v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 8. marca 2023.

"Tvoriť stratégie a vízie je zaiste dôležité, avšak bez potrebných financií a schopnosti presadiť ich sú nerealizovateľné a zostávajú na papieri. N. Milanová svoju šancu ako pomôcť slovenskej kultúre premrhala," dodala na záver.

Ministerka by mala mlčať a riešiť SND a RTVS, odkazuje Smer-SD

Kritike ministerku kultúry podrobil aj poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek. "Nech povie ministerka kultúry čokoľvek, je to neakceptovateľné, lebo je to na základe len jednej teórie, ktorá s perspektívou 5 až 10 rokov nemá nič spoločné, lebo ministerstvo kultúry akoby neexistuje," reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ, pričom zdôraznil, že to, čo predstavila ministerka kultúry, je z jeho pohľadu nerealizovateľné. Zároveň dodal aj to, že ministerka kultúry podľa neho neexistuje zo zákona, lebo celá vláda bola odvolaná. 

Hovoriť teraz o stratégii označil Jarjabek za drzosť a ministerke odporučil, aby sa radšej venovala obsadeniu vedenia Slovenského národného divadla a RTVS, kde stále nie je jasné, odkiaľ vezme inštitúcia peniaze na svoj chod po zrušení koncesionárskych poplatkov.