Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Milanová hovorí o slobode médií, voči Matovičovi sa vymedziť odmieta, s Hegerom zrejme neodíde
Zdielať na

Milanová hovorí o slobode médií, voči Matovičovi sa vymedziť odmieta, s Hegerom zrejme neodíde

BRATISLAVA / Dočasne poverená ministerka za OĽaNO Natália Milanová, ktorá je zároveň členkou predsedníctva strany Igora Matoviča, hovorí sa pravidelne vyjadruje k dôležitosti slobody médií, ale aj k ochrane novinárov. Voči útokom stranníckeho šéfa, expremiéra, bývalého ministra financií a dnes už len poslanca Igora Matoviča sa vymedziť odmieta.

Ministerstvo kultúry v rukách OĽaNO informovalo o medzinárodnej konferencii, ktorá sa bude konať pod záštitou medzinárodnej koalície pre slobodu médií. Cieľom konferencie má byť poukázať na kľúčové témy v súvislosti s témou slobody médií. Na domácej pôde však sloboda médií a ochrana novinárov pokrivkáva. 

Voči výrokom stranníckeho šéfa Milanová verejne nevystupuje 

"Dátum ani obsah konferencie náhodný nie je," povedala dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) s tým, že sa snažili vyhnúť akémukoľvek priamemu prepojeniu na spomienku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Avšak pravda je taká, že aj tie témy budú súvisieť predovšetkým s tým, čo sa im stalo," povedala s pripomenutím, že ani po piatich rokoch od vraždy Jána Kuciaka sa nepodarilo zabezpečiť bezpečnosť pre novinárov. 

Odkazom zavraždeného novinára sa často zastrešuje aj Igor Matovič, ktorý stojí v čele OĽaNO. Tomu istému politikovi sa však podarilo zaútočiť na médiá v rekordne krátkom čase, a to už v momente, keď ho média kritizovali nielen za plagiátorstvo v prípade jeho diplomovej práce, ale aj za zlé zvládanie pandémie.  

Stranícky šéf Milanovej, ktorá je súčasťou predsedníctva OĽaNO, sa dostal do konfliktu takmer s každým médiom na slovenskom trhu. O Denníku N sa pravidelne vyjadruje ako o Denníku Nenávisť, útočil aj na šéfredaktora portálu Aktuality, kde pôsobil Ján Kuciak, Petra Bárdyho.

Voči týmto útokom sa nevyhranila ani poverená ministerka kultúry a nahlas o výhradách nehovoril ani bývalý novinár a šéf výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský, ktorý opustil poslanecký klub OĽaNO spolu s poslancami okolo povereného ministra životného prostredia Jána Budaja. 

"Istý manipulátor z Denníka N(enávisť) Konštantín Čikovský dnes opäť raz prerazil dno výkonov tohto manipulatívneho plátku," napísal Matovič ešte 28. januára. Do análov politickej (ne)kultúry sa zapíše aj jedna z jeho prvých tlačových konferencií po návrate do parlamentu, kde usmerňoval zástupcov médií, čo sa ho majú pýtať. 

Milanová a jej (ne)odpovede

Dočasne poverená ministerka, ktorá býva odborníkmi často označovaná za neviditeľnú, sa k útokom Igora Matoviča nevyjadruje. "Myslím si, že pri téme konferencie medzinárodného charakteru, akú tu momentálne predstavujeme, si môžeme na toto odpovedať po oficiálnej časti programu," odpovedala Milanová na otázku, či sa necíti, akoby sedela na dvoch stoličkách, keďže na jednej strane hovorí o ochrane médií a na strane druhej sa prizerá na útoky Igora Matoviča. 

"Dovolím si hovoriť za MK a za agendu, ktorá pod nás spadá. Myslím si, že nikto nemôže spochybňovať agendu, ktorá pod nás spadá," reagovala Milanová pre Noviny PLUS TV JOJ na otázku ohľadom útokov zo strany lídra OĽaNO. 

Ministerka neodpovedala priamo ani na otázku, či bude nasledovať Eduarda Hegera a z OĽaNO odíde. "Ja sa momentálne sústredím na prácu," povedala Milanová.  

Celú odpoveď poverenej ministerky nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie