Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Ódor a Vašáková o pláne obnovy a eurofondoch: Prepadnúť by nám mohlo až 800 miliónov
Zdielať na

Ódor a Vašáková o pláne obnovy a eurofondoch: Prepadnúť by nám mohlo až 800 miliónov

BRATISLAVA / Čo sa týka eurofondov, ale aj plánu obnovy máme zásadné problémy. O nemalé príspevky by sme mohli prísť.

Ľudovít Ódor na úvod zdôraznil dôležitosť eurofondov, ale aj financií z plánu obnovy. "Na začiatok by som spomenul, že ak by to boli vaše rodinné financie, tak takto by ste ich riadiť nechceli," uviedol s tým, že v programovom období je vyčerpaných len 75 % objemu. 

Čerpanie nezvládame

"Keď tie peniaze nie sú vyčerpané, tak ich dávate na hocičo," pokračoval s tým, že následne je problém aj s kapacitami. Vyčítal aj to, že nevieme čerpať peniaze v čase krízy. "Nemali by sme to robiť takto, a preto aj vo vládnom programe bude čo, a ako by sme mali zlepšiť," dodal s tým, že pôjde o lepšie čerpanie. 

Lívia Vašáková potvrdila, že prepadnúť nám môže až 800 miliónov eur. Práve preto chce ministerstvo tento, najneskôr budúci týždeň spustiť novú výzvu. Financie pôjdu aj na migračnú krízu a k dispozícii máme aj vankúš, ktorý môžeme ďalej alokovať na pomoc s energokrízou. Ide o sumu okolo 400 miliónov eur. 

Premiér Ľudovít Ódor doplnil, že v istom čase sme chceli veľa rozdeľovať aj v šedej zóne, preto sme ani nehľadali projekty, ktoré by boli najlepšie. "Na Slovensku neveríme nikomu a ničomu a každý úradník chce aspoň 30 pečiatok, aby bol krytý," uviedol premiér. 

Problém vidí aj v navyšovaní byrokracie a v tom, že mnohé projekty neboli manažérsky zvládnuté. Proces chce opraviť tak, aby sa toto už nedialo. "Akákoľvek vláda príde, bude musieť predstaviť konsolidačný plán," dodal s tým, že negatívny efekt by mal byť vykompenzovaný čerpaním financií z EÚ.

Z 800 miliónov eur, ktoré by mohli prepadnúť, chce vládny kabinet Ľudovíta Ódora zachrániť čo najviac finančných príspevkov. "Chcem zabezpečiť, že to budú stámilióny, ktoré ešte vyčerpáme," dodal predseda vlády. Slovensko má momentálne vyčerpaných 0 eur a vypísaných 0 výziev.

"Operačný program Slovensko bol schválený ako posledný z 26 krajín EÚ. Žiadna z členských krajín nečerpala z nových eurofondov. Bolo to spôsobené plánom obnovy, ale aj covidovou krízou," doplnil. Balík, ktorý verejne položil otázku, že to nevysvetľuje prečo nebola vyhlásená žiadna nová výzva od novembra minulého roku.

Eurofondy a plán obnovy sú pre Ódora prioritou

Jednou z priorít vlády Ľudovíta Ódora je zlepšenie využívania finančných prostriedkov z eurofondov a plánu obnovy, ktoré má Slovensko k dispozícii. Z tohto dôvodu budú ministri každé dva týždne prerokovávať špeciálny materiál o aktuálnom priebehu čerpania týchto finančných zdrojov. Po prvý raz rokovali o takomto materiáli dnes.

Vláda chce investície premietnuť do sociálnych opatrení, ale aj infraštruktúry, životného prostredia, ale aj ďalších oblastí. 

Na čom sa vláda dohodla?

Vláda sa v uznesení zhodla na návrhu konkrétnych krokov na zlepšenie čerpania končiaceho eurofondového programového obdobia 2014 - 2020 ako aj realizáciu míľnikov a cieľov plánu obnovy. Medzi inými ide o návrh presunu finančných prostriedkov do nástroja na riešenie energetickej krízy s názvom SAFE alebo nástroja na podporu pri migračnej kríze FAST CARE, využívanie dostupných flexibilít v rámci prioritných osí toho istého programu či zavedenie zvýšeného dohľadu pre zrýchlenie implementácie.

"Prioritou našej vlády je zrýchliť čerpanie eurofondov a pokračovať v implementácii plánu obnovy. Prvým opatrením, ktoré zavádzame, sú pravidelné rokovania vlády k čerpaniu eurofondov a plánu obnovy. Tiež plánujeme zrýchliť vyhlasovanie výziev a znížiť administratívnu záťaž žiadateľov. Čerpanie európskych peňazí je pre nás mimoriadne dôležité, preto urobíme čo najviac rýchlych a efektívnych opatrení. Verejnosť budeme transparentne a priebežne informovať. Verím, že vďaka tomuto nástroju sa Slovensku podarí využiť čo najviac z európskych zdrojov," uviedol premiér Ľudovít Ódor.

"Plán obnovy držíme pevne v rukách. Sme lídri v európskom porovnaní a doma na Slovensku už máme 1,3 miliardy eur za prvé dve žiadosti o platby. Tento rok nás čakajú ďalšie dve v celkovej výške 1,7 miliardy eur, kde máme splnenému už polovicu všetkých míľnikov a cieľov a máme našliapnuté na podanie 3. žiadosti v septembri a 4. žiadosti koncom roka. Ak sa nám podarí uspieť, budeme mať na Slovensku polovicu celého plánu obnovy. Rýchlosť a efektívnosť, ktorú sme nasadili pri implementácii plánu obnovy Slovensku, však chýba v prípade eurofondov. Nie je na mieste strašiť, ale ani sľubovať zázraky – zrejme nedočerpáme celú alokáciu, ale neprídeme o miliardy. Slovensku hrozí strata okolo 800 miliónov eur. Urobíme však všetko preto, aby sme využili všetky flexibility a vyčerpali maximum," uviedla Lívia Vašáková, podpredsedníčka vlády pre plán obnovy a odolnosti a eurofondy.

"Slovensko patrí v čerpaní eurofondov k najhorším v Európskej únii. To je fakt, pred ktorým nemá zmysel si zatvárať oči. Teraz stojíme pred náročnou úlohou – zachrániť 4,3 miliardy z eurofondov v dobiehajúcom programovom období. Treba si priznať, že za pol roka sa nedá zásadne zmeniť to, čo tu v nejakom režime fungovalo dve programové obdobia. Slovensko už raz v obdobnej situácii bolo – na konci programového obdobia 2007 - 2013 tiež zostávalo o takomto čase, teda pol roka pred koncom, vyčerpať 3,6 miliardy eur. Slovensko vtedy prišlo prepadnutím eurofondov o vyše 500 miliónov eur vrátane korekcií. Dnes sme vo veľmi podobnej situácii – dočerpať treba ešte cca tretinu z celkovej obálky, teda 4,3 miliardy. Neklamme si – hrozba prepadnutia časti eurofondov je na stole. Ak vychádzame z porovnania so situáciou na konci predchádzajúceho programového obdobia, tak je možné predpokladať, že sa naprieč všetkými programami teraz nevyčerpá vyše 800 miliónov eur. To je reálna hrozba. Zodpovednosť, o ktorej tu dnes hovoríme, nie je len na vláde, ministerstvách, ale aj na sprostredkovateľských orgánoch, VÚC a v neposlednom rade na prijímateľoch. Všetci musíme spoločne spraviť všetko preto, aby sme eurofondy pre Slovensko zachránili,“ uviedol minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík.

Ako je to s aktuálnou alukáciou?

  • Aktuálna alokácia európskych investičných a štrukturálnych fondov (bez Programu rozvoja vidieka) programového obdobia 2014 – 2020 je vo výške 14,5 miliardy eur. Do konca programového obdobia je ešte potrebné vyčerpať 4,3 miliardy eur, čerpanie je eurofondov je teda aktuálne na úrovni 71 percent. To porovnateľné s úrovňou čerpania eurofondov za obdobie 2007 - 2013, kedy bolo pol roka pred koncom programového obdobia (v máji 2015), čerpanie približne na úrovni 68 percent.
  • V prípade plánu obnovy ide o nenávratný finančný príspevok vo výške približne 6 miliárd eur. Od jeho schválenia sa Slovensku podarilo otvoriť viac ako 60 výziev s celkovou alokáciou viac ako 2,6 miliardy eur. Ide o viac ako polovicu financií z plánu obnovy určených na výzvy. Za splnené opatrenia v podobe reforiem a investícií si Slovensko podalo dve úspešné žiadosti o platbu vo výške 458 miliónov eur a 815 miliónov eur, ktoré aj v plnej výške získalo. V roku 2023 plán obnovy čaká podanie dvoch žiadostí o platbu vo výške 815 miliónov eur a 924 miliónov eur