Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Parlament čaká posledná schôdza: Na programe je schvaľovanie Ódorovho PVV a dve stovky bodov
Zdielať na

Parlament čaká posledná schôdza: Na programe je schvaľovanie Ódorovho PVV a dve stovky bodov

BRATISLAVA / Posledná parlamenrná schôdza v tomto volebnom období začne v utorok (13.6. 2022) o 13:00. Poslancov čaká programové vyhlásenie vlády Ľudovíta Ódora, ale aj takmer 200 bodov programu schôdze.

Plénum sa má zaoberať aj programovým vyhlásením vlády (PVV) Ľudovíta Ódora, ktorá príde poslancov požiadať o dôveru. V stredu po 17:00 zase čaká NR SR mimoriadna schôdza iniciovaná Smerom-SD, ktorá sa má venovať údajnej manipulácii volieb. Podľa vyjadrení poslaneckých klubov sa ju však zrejme nepodarí ani otvoriť. 

PVV Ódorovej vlády

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred parlament, predložiť svoj program a požiadať o dôveru. Výnimkou nie je ani tá "prezidentská" v ktorej čele stojí ľudovít Ódor. Kabonet pod jeho vedním tak má urobiť do 14. júna. Vláda bude o svojom programovom vyhlásení finálne rokovať v pondelok (12. 6.).

Premiér avizoval, že obsahuje jasné ciele, na základe ktorých sa bude dať vyhodnocovať práca jeho vlády. O programe rokoval s predstaviteľmi strán zastúpených v NR SR. Už po minulotýždňovom rokovaní však priznal, že vyslovenie dôvery v parlamente neočakáva.

​Nereálne požiadavky se nedal len Smer-SSD, ktorý požadoval, aby boli súčasťou PVV všetky chyby vlády Igora Matoviča, ale aj Eduarda Hegera. Šéfovi Smeru-SSD Robertovi Ficovi kontroval líder "Obyčajných" Igor Matovič. Ten chcel, aby Ľudovít Ódor nielen, že garantoval 200 eurový príspevok, ale aj vyplatenie 500 eur občanom za voľby. Od šéfa vlády chcel nielen presadenie na vláde a schválenie skráteného legislatívneho konania, ale dokonca aj presadenie v parlamente. Návrh pritom nedokázal presadiť ani on sám. 

Takmer 200 bodov na schválenie

Na riadnej júnovej schôdzi majú poslanci takmer 200 bodov, medzi nimi aj viacero návrhov, ktoré im vrátila na opätovné prerokovanie prezidentka Zuzana Čaputová. Vetovala napríklad zákon o žalobách na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov, novelu Správneho súdneho poriadku či školského zákona. V druhom čítaní by sa mali zákonodarcovia venovať novele zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktorá má priniesť systémové riešenie financovania RTVS.

Rozhodnúť by mali definitívne aj o povinnosti všetkých lyžiarov mladších ako 18 rokov nosiť prilbu, o zákaze petárd alebo zriadení útvaru podpory riadenia v rezorte zdravotníctva. V druhom čítaní je tiež návrh na zvýšenie limitov pri poskytovaní úverov Štátneho fondu rozvoja bývania či úprava výpočtu kompenzácie cien energií pre dodávateľov.

Na programe je tiež hlasovanie o desiatkach prerokovaných návrhov, ktoré parlament na májovej schôdzi neodhlasoval:

  • Zakotvenie práva na hotovosť v Ústave SR
  • Uznesenie, podľa ktorého by vláda musela predložiť návrh štátneho rozpočtu v skoršom termíne.
  • V rámci balíka by mali poslanci rozhodnúť aj o posunutí viacerých zmien do druhého čítania. Medzi nimi je úprava paragrafu 363 Trestného poriadku
  • Fungovanie obecných polícií
  • Zavedenie defibrilátorov v obciach a mnohé ďalšie