Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Takto si ho budú pamätať: Sulíkova politická kariéra ostane prepletená množstvom prešľapov
Zdielať na

Takto si ho budú pamätať: Sulíkova politická kariéra ostane prepletená množstvom prešľapov

BRATISLAVA / Richarda Sulíka si časť verejnosti bude pamätať ako politika, ktorý nedokázal vydržať v žiadnej vláde. Aj napriek svojim prešľapom dokázal stranu SaS zakaždým dostať do parlamentu.

"Ničiteľ vlád"

Sulíka a stranu SaS si časť verejnosti bude najviac spájať s tým, že všetky vlády, v ktorých boli, skončili predčasne aj vďaka ich pričineniu.

Najviac kritiky pri páde vlády Ivety Radičovej zožala práve strana SaS. Príčinou, pre ktorú padla vláda, sa stal tzv. euroval. Premiérka Iveta Radičová spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Voliči to liberálom po páde vlády vo voľbách zrátali a do parlamentu sa takmer ani nedostali.

Predčasné voľby viedli k návratu Roberta Fica do kresla predsedu vlády. Svedkom podobného príbehu sme boli aj naposledy. Konflikty vo vláde Igora Matoviča boli na dennej báze hlavne medzi vtedajším premiérom a ministrom hospodárstva Sulíkom.

Tieto konflikty a nezhody najskôr viedli k pádu Matovičovej a neskôr aj Hegerovej vlády.

Sulíkove stretnutia

Predseda SaS mal dlhodobo problémy s tým, že sa stretával s kontroverznými osobami. Najskôr na svetlo sveta vyplávali informácie o jeho stretnutí s Marianom Kočnerom. Spoločne rozoberali politiku, ale aj voľbu generálneho prokurátora. Sulík sa k stretnutiu neskôr vyjadril aj na sociálnej sieti: "Bola to chyba, za ktorú som sa viackrát ospravedlnil. Našťastie si ma Kočner nahral, nahrávku zverejnil, a všetci môžu vidieť, že som s ním žiadne kšefty nerobil."

V roku 2010 sa Sulík tajne stretol v Maďarsku s Marianom Kotlebom. Líder liberálov okomentoval toto stretnutie slovami, že jeho cieľom bolo zistiť, či Kotleba dokáže vo voľbách zobrať hlasy SNS.

"Konkrétne stretnutie s Kotlebom bolo v úplnom začiatku mojej politickej kariéry. Nemyslím, že som niečo spáchal, že je zo mňa nacista, zlodej či neviem čo. Ale chápem, ak už raz nie je čo nájsť, aj stretnutie s Kotlebom poslúži," reagoval Richard Sulík na sociálnej sieti.

Pred minuloročnými parlamentnými voľbami musel Richard Sulík vysvetľovať ďalšiu komunikáciu, ktorú o ňom zverejnil jeho bývalý koaličný partner Igor Matovič. Na tlačovej konferencii Matovič ukázal časť komunikácie medzi Richardom Sulíkom a Jaroslavom Haščákom. Podľa lídra SaS bola zverejnená komunikácia zmanipulovaná, no stretnutia s finančníkom Haščákom potvrdil a nevnímal ich ako chybu.

Proruské názory

Názory Richarda Sulíka sa stali populárne aj v Rusku, keďže ich domáce média využili na propagandu. Vtedajší minister hospodárstva sa pre denník Pravda 21. decembra 2021 vyjadril, že sankcie proti Rusku považuje za nešťastné a páchajú iba škody. Rusi podľa jeho slov Krym aj tak Ukrajine nevrátia. Jeho slová neskôr museli partnerom na Ukrajine vysvetľovať predseda vlády Eduard Heger a vtedajší minister zahraničia Ivan Korčok.

Expo Dubaj

Poslednou výraznou kauzou Sulíka bola práve výstava Expo Dubaj. Najvyšší kontrolný úrad zistil pri organizácii výstavy vážne zlyhania. Nehospodárne malo byť použitých minimálne 634-tisíc eur zo štátneho rozpočtu.

"K pochybeniam došlo v oblasti účtovníctva a výkazníctva, ale to neznamená, že sa 'prešustrovali' peniaze. Naopak, my sme ušetrili milión eur z rozpočtu, ktorý bol riadne schválený," uviedol Sulík.

Podľa bývalého ministra hospodárstva bola výstava Expo Dubaj napriek časovej tiesni pre Slovensko úspešná. Poslanci sa mimoriadnej schôdzi uzniesli, aby líder SaS státisícové škody uhradil.