Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Jej odchod chce viac ľudí, než ju volilo: Petícia za odstúpenie ministerky Šimkovičovej presiahla 105-tisíc podpisov
Zdielať na

Jej odchod chce viac ľudí, než ju volilo: Petícia za odstúpenie ministerky Šimkovičovej presiahla 105-tisíc podpisov

BRATISLAVA / Anketa, videá o "parazitovaní" a škrtnutie časti financovanie pre Kunsthalle. S ministerkou kultúry vo vláde Roberta Fica došla kultúrnej obci trpezlivosť. Jej odchod požaduje viac ľudí, než ju volilo v predčasných parlamentných voľbách 2023, kde dostala 27 615 hlasov.

Petíciu len od stredy podpísalo viac než 105-tisíc ľudí. Ministerka sa stala témou aj na štvrtkovom proteste. Petícia má jasný cieľ, požaduje odchod ministerky kultury za SNS Martiny Šimkovičovej. Tá sa vyjadrila, že petíciu rešpektuje. 

Beriem to na vedomie, odkazuje ministerka

Ministerka podľa stanoviska berie petíciu na vedomie a rešpektuje názor ľudí. "Iniciátori a iniciátorky výzvy poukazujú na Šimkovičovej autoritárske praktiky pri vedení rezortu, netransparentnosť rozhodovacích procesov, absenciu diskusie s odbornou verejnosťou, ako i dátových analýz či chýbajúcu víziu, ku ktorej by mali jednotlivé kroky ministerstva viesť," priblížili.

Šimkovičová podľa nich vytvára falošné rozpory medzi tzv. "tradičnou" a "súčasnou" kultúrou, čím sa snaží prekryť vlastnú neschopnosť riešiť systémové problémy rezortu. "Pani ministerka berie petíciu na vedomie a rešpektuje názor ľudí. Sme v demokracii a každý má právo na svoj názor, aj na spisovanie petície," uviedol v reakcii pre TASR hovorca Ministerstva kultúry SR Pavol Čorba.

Politizácia a deprofesionalizácia

"Výkon verejnej funkcie je službou vo verejnom záujme, v prípade MK SR sme však my, pracovníci/čky odvetvia kultúry, svedkami a svedkyňami presného opaku. Rozhodnutia sú realizované bez akejkoľvek verejnej diskusie alebo rokovaní s odbornou verejnosťou," uvádza text petície, ktorý sa odvoláva na to, že žiadna odborná vízia vedenia rezortnej politiky nebola zo strany ministerky Martiny Šimkovičovej prezentovaná strany prezentovaná a nie je jasné, ako by mali jednotlivé rozhodnutia smerovať k rozvoju odvetvia.

"Mnohé sú, naopak, v rozpore so Stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu 2030, ktorá bola schválená vládou a je výsledkom dlhoročnej práce a participácie odbornej verejnosti. V súčasnosti však absentujú analýzy a konštruktívne argumenty, o ktoré sa musia demokratické politické rozhodnutia opierať," zdôraznili tvorcovia petície za odstúpenie ministerky ďalej. 

"Účelové aktivity ministerstva pod Vaším vedením sú nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií či reflexie. Navyše, oficiálne komunikačné kanály ministerstva sa zneužívajú na šírenie zavádzajúcich, diskriminačných, homofóbnych a transfóbnych obsahov, čo je nielen za hranicou profesionálnej i ľudskej etiky, ale potenciálne tiež zákona," zdôraznili, pričom ministerke vyčítajú aj jej prístup a spôsob vyjadrovania sa.

"Diskriminačné vyhlásenia Vás ako verejnej reprezentantky Ministerstva kultúry sú v príkrom rozpore s podstatou súčasnej kultúry, ktorou je inkluzívnosť. Z týchto dôvodov nereprezentujete pracovníkov a pracovníčky v kultúre, a preto požadujeme Vaše odstúpenie z funkcie. Protestujeme proti zámeru zlúčiť Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond a Fond na podporu kultúry národnostných menšín," pokračovali. 

Dodali, že tieto fondy predstavujú nezávislé a odborné mechanizmy redistribúcie verejných zdrojov v oblasti kultúry a umenia. Poznamenali aj to, že návrh na ich zlúčenie a reštrukturalizáciu bez akejkoľvek odbornej diskusie nemôžu vnímať inak ako pokus o ich politizáciu a deprofesionalizáciu, čo v dlhodobom horizonte povedie k oslabeniu kvality, rôznorodosti, ale aj udržateľnosti kultúry a umenia na Slovensku.

Kritika z obce

"V akomkoľvek autokratickom režime je kultúra jedna z prvých zložiek, ktorú sa štát pokúsi ovládnuť. Slovensko má 50 ročné skúsenosti s cenzúrou a politickou šikanou, vieme kam zákazy v kultúre v minulosti viedli... Podpíšte prosím túto petíciu a spoločne pošlime hlásateľku naspäť do Kittsee! Je to dôležité," napísala na sociálnej sieti fotografka Andrea Juneková. 

"Na kultúru sa dá pozerať istým spôsobom ako na les. Je to komplikovaný ekosystém s rozmanitými formami, ktoré sa vzájomne prepájajú a ovplyvňujú. Pochopenie súvislostí v kultúre si vyžaduje roky skúmania alebo praxe. Kroky Martiny Šimkovičovej v tomto kontexte pôsobia dojmom, ako keby sa takýto les rozhodla vydrhnúť Savom," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ divadelný režisér a autor Michal Belej. 

Odchod riaditeľa Kusnthalle

Z Kunsthalle pre prístup ministerky odišiel riaditeľ Jen Kratochvil. Dlvodom je stopnutie financií pre vzdelávaciu časť programu, ktorá má podľa ministerky "ohrozovať budúcnosť detí na Slovensku"

 

Len som vyhovela žiadosti, tvrdí

"Riaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvil požiadal ministerku kultúry SR o uvoľnenie z funkcie ku dňu 15. januára 2024 z dôvodu, že sa chce viac venovať kurátorskej a pedagogickej praxi. Jeho žiadosti vyhovela," uviedlo ministerstvo v stanovisku na sociálnej sieti. 

"Vzhľadom na to, že Kunsthalle Bratislava, ako jediná štátom zriadená Kunsthalle v strednej Európe, nevyužila svoju historickú šancu a to jednak z hľadiska svojej programovej náplne, očakávaní verejnosti a tiež z hľadiska efektivity hospodárenia, rozhodli sme sa organizáciu presunúť pod Slovenskú národnú galériu," pokračovala ďalej. 

Uviedla aj, že "opakujeme, že Kunsthalle sa momentálne neruší, ale sa presúva s plnou dôverou vedenia Ministerstva kultúry SR pod Slovenskú národnú galériu. Pri tejto organizačnej zmene ministerstvo kultúry plne podporí všetky kroky vedenia Slovenskej národnej galérie vo vzťahu a začleneniu Kunsthalle do jej štruktúr".

Anketa za ktorú si vyslúžila hejt

"Využitie verejných financií si zaslúži vecnú a konštruktívnu diskusiu. Každý projekt, ktorý chce od štátu podporu, musí mať jasnú víziu, čo chce dať obyvateľom Slovenska, aký je jeho účel a prínos pre celú spoločnosť. Stopka pre projekty LGBTI+ komunity vybičovala emócie a spustila vlnu negatívnych reakcií. Demokracia je charakteristická rovnosťou šancí, preto chceme dať priestor verejnosti vyjadriť svoj názor na prerozdelenie financií z rezortu kultúry. Je všeobecne známe, že peniaze pre kultúru sú dlhodobo poddimenzované, a preto je potrebné citlivo zvážiť, aké projekty rezort podporí," zverejnilo ministerstvo na sociáln ej sieti, pričom dalo dve možnosti:

  • A) Obnovu kultúrnych pamiatok, zachovanie kultúrneho dedičstva a podporu umeleckej obce. Ak áno, prečo? Uveďte konkrétny príklad, čo pozitívne z tejto podpory vyplynie pre spoločnosť, konkrétne deti, mládež, dospelých a seniorov.
  • B) Podporu LGBTI+ akcií, kde sa maloleté deti majú učiť ako sa predvádzať na sexuálnej šou, dúhových pride-ov, kde sa polonahí ľudia predvádzajú na námestiach. Ak áno, prečo? Uveďte konkrétny príklad, čo pozitívne z tejto podpory vyplynie pre spoločnosť, konkrétne deti, mládež, dospelých a seniorov. Upozorňujeme, že anonymné príspevky, vulgarizmy, osobné invektívy z diskusie vymažeme. Chceme totiž poznať názor tých, čo si za svojimi vyjadreniami stoja. Avšak vecne a bez urážok ktorejkoľvek časti názorového spektra.

Zástupcovia obce hovoria o kultúre hejtu

"Tak napríklad my ako združenie, ktoré sa venuje záchrane pamiatok, nestojíme o vašu podporu a vyjadrujeme ju LGBTI+ akciám. Čauko!" napísali pod príspevok Čierne diery, ktoré sa venujú zabudnutým a schátraným pamiatkam na Slovensku. 

"Pani ministerka, toto, čo tu predvádzate s oficiálnou stránkou inštitúcie, je absolútne otrasné. Vy sa ani len neviete hanbiť za tie hanebnosti, ktoré šírite a znásilňujete na to aj komunikačné kanály Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Ale jedno je jasné - Vy ste tu dočasne a kultúrnu obec sa Vám Vašimi homofóbnymi názormi a zlobou zlomiť nepodarí. Dočasne ste tam, pani mini-sterka, dočasne," odpísala poslankyňa Kleinert. 

"O čom rozhodujete touto anketou, pani ministerka? Zavádzate, rozdeľujete a burcujete zámerne spoločnosť uvádzaním aktivít pri B.) to je jedna vec a vec druhá je, že v pôsobnosti inštitúcie, ktorú zastupujete sú a majú byť obsiahnuté všetky aktivity pri A). A súčasne aj podpora kultúry a umenia, scitlivovania voči minoritám, aj queer menšine. To, čo je umenie nechajte tak ako tomu bolo doteraz, relevantným odborníkom a odborníčkam v hodnotiacich komisiách dotačných mechanizmov v pôsobnosti MK SR," odpísala jej riaditeľka Post Bellum, ktoré mapuje príbehy preživších vojen a totalitných režimov. 

"Možnosť C - Odstúpenie ministerky kultúry! Najlogickejšie a najlepšie riešenie pre kultúru na Slovensku," odkázal jej sólista Baletu SND Adrian Szelle. 

"Vážená paní, bohužiaľ "terazky" ministerka! Sofiinu voľbu si láskavo strčte za klobúk! Kultúra nerobí rozdiel medzi rasami, orientáciou či osobnými preferenciami. To robil Hitler keď tvrdil, že hudba okrem Wágnera a Mozarta je degenerovaná, rovnako ako maliarstvo a podobne. Takže sa nesmel hrať Mahler, Mendelson - Bartholdy či dokonca Čajkovskij, lebo ten bol homosexuál. Každá spoločnosť, aj prvotno-pospolitá mala široký záber záujmov a orientácií svojich členov. Množstvo homosexuálov prinieslo kultúre viac ako sa Vám za celý Váš pobyt na MKSR podarí. Budte si istá, že ako hlásna trúba nekultúrnosti, áno, neznášanlivosť, či predsudky voči istej skupine obyvateľstva sú prejavom nekultúrnosti. Vaše pôsobenie, už teraz rozpačité a až, priam komické, zatiaľ neprinieslo nič iné, len plané reči a dokonca klamstvá a polopravdy (napr. Vaša záchrana SF a strechy, atď). Takže už ste asi pochopila vážená momentálna nájomníčka kancelárie ministra kultúry, ste vrcholom nekultúrnosti, lebo vydieranie či nenávisť je obyčajnou nekultúrnosťou. Každý na svete ma právo na svoje "kruhy" a Vy ste tu od toho, aby ste to zariadila! Krásny deň prajem!," odkázal Denis Pongrácz.