Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pomohlo trestné oznámenie? Petícia za odchod Šimkovičovej má viac hlasov než SNS dostala vo voľbách
Zdielať na

Pomohlo trestné oznámenie? Petícia za odchod Šimkovičovej má viac hlasov než SNS dostala vo voľbách

BRATISLAVA / Petícia, ktorá sa spustila minulý týždeň a žiada odchod Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry, čelí trestnému oznámeniu. Včera ho podal štátny tajomník na rezorte argumentujúc tým, že je zmanipulovaná. Petícii to však zrejme pomohlo. Podpísalo ju viac ľudí, než je tých, čo dali SNS hlasy vo voľbách.

Petícia sa spustila v polke minulého týždňa a podpisy za odstúpenie ministerky nabiehali úctihodnou rýchlosťou. Petícia má už takmer 170-tisíc podpisov, čím pokorila aj výsledok SNS vo voľbách 2023. Strana podpredsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý aktuálne čelí kauze po tom, čo narazil autom do semafora a z miesta nehody odišiel, dostala vo voľbách 166 995 hlasov. 

Jedno trestné oznámenie na petíciu

Hoci ešte v piatok ministerka reagovala, že na petíciu majú občania právo a ona ju rešpektuje o tri dni bolo všetko inak. Ministerstvo kultúry SR podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti s petíciou na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS).

Dôvodom je podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície. Ministerstvo, zastúpené generálnym tajomníkom služobného úradu MK Lukášom Machalom, má podozrenie na podvodné konanie rôznymi spôsobmi.

"Čísla a podpisy v petícii nereprezentujú vo všetkých prípadoch skutočne overené fyzické osoby. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastajú lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Počet neidentifikovaných hlasujúcich a duplicitných adries hlasujúcich je rádovo v tisícoch," uviedol rezort ako argument pre podanie trestného oznámenia pre podozrenie na "poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu".

Otvorená výzva na odstúpenie ministerky kultúry má do pondelkového popoludnia vyše 150.000 podpisov. Iniciátori výzvy vyčítajú ministerke autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva.

Záhada zmiznutých príspevkov

Ešte včera sa na sociálnej sieti facebook udiala na stránke MK SR zvláštna vec. Zmizli všetky príspevky nového vedenia rezortu. Posledné príspevky sú tam z konca októbra, kedy sa s rezortom lúčila exministerka Silvia Hroncová. O stanovisko sme požiadali aj hovorcu MK SR Pavla Čorbu, ale zatiaľ sa nám stanovisko získať nepodarilo. 

Na sociálnej sieti však koluje vyjadrenie ministerky, ktoré hovorí o hackerskom útoku na facebookovú stránku ministerstva kultúry. Nechýbajú ani vyjadrenia o tom, že bývalí admini neodovzdali heslá. 

Medzitým petíciu za odchod Martiny Šimkovičovej (SNS) podporili aj viaceré kultúrne inštitúcie, najmä však tie, ktoré spadajú pod samosprávu a MK SR nie je ich zriaďovateľom. 

SNS zvažuje "protipetíciu"

V relácii Analýzy24 to potvrdil šéf výboru pre kultúru a média za SNS Roman Michelko. Ten uviedol, že v "kultúre toľko ľudí ani nepôsobí"

Viac v relácii:

Súvisiace články

Najčítanejšie