Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
100 dní vlády: Opozícia hovorí o hrôzovláde a záhube Slovenska. Koalícii vyčíta aj nekompetentnosť
Zdielať na

100 dní vlády: Opozícia hovorí o hrôzovláde a záhube Slovenska. Koalícii vyčíta aj nekompetentnosť

BRATISLAVA / Od nástupu vlády Roberta Fica uplynulo 100 dní. Opozícia nenechala na svojich politických oponentoch ani nitku suchú.

Fico svoj kabinet chváli

Vláda dokázala podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za sto dní viac ako vlády pred ňou za niekoľko rokov. Uviedol to na sociálnej sieti. Slovensko dosiahlo podľa Fica akceptáciu v zahraničí a na medzinárodných fórach prezentuje suverénny slovenský postoj. Úspechy vidí aj v domácej politike. "Doma sme rozbehli zmeny v legislatíve, ktoré prinesú zásadné zlepšenie v kvalite spravodlivosti a právneho štátu. Identifikovali sme ťažiskové témy pre naštartovanie ekonomického rastu. Najdôležitejšia zmena však prišla v podobe stability a profesionálneho výkonu štátnej moci na všetkých úrovniach," uviedol.

Ďalej vyzdvihol napríklad prijatie riadneho štátneho rozpočtu v rekordnom čase, prijatie kompetenčného zákona, ktorým vzniklo nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, alebo nájdenie riešenia podpory pre poľnohospodárov a potravinárov. "Čakáme na kvalitnú opozičnú kritiku a hľadanie fundovaných riešení, nie hádky, obštrukcie a agresívne skandovanie na uliciach. Celú našu energiu zameriavame na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život všetkých občanov SR," dodal premiér.

Vláda rieši len seba svojich ľudí, hodnotí Šimečka

Vláda nerieši problémy bežných ľudí, rieši svoju beztrestnosť a moc. Jediné, na čom jej záleží, je aktuálna novela Trestného zákona. Vyhlásil to vo štvrtok predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka v reakcii na prvých 100 dní vlády vo funkcii.

Cieľom novely Trestného zákona je podľa Šimečku dosiahnutie amnestie pre "našich ľudí", a preto je vláda ochotná ohroziť bezpečnosť obyvateľov a paralyzovať trestný systém. Pripomenul, že novela prináša zmeny v trestných sadzbách.

Vláda tiež podľa šéfa PS sľubovala pokoj, stabilitu a odborné vládnutie, no namiesto toho ukazuje svoje neodborné nominácie, nekompetentne pripravené zákony a vzájomné hádky medzi koaličnými partnermi. Vláde sa však podľa Šimečku svojimi krokmi podarilo zjednotiť opozíciu, vyvolať odpor občianskej spoločnosti aj odborníkov a pritiahnuť ľudí na námestia.

​100 dní vlády očami KDH

Hlavný atribút, ktorý definuje aktuálnu vládu a jej 100 dní je podľa KDH hanebná novela Trestného zákona, ktorá vyháňa do ulíc tisíce nespokojných občanov.  "Keď sme nastúpili do parlamentu, nechceli sme riešiť novelu Trestného zákona. Chceli sme konštruktívne prispieť k lepšiemu zdravotníctvu, školstvu, priniesť adresnú pomoc ľuďom na Slovensku. Prešlo 100 dní vlády pri moci a vidíme najmä politikárčenie a mocenské prejavy vládnej koalície," reaguje predseda KDH Milan Majerský. Vláda si sama schválila rozpočet na rok 2024, ktorý je hypotékou s vysokým neudržateľným úrokom.

"Tento rozpočet bude viesť k ďalšiemu strmému zadlžovaniu Slovenska a upozorňujeme, že to bude viesť ku gréckej ceste bankrotu. Na strane výdavkov sa vláda rozhodla rozšafne rozdávať vybraným skupinám obyvateľstva, no na najviac odkázaných zabudla," hodnotí ekonomickú oblasť poslanec KDH a ekonomický expert Jozef Hajko. Podľa Hajkových slov vláda vôbec nerieši živnostníkov a firmy, ktoré napĺňajú štátny rozpočet. "Vláda nepredstavila žiadne opatrenia k hospodárskemu rastu, ktoré sú v záujme celej krajiny." Podľa poslanca KDH Františka Majerského je očividné, že po 100 dňoch pre vládu Roberta Fica oblasť zdravotníctva vôbec nie je prioritou.

"Odpolitizovanie zdravotníctva neprebieha, čo vidíme aj podľa posledných nominácii. Nevieme, čo bude s Plánom obnovy, s rekonštrukciami nemocníc, s výstavbou tých nových, vláda doteraz nerozhodla, čo bude s národnou koncovou nemocnicou v Bratislave. Vo všetkých týchto oblastiach meškáme, nedostávame odpovede na pálčivé otázky zdravotníctva, nehovoriac o tom, že nevieme, čo vláda plánuje s nedostatkom personálu a najmä so zdravotnými sestrami," uviedlo. 

V školstve KDH kvituje, že rezort nadväzuje na veľkú novelu školského zákona a že v rozpočte navýšili prostriedky pre školstvo vo vzťahu k jeho úlohám. "Avšak nevyužili príležitosť, že pri kompetenčnom zákone mali radšej prostriedky z nového ministerstva smerovať na rozvojový program, pretože máme nedostatok odborných zamestnancov a vybuchuje nám do tváre 30 – ročné zanedbanie tohto rezortu,“ vysvetľuje poslanec KDH Ján Horecký.

Podpredseda KDH a poslanec Igor Janckulík za oblasť dopravy upozornil na obrovský problém s havarijným stavom mostov. "Až 600 mostov máme v zlom stave a potrebujeme na ne značné finančné prostriedky, no vláda si v rozpočte schválila, že na opravu pôjde v tomto roku 20 miliónov a v ďalších dvoch rokoch zhodne po 35 miliónov eur. Je to strašne malá suma, ktorá je odhadovaná na opravu zhruba 15 mostov. My potrebujeme ročne opravovať minimálne 50 mostov, nehovoriac o zanedbaných diaľniciach a rýchlostných cestách," uzatvára za oblasť dopravy Janckulík.

100 dní pokoja si koalícia nezaslúžila, tvrdí SaS

SaS skonštatovala, že vláda Roberta Fica funguje presne 100 dní. Poznamnela zároveń, že 100 dní na zorientovanie sa, ako býva zvykom, si nezaslúžila. Podľa strany Richarda Sulíka je najväčším prešľapom vládnej koalície novela Trestného zákona pretláčaná v skrátenom legislatívnom konaní. "Fico sľuboval, že upokojí spoločnosť, výsledkom sú protesty v uliciach, pričom aj dnes, v stý deň jeho vlády, vyjdú na námestia tisícky ľudí,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Líder strany pomenoval napríklad pôsobenie Juraja Gedru na poste šéfa úradu vlády, pričom ide o človeka, ktorý kedysi podpísal pre advokáta šek na 7,9 milióna eur za jedno zastupovanie ministerstva hospodárstva na Najvyššom súde SR.

"Andrej Danko sa blysol národným menu, Fico zastrašoval predsedu ÚRSO a vyhrážal sa mu zaškrtením, štát zamestná 300 nových ľudí na zle nastavenú pomoc s hypotékami, zvýši sa daň z dividend, vzniklo zbytočné ministerstvo pre cestovný ruch a Fico vyhlásil, že v Kyjeve nie je vojna," pokračoval Sulík. Vláda sa môže podľa neho hanbiť, pričom má ďaleko od upokojenia situácie v spoločnosti.

Problémy so spravodlivosťou podľa SaS

Minister spravodlivosti Boris Susko priniesol 6. decembra 2023 na vládu nový Trestný zákon bez toho, aby sa s ním ktokoľvek oboznámil. Chceli ho schváliť zo dňa na deň. "Rozumieme tomu len tak, že zmeny majú pomôcť konkrétnym ľuďom. Je to absolútna neúcta ku všetkým, ktorí sa starajú o spravodlivosť v krajine, pričom to spôsobí kolaps justičných orgánov," uviedla poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková. Predseda parlamentu prišiel podľa jej slov s novou politickou kultúrou, keď obmedzil médiá, udusil parlamentnú demokraciu, v národnej rade neexistuje diskusia, čo pripomína obdobie Mečiarizmu, komunizmu.

"To, čo prebieha, je likvidácia právneho štátu a demontáž liberálnej demokracie. Jedným z klasických príkladov je podmanenie si OČTK. Prvý úder zo strany koalície smeroval voči polícii, voči NAKA a ďalším, ktorí sa podieľali na vyšetrovaniach exponovaných ľudí vo veľkých korupčných kauzách," doplnil poslanec Juraj Krúpa. Ľudia boli podľa neho nehanebne a v protiklade so zákonom vyhadzovaní alebo prenasledovaní. "Na stole je tiež novela zákona o ochrane oznamovateľov, pričom tento úrad sa bude v podstate likvidovať, keďže mu chcú vziať kompetencie," dodal Krúpa s tým, že sa ide tiež rušiť NAKA a polícia kryje papalášizmus.

Problémy so zdravotníctvom podľa SaS

"Vraciame sa do starých čias, keď kriminálnici mali pocit, že sú natoľko chránení, že im prejde aj vražda, upozornila poslankyňa NR SR za SaS Janka Bittó Cigániková s tým, že súčasťou toho je aj zdravotníctvo. „Za 100 nie je veľmi čo hodnotiť, pretože v zdravotníctve stojíme na mieste, nepohlo sa žiadnym smerom. Pani ministerke sme úprimne držali palce, ale ak nemám hodnotiť fotky na sociálnych sieťach, nie je čo,“ povedala poslankyňa.

Programové vyhlásenie vlády bolo podľa nej v oblasti zdravotníctva napísané dobre, ale nikam sme sa zatiaľ nevydali, nedeje sa nič. "Ministerka napríklad zrušila odborné usmernenie o tranzícii transrodových ľudí, blysla sa fotkou s novorodencom, za čo sa ani neospravedlnila, robí mnohé personálne zmeny bez vysvetlenia, v čom sú noví ľudia lepší ako tí starý a tiež zvýšila zdravotné odvody bez akejkoľvek protihodnoty pre pacientov. Takéto prešľapy, keď chýbajú pozitívne zmeny, definujú zdravotníctvo. Zmeny robiť treba, ale chýbajú politická sila a odvaha," dodala Bittó Cigániková.

Podľa poslanca Mariána Viskupiča je realitou, že čokoľvek, čoho sa vláda chytila, skončilo v našom zozname. "Rozpočet máme s najvyšším deficitom zo všetkých krajín Európskej únie, pomoc s hypotékami je škodlivá, pričom obmedzuje konkurencieschopnosť medzi bankami, konsolidačný balík tiež zásadne poškodil konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky a bude mať priame aj nepriame dopady na občanov. Okrem toho vláda mimoriadne zdaňuje banky, zavádza daň z dividend či viac ako 1000 rôznych poplatkov," popísal na záver M. Viskupič zopár prešľapov z oblasti verejných financií.

Matovičovci spomínajú hrôzovládu

Hnutie Igora Matoviča hodnotí 100 dní štvrtej Ficovej vlády ako čierne dni pre spravodlivosť a ako 100 dní medzinárodnej hanby pre Slovensko. "Lacnejšie potraviny, lacnejšie energie či 13. dôchodok 640 € ešte pred Vianocami boli kľúčové predvolebné sľuby Petra Pellegriniho. Ani jeden nesplnil," uviedol na tlačovej konferencii Igor Matovič a dodal, že "vláda organizovaného zločinu plní jediný sľub, ktorý dala oligarchom, zlodejom, a mafii. Bojuje za svoju a ich beztrestnosť. Sú to sluhovia mafie."

"Sľub o vyššej politickej kultúre a to, že odborné veci nepôjdu cez skrátené legislatívne konania nesplnili. Sme svedkami toho, ako Pellegrini obchádza diskusiu s odbornou verejnosťou a čerešničkou na torte je, že v skrátenom legislatívnom konaní nadeľujú beztrestnosť sami sebe," pokračoval ďalej.

Výčitky smerom k vládnemu rozpočtu

Matovič ďalej poznamenal, že on rozpočet odovzdal v dobrej kondícii, ale za 100 dní tejto vlády sme sa podľa neho dočkali 100 dní hanby pred obyvateľmi Slovenska, pred Európskou komisiou, pred trhom a bankami, ktoré požičiavajú našej krajine. "Rozpočet Slovenskej republiky bol vyhodnotený ako najhorší rozpočet v rámci EÚ. Prepadli sme sa na absolútne dno. To je vizitka vlády za jej 100 dní," doplnil poslanec Július Jakab.

Problémy na vnútre podľa bývalého OĽaNO

"Celé úsilie ministra je zamerané na pomstu policajtom, čestným vyšetrovateľom a zbavenie sa ľudí, ktorí si dovolili vyšetrovať kauzy Smeru a Hlasu," povedal exminister vnútra Roman Mikulec. "Minister vnútra v oblasti personálnych čistiek a zadržiavania mzdy vyšetrovateľom porušuje zákony, čo potvrdili aj súdy a je to obrovská hanba pre ministra Matúša Šutaja Eštoka," dodal Mikulec.

Čo sa týka zahraničia, iba Slovensko a Maďarsko sa nepridalo k ostatným krajinám v rezolúcii odmietajúcej obchodovanie so Severnou Kóreou v oblasti balistických rakiet a iných zbraní. "Konanie ministra zahraničných vecí Blanára je cynické voči všetkým obetiam a podlé, pretože poškodilo zahranično-politické záujmy našej vlasti a ťahá Slovensko do izolácie smerom k autoritárskemu režimu diktátora," povedal poslanec NR SR Ľubomír Galko.

"Európska úroveň hanby," akcentujú Matovičovci

Európska prokuratúra varovala Slovensko pred schvaľovaním zákonov v oblasti spravodlivosti a právneho štátu. To sa ešte nikdy v histórii Slovenska nestalo. "Frontálny útok vlády na právny štát a spravodlivosť bude mať priamy dosah na občanov SR, pretože vláda nás ženie do katastrofy zhoršenia životnej úrovne obyvateľov a nevymožiteľnosti práva pre čestných ľudí," povedal gestor hnutia SLOVENSKO pre spravodlivosť a právny štát Milan Vetrák. "Vláda za 100 dní nespravila v oblasti spravodlivosti nič pozitívne. Naopak, zaujíma sa len o trestnú politiku štátu v zmysle amnestií pre zločincov. Na úkor slušných ľudí sa na Slovensku budú mať lepšie zločinci," doplnil Vetrák.

Najneschopnejším ministrom je podľa Veroniky Remišovej Richard Raši. "Zrušil výzvu pre školy, z ktorej si školy mohli obnovovať telocvične a teraz ju plánuje prerobiť tak, aby mal pod kontrolou toky peňazí a nasmeroval ich smerom k primátorom a starostom vládnej koalície v zmysle toho, ako to deklaroval Fico,"povedala poslankyňa NR SR Veronika Remišová.