Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Lenč na JOJ24: Pellegrini sa má čoho obávať, je jedným z porazených
Zdielať na

Lenč na JOJ24: Pellegrini sa má čoho obávať, je jedným z porazených

BRATISLAVA / Parlamentná väčšina po týždňoch diskusií schválila novelu trestných kódexov. Hlasovanie trvalo niekoľko hodín, zelenú mu dalo 78 poslancov. Opozícia hovorí o hulvátstve, proti sa postavila aj prezidentka. Celú situáciu prebral v štúdiu JOJ24 politológ Jozef Lenč.

Už dnes je zrejmé, že novela trestných kódexov skončí na ústavnom súde. Prezidentka Zuzana Čaputová sa zároveň vyjadrila, že zváži všetky možné kroky, aby novela vôbec nevstúpila v platnosť. Otázne je, ako toto hlasovanie zasiahne aj do blížiacej sa prezidentskej kampane. Slovensko touto témou žilo celé týždne. 

Opozícia vyhrala, lebo koalícia nezniesla obštrukciu, konštatuje Lenč

Politológ schválenie okomentoval s tým, že koalícia bude toto prezentovať, ako spôsob zlepšenia kvality života a zlepšenie ľudských práv. "Nie je to úplne pravda," poznamenal ďalej s tým, "že sa v najbližších týždňoch budú snažiť o zmeny a to aj pod dojmom toho, že prezidentka im tento zákon vráti. Zhoršená je aj nálada v spoločnosti voči koaličným stranám."

Vyzdvihol to, že opozičné politické strany využili parlamentnú obštrukciu, pretože doposiaľ sa nevyužíval v takej miere a spolupráci. Pripomenul napríklad okupovanie rečníckeho pultu z roku 2019. Opozícia však tentokrát vyhrala, lebo koalícia nezniesla rozsiahlosť obštrukcie a rozpravu skrátila. "Oddialili proces a reakciou koalície docielili, že možno budú úspešní na ústavnom súde," pokračoval v hodnotení a nevynechal ani výraznú mobilizáciu občanov. 

"Opozícia môže aplikovať obštrukciu aj ďalej," povedal s predpokladom, že sa zákon do parlamentu vráti a tak pôjde rovno do druhého čítania. "Stále je tu ešte možnosť na mobilizáciu verejnosti," dodal politológ a zdôraznil, že opozícia musí mať parlamentné nástroje, ako sa brániť a odďaľovať prijatie zákonov, ktoré považuje za škodlivé. Práve takýmto nástrojom je parlamentná obštrukcia. Zámery koalície meniť rokovací poriadok sa jej podľa odborníka môžu vypomstiť: "Nebudú navždy vládnou koalíciou."

Bude to hrozba pre Pellegriniho (Hlas-SD)?

"Rozhodne áno, Pellegrini má mnoho vecí, ktorých sa môže obávať," pokračoval politológ Lenč s tým, že jeho úspech vo voľbách to môže ohroziť. Spomenul aj to, ako naňho útočí jeho koaličný partner, ktorý spochybňuje jeho morálnu integritu: "Toto všetko sa mu spočíta." Peter Pellegrini je podľa Lenča jedným z porazených. 

Čo sa týka protestov, odborník si zaspomínal na odpor z roku 2018. Pripomenul, že ani ten nebol kľúčový, keďže rozhodujúcim faktorom bol Most-Híd, ktorý sa Robertovi Ficovi vyhrážal odchodom z koalície, ak spolu s Kaliňákom neustúpi.

"Hlas by mohol byť tou silou, ktorá by zatlačila na vládnu koalíciu," uviedol ďalej s dôrazom na to, že samotné protesty Roberta Fica nevydesia, pretože "pokiaľ má parlamentnú väčšinu, tak nemá potrebu ustupovať"

Súvisiace články

Najčítanejšie