Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poslankyne opozície sa spojili: Vláda podporuje znásilňovanie, pošliapava práva žien a dievčat
Zdielať na

Poslankyne opozície sa spojili: Vláda podporuje znásilňovanie, pošliapava práva žien a dievčat

BRATISLAVA / Poslankyne parlamentnej opozície sa na tlačový brífing postavili v oranžových tričkách. Oranžová farba symbolizuje boj proti násiliu na ženách. Poslankyne oznámili aj to, že pracujú na podaní na ústavný súd s cieľom zastaviť účinnosť novely.

Poslankyňa za PS Števulová upozornila nielen na premlčanie trestného činu znásilnenia, ale aj na to, že sa premlčí vražda Daniela Tupého. "Vláda ide proti trendom modernej trestnej politiky," povedala poslankyňa s tým, že koalícia bola upozornená vopred, že takýto následok hrozí. 

"Napriek tomu sa cynicky rozhodli, že v tejto veci nespravia nič," pokračovala s tým, že takéto schválenie zákona a jeho dosahy sa týkajú každej ženy a dievčaťa. "Nech sa pýtajú ministra Suska a poslanca Gašpara, v koho záujme je premlčanie znásilnenia," uviedla. "Slovenské ženy neumlčíte a nepremlčíte," dodala s tým, že koalícia opakovane umlčala opozíciu. 

Hlboko sa nás to dotklo, povedala Holečková (KDH)

Šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková vyzvala občanov, aby sa aj oni obliekli do oranžovej farby, ktorá symbolizuje budúcnosť bez násilia na ženách. Reagovala aj na včerajšie výroky poslanca za Smer Richarda Glücka, ktorý v pléne skonštatoval, že "žena si to snáď všimne, keď ju znásilnia". "Dúfam, že nikdy nebude čeliť znásilneniu vo svojom okolí," zhodnotila Holečková. 

Nechceme nič viac ako dôstojnosť pre ženy, dodala Remišová

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej by sa nemali hanbiť ženy, ale násilníci. Citovala aj z PVV vlády, kde sa zaviazala, že bude zlepšovať boj proti násiliu na ženách a deťoch, ale aj zefektívni stíhanie za následný trestný čin. "Ženy, matky, babky, nejde nám o nič viac ako o dôstojnosť pre ženy," uviedla poslankyňa Matovičovho hnutia. 

Poslankyne uviedli, že už teraz pracujú na podaní na ústavný súd. Opozícia bude v tomto prípade postupovať jednotne. Remišová ocenila zásadový postoj hlavy štátu, ktorá má v pláne využiť všetky možnosti, aby novela nevstúpila do platnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie