Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezident Zelensky volal prezidentke Čaputovej: Zuzana, bombardujú nás
Zdielať na

Prezident Zelensky volal prezidentke Čaputovej: Zuzana, bombardujú nás

BRATISLAVA / Prezidentka po zasadnutí Bezpečnostnej rady telefonovala s prezidentom Ukrajiny Volodymirom Zelenskym. Líder našich susedov žiadal o podporu Slovenska, ktorú od vlády má a to v plnom možnom rozsahu.

Obsah telefonátu Prezidentka SR Zuzana Čaputová zverejnila na sociálnej sieti: "Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov," uviedla prezidentka k rannému telefonátu s lídrom Ukrajiny.

Prezidentka zároveň uviedla, že Zelenskyj požiadal Slovensko o podporu svojej krajiny. Na základe vyjadrení ministra obrany, predsedu vlády, ale aj predsedu parlamentu a šéfa slovenskej diplomacie, Ukrajina našu podporu má a to v najväčšej možnej miere. 

"Požiadal nás o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Uistila som ho, že vedenie Ukrajiny aj jej obyvatelia majú v nás suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj teraz, v čase najvyššej núdze," doplnila prezidentka a dodala, že sme susedom, ktorý im poskytne pomoc, aby zvládli najťažšiu situáciu, v akej sa krajina môže ocitnúť.

"Všetci si želáme mier, a prezident Zelenskyj zo všetkých najviac, napriek tomu sú dnes nútení brániť vlastné životy a suverenitu pred agresorom, ktorý prekročil všetky ľudské hranice a stratil aj posledné zábrany," uzavrela prezidentka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie