Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľvyslanec Ondrejcsák o ruskej vojnovej agresii: Nebuďme naivní, nie je to len o Ukrajine
Zdielať na

Veľvyslanec Ondrejcsák o ruskej vojnovej agresii: Nebuďme naivní, nie je to len o Ukrajine

BRATISLAVA / Situáciu na Ukrajine komentoval aj slovenský veľvyslanec v Londýne Róbert Ondrejcsák. Útok na Ukrajinu označil za brutálny. Vojna s obeťami na životoch a obrovskými materiálnymi škodami, je podľa veľvyslanca späť v Európe.

"A nebuďme naivní, nie je to len o Ukrajine, ale aj o našej a európskej bezpečnosti. Dokonca sa Putin v podstate vyhrážal nukleárnou vojnou a to je už globálny problém. Všetky zábrany na ruskej strane padli. Sme späť na začiatku 20. storočia, akurát s výkonnejšími zbraňami. Rusko sa bude dať zastaviť len silou, normy, medzinárodné právo, pravidlá už pre Moskvu neplatia. A je to systémová a dlhodobá zmena," napísal veľvyslanec na sociálnej sieti. 

Ako sa konflikt dotkne Slovenska?

"Bude zle. Naša strategická situácia sa dramaticky zhoršila. Stali sme sa tzv. frontline state. Štát, na hraniciach ktorého prebieha vojna a ktorý tvorí strategickú vonkajšiu hranicu Aliancie. Už nemôžeme byť ďalej strategickí čierni pasažieri. Bezpečnosť sa stáva prvoradou témou, porovnateľnou s ekonomikou a sociálnymi vecami. Lebo keď nebude bezpečnosť, nebude nič," vyjadril sa veľvyslanec.
"Ešte raz: vojna prebieha pri našich hraniciach, agresor zaútočil na nášho suseda. Keby sme neboli v NATO, nespím v noci," zhodnotil veľvyslanec s tým, že dležitá je Aliančná prítomnosť, podobná tej, ktorá je teraz v Pobaltí a ktorá by dramaticky posilnila našu bezpečnosť. Teraz sa už snáď zobudia aj najväčší odporcovia," uviedol Ondrejcsák a zdôraznil dôležitosť pomoci Ukrajine. 
"Je to štát bojujúci za svoju slobodu a nezávislosť, je našou morálnou povinnosťou im pomôcť ako len môžeme. A bojujú aj za našu bezpečnosť. Pri Charkove, Chersone a Kyjeve sa bojuje aj za Košice, Banskú Bystricu a Bratislavu. Nie sú v NATO, čo samozrejme determinuje aliančnú aj individuálnu pomoc, ale nemôžeme si zatvárať oči," pokračoval ďalej a za podstatné označil aj riešení dezinformácií a skutočnosť, že s s dezinformátormi a klamármi, by sme mali urobiť poriadok, pretože ohrozujú našu bezpečnosť presne tak, ako ruské tanky. 

Víťaziť by mali fakty 

"Začnime počúvať odborníkov a nie hochštaplerov, ruských propagandistov a cynických exhibicionistov. Tí patria na okraj spoločnosti, nemajú čo hľadať v serióznych diskusiách. Embargo aj na špeciálne súčiastky, špičkové technológie, bez ktorých by ruská vojenská mašinéria nebola schopná dlhodobo fungovať. Všeobecné ekonomické a politické embargo," vyratúval ďalšie naše možnosti s tým, že musíme skončiť so stredoeurópskou energetickou závislosťou na Rusku, vrátane Slovenska.
"To bude jeden z veľkých projektov pre našu generáciu. Nemôžeme byť energeticky závislí od darebáckeho štátu, ktorý nás vydiera, útočí na štáty a ruinuje medzinárodný poriadok. Je to naša najvážnejšia strategická zraniteľnosť. Pomáhajme utečencom. Tí ľudia utekajú pred vojnou, pred smrťou. Teraz sa ukáže, akí sme my naozaj pohostinní a humánni," doplnil Ondrejcsák ďalej s tým, že  Rusko je evidentne ochotné riskovať všetko v záujme dosiahnutia svojich strategických cieľov.

Čo vlastne Putin chce?

"Otázne je, aké sú tie ciele. Podľa Putinových slov – „denacifikácia Ukrajiny“ – akokoľvek cynicky to znie, ale preložené z politického jazyka to znamená likvidáciu súčasného ukrajinského lídershipu a nastolenie akejsi bábkovej proruskej vlády," zhodnotil veľvyslanec. 
Jeho slová o zničení ukrajinského vojenského potenciálu sú tiež veľavravné. V podstate chce zlomiť nezávislú ukrajinskú štátnosť. Samozrejme je to len interpretácia, realita sa môže vyvíjať iným smerom – ale sú to strategické ciele, ktoré naznačujú, že to nebude malá, limitovaná ruská operácia," uzavrel a na záver poznamenal, že na druhej strane celá vojna a sankcie Rusko ekonomicky poškodia, podobne aj politicky. "Navyše táto expanzia nebude riešením pre demografický a technologický úpadok Ruska, ktoré dlhodobo bude slabšie. Len škoda, že dovtedy budú zomierať ľudia," uzavrel Ondrejcsák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie