Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s ministrom Ivanom Korčokom: Prekročenie územia Aliancie je červenou čiarou. Nie sme v tom sami
Zdielať na

Na hrane s ministrom Ivanom Korčokom: Prekročenie územia Aliancie je červenou čiarou. Nie sme v tom sami

BRATISLAVA / Vo štvrtok nad ránom (24.2. 2024) zažila šok nielen Ukrajina, ale aj celý svet. V skorých ranných hodinách začalo Rusko okupáciu Ukrajiny. Ostré sankcie proti Rusku sľubuje nielen Európska únia, ale aj USA a Veľká Británia. Hosťom mimoriadnej relácie Na hrane TV JOJ bol šéf Slovenskej diplomacie Ivan Korčok.

Čo znamená útok na Ukrajine pre Slovensko, ale aj Európu? Súčasťou relácie bude aj exkluzívny prieskum o tom, ako veľmi sa Slovensko obáva vojnového konfliktu. Rusi medzitým dobili Černobyľ a výbuchy sú počuť aj 180 kilometrov od našich hraníc. "Situácia sa mení každú minútu. Aj ráno, keď ten útok začal sme odhadovali ako bude pokračovať, ale takýto vývoj nepredpokladal nikto," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Korčok netajil svoje znechutenie z toho, že Rusko celý čas klamalo a zavádzalo. V relácii ukázal aj mapu, ktorá vystihuje ruské výroky o mierových riešeniach. Minister zahraničných vecí uviedol, že ide o bezprecedentnú vojnovú agresiu. "Slovenská republika, ako súčasť západu, dáva ruskému prezidentovi jasne najavo, že červenou čiarou je prekročenie hranice územia Aliancie," zhodnotil Korčok.

"Nič, čo sa označuje ako genocída sa nedeje," povedal minister na margo ruských tvrdení, ale aj vyhrážok, ktoré posiela prezident Putin svetu. Ostreľovanie prístavného mesta Mariupol je ďalším dôkazom ruskej agresie. Podľa ministra sú požiadavky a hypotézy, že by dokázal obnoviť bývalý Sovietsky zväz nenormálne, neakceptovateľné a nemožné. 

Konflikt je šanca na to, aby sa prestalo politikárčiť

"Ja si myslím, že na to, čo povedal pán prezident Zeman, by sa mali pozrieť aj ďalší politici, ktorí by tiež mohli byť schopní takejto sebareflexie," poznamenal Korčok na margo príhovoru českej hlavy štátu, ktorá dnes označila ruského prezidenta Vladimira Putina za šialenca, ktorého treba izolovať.

"Myslím si, že dnes je veľmi dôležité dať na bok domáce súperenie. Nechcem to rozmazávať, ale je to šanca, pretože v politike robí chyby každý. nemalo by sa to riešiť dvojvetovým stanoviskom, že ide o porušenie medzinárodného práva," povedal Korčok s apelom na opozíciu. 

Na reakciu Roberta Fica na konflikt na Ukrjaine povedal Korčok, že je dojatý. Netreba však podľa neho zabúdať na výroky Ľuboša Blahu o tom, že Rusko nikdy nezaútočí. Opozícia, ktorá neuznala, že sa mýli, je podľa ministra zbabelá. 

​Exkluzívny prieskum ukázal, že ozbrojeného konfliktu na Ukrajine sa obáva viac, než 60 % Slovákov. "Je to pochopiteľné a obavy sú na mieste," zhodnotil Korčok s tým, že ho neprekvapilo ani to, že najväčší strach je na východnom Slovensku. "Chcem však upokojiť občanov, ak by na našom území pristál jediný granát, bolo by to brané ako útok na celú Alianciu," pokračoval minister s tým, že zdôraznil skutočnosť, že NATO nie je militantná, ale obranná skupina. 

"Je našou povinnosťou chrániť Slovenskú republiku tak, že sem príde nejaký počet spojencov. Môžem hovoriť o niekoľkých stovkách," spresnil Korčok s tým, že finálne čísla nie sú známe. Rokovania však minister zahraničných vecí považuje za urgentné. Pôvodne sa o nich malo hovoriť koncom apríla až začiatkom mája. 

Sankcie musia byť, aj biť

Ivan Korčok uviedol, že prvé sankcie vstúpili do platnosti v stredu a ide o sektorové sankcie. Rusko si nebude môcť brať pôžičky, ani obchodovať so svojimi dlhopismi. Sankcionovaných je aj 22 vplyvných osôb a to nielen z Prezidentského paláca, ale aj ruský minister vojny Šojgu. Sankcie sa po novom možno dotknú aj obchodu s nerastnými surovinami a EÚ nimi zrejme Rusko bude "bombardovať". Závery summitu však ešte známe nie sú, rokovania budú zrejme trvať do noci. 

Ivan Korčok ešte vo štvrtok ráno nariadil evakuáciu zastupiteľského úradu tak, aby v Kyjeve zostali len diplomati. "Ak by sme to však celé zavreli, nepomohlo by to ani občanom. Na tomto úrade sa nám podarilo evakuovať viac ako 10 osôb a z toho bolo šesť detí na invalidných vozíkoch," povedal minister s tým, že hoci išlo o cudzincov, treba im pomôcť. Zdôraznil zároveň to, že doprava je výrazne obmedzená. Minister zopakoval, že občanov Slovenska vyzýval na odchod už niekoľko dní a najmä sa registrovať, aby malo Slovensko prehľad. 

"Situácia je taká, že ľudia to nerobili. Chodia často aj na krátkodobé pobyty do Ukrajiny," poznamenal Korčok s tým, že na ambasáde sa využije každý jeden centimeter," zdôraznil Korčok a zopakoval výrok z rána - evakuáciu zahájime okamžite, ako to bude aspoň trocha možné. "Bolo by odo mňa nezodpovedné, ak by som tipoval, aký dlhý bude tento konflikt, neviem prečítať úmysly vedenia Ruskej federácie. Nečakáme a konáme," poznamenal, že viac ako tisíc vojakov už posilňuje východnú hranicu. 

Dezinformácie sú v plnom prúde

Falošné informácie v príhovore zdôraznila prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). "Orientovať sa na regulovaných médiách," uviedol Korčok s tým, že na dezinformácie majú živnosť aj niektorí poslanci Národnej rady SR. "Musíme ísť legislatívou. Dezinformácie zabíjajú ľudské životy," poznamenal Korčok a dodal, že spravodajské služby tieto veci monitorujú a Slovensko sa dostalo do bodu, kedy to bude musieť naozaj riešiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie