Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Poslanci uznesením odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Prijali rezolúciu
Zdielať na

Poslanci uznesením odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Prijali rezolúciu

BRATISLAVA / Poslanci parlamentu odsúdili nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Urobili tak prostredníctvom uznesenia NR SR k Vyhláseniu NR SR k vojenskej agresii Ruska proti Ukrajine, ktoré do parlamentu predložili vládni poslanci. Za uznesenie hlasovalo 112 zo 113 prítomných členov zákonodarného orgánu.

„Sme presvedčení, že prebiehajúca agresia neodráža vôľu väčšiny ruského národa. Ruský národ si nezaslúži, aby ho jeho politické vedenie viedlo do medzinárodnej izolácie a ekonomickej krízy," uviedli signatári vyhlásenia.

V ňom sa okrem iného uvádza, že slovenský parlament žiada Ruskú federáciu, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu a úprimne hľadala riešenia mierovou cestou. Národná rada vo vyhlásení potvrdila, že územie samozvaných republík Doneck a Luhansk sú naďalej zvrchovaným územím Ukrajiny. „Parlament zdôrazňuje, že občania SR sú solidárni so susedným ukrajinským národnom a plne podporujú jeho právo slobodne si vybrať svet, v akom chcú pokojne žiť a prosperovať,“ konštatujú v dokumente.

Hlasovaniu predchádzala nedôstojná rozprava. Neudržali sa nielen opoziční poslanci, ale aj koaliční poslanci OĽaNO ako Jozef Pročko či Monika Kozelová.

Súvisiace články