Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dva roky od volieb: Táto vláda je sklamaním pre voličov a premárnenou šancou pre Slovensko, tvrdí Lenč
Zdielať na

Dva roky od volieb: Táto vláda je sklamaním pre voličov a premárnenou šancou pre Slovensko, tvrdí Lenč

BRATISLAVA / Politológ Jozef Lenč síce oceňuje, že vláda sa pod ťarchou ruskej agresie na Ukrajine dokázala spojiť, dlhú životnosť však zhode nedáva. Upozornil, že rozbroje sa dostavia hneď, ako sa do parlamentu dostanú bežné zákony, ktoré sa situácie na Ukrajine netýkajú. Aktuálnu vládnu koalíciu OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí označil za sklamanie a premárnenú šancu.

Pred dvoma rokmi (2020) sa Slovensko po voľbách prebudilo s tým, že bolo zrejmé, že víťazom volieb je OĽaNO. Druhý bol Smer-SD, v ktorého prípade bolo jasné, že s víťaznou stranou vládnu koalíciu nezloží. Po približne dvoch týždňoch sa zrodila koalícia, ktorá bola zložená zo strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

Strana Andreja Kisku sa dostala do parlamentu naozaj tesne a jej líder ju ešte počas koaličných rokovaní začal opúšťať - oficiálne pre zdravotné problémy. Z bývalej vládnej koalície zaznamenal masívny prepad Most-Híd, ale aj SNS. Do parlamentu sa o "pár" hlasov neprebojovalo ani Progresívne Slovensko v koalícii so stranou Spolu. 

Neskúsená vláda a krajina v kríze

Od začiatku vyčítali politológovia ale aj sociológovia vláde nepripravenosť. Tá podľa mnohých vystúpila markantnejšie práve preto, že nová vláda Igora Matoviča prevzala krajinu počas pandémie Covid-19, s ktorou dva roky nebojujeme iba my, ale celý svet. 

Rovnako sa stali signifikantnými konflikty medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Zrejme nejeden volič si spomína na veľkonočný lockdown a zákaz cestovania mimo okres. Kontroly významne ovplyvnili dopravu a na diaľniciach sa tvorili rozsiahle kolóny, ktoré skomplikovali aj dodávky tovarov. Vtedy sa Richard Sulík po prvý raz ozval s tým, že toto nariadenie považuje za nezmyselné. Nástrojom vzájomného osočovania sa od toho momentu stala sociálna sieť.

Dá sa povedať, že od toho momentu na sebe títo dvaja politici nenechali ani nitku suchú a nastalo klesanie preferencií. K pádu zrejme prispeli aj obvinenia z nezvládnutia pandémie, ale aj ďalšie kritizované rozhodnutia či výroky Igora Matoviča, ktoré ho napokon stáli kreslo predsedu vlády. Každý si zrejme spomína na povestný "Blackout", vítanie vakcíny Sputnik, ale aj cestu do Maďarska bez zástupcov slovenskej diplomacie. Pamätným sa stal aj konflikt Igora Matoviča s vtedajšou šéfkou ŠÚKL-u Zuzanou Baťovou. 

Vláda dokáže fungovať len v opozícii, zhodnotil politológ Jozef Lenč

Podľa politológa vláda nesplnila očakávania voličov ani krajiny. "Ako sklamanie ju vníma väčšina voličov. Ja by som to pomenoval ako sklamanie pre voličov a premárnenú šancu pre Slovensko," povedal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ a špecifikoval aj najväčšie sklamanie. 

"Najväčším zlyhaním je to, že pravicové strany opätovne ukázali, že nie sú schopné pracovať inak, ako v opozícii a to aj samých voči sebe. To je pre mňa, s ohľadom na systém a budúcnosť Slovenska najväčším sklamaním," pokračoval ďalej s tým, že úspechom je skutočnosť, že sa koalícia ešte nerozpadla. 

"Za úspech by som považoval, že navzdory množstvu konfliktov a permanentnej kríze táto vláda stále ešte funguje a dokáže prijímať niektoré reformy. Ukazuje sa, že aj teraz v čase vojny u susedov sa dokázali zmobilizovať k spolupráci a to navzdory všetkému. To považujem za jej najväčší úspech," uviedol s dôrazom na to, že podľa neho vláda vydrží aj zvyšné dva roky jej mandátu. "Nie je tam nič, čo by nasvedčovalo, že by sa to mohlo rozbiť skôr," pokračoval Lenč.  

Podľa politológa sa však nedá povedať či zhoda v koalícii, ktorú spôsobila spomínaná agresia Kremľa, vydrží aj naďalej. "Je otázne, či im táto situácia pomôže, aby sa zjednotili a zmenili štýl politiky. Nemyslím si to. Pri iných vládach vo svete by som si povedal, že áno. Osobne som skoro aj na základe dlhého pozorovania naklonený tomu, že sa súčasná miera krízy stane buď rutinou, alebo sa nejakým spôsobom vyrieši," poznamenal politológ a dodal, že v tom momente sa vláda "vráti k svojmu štýlu vládnutia a vzájomným útokom".  Politológ na záver dodal, že sa síce rád bude mýliť, ale je si takmer istý, že konflikty prídu už na najbližšej parlamentnej schôdzi. 

Najčítanejšie